Καστοριά

Οι απρόβλεπτες συνέπειες του αλκοολισμού (της Ελένης Κωστοπούλου)

“Οι οδηγοί είναι πιο ασφαλείς όταν οι δρόμοι είναι στεγνοί και οι δρόμοι είναι πιο ασφαλείς όταν οι οδηγοί είναι στεγνοί”. Με αυτή την ορθή φράση του Γερμανού τηλεπαρουσιαστή, Robert Lembke , θα ξεκινήσουμε το σημερινό άρθρο, το οποίο, πρέπει να προβληματίσει τόσο τους οδηγούς αλλά και ευρύτερα τον κρατικό μηχανισμό, αφού κάθε χρόνο χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο, εξαιτίας του αλκοόλ.

Αν συνοψίσουμε, τις συνέπειες του αλκοόλ στην οδήγηση και στους οδηγούς, θα λέγαμε ότι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δυσλειτουργεί, δηλαδή επεξεργάζεται το οποιοδήποτε ερέθισμα με μικρότερη ταχύτητα. Εξαιτίας όμως αυτού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκτελέσει δύο ή περισσότερες ενέργειες με σωστό τρόπο. Η κατανάλωση του αλκοόλ επηρεάζει και την περιφερειακή μας όραση, επειδή, ο οδηγός ενδεχομένως, να βλέπει είτε πολλαπλά είδωλα, ή να μην μπορεί να δει μακρυά, είτε να μην μπορεί να διακρίνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Επίσης, υπάρχει μείωση της ικανότητας της αντίληψης, ενώ από την άλλη, η αίσθηση που έχει ο οδηγός, είναι, εντελώς αντίθετη από την πραγματικότητα.
Τα παραπάνω, από μόνα τους καθιστούν, έναν ασυνείδητο οδηγό επικίνδυνο, για τον εαυτό του, τους συνεπιβάτες του, αλλά και άλλους οδηγούς. Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι ποινικές συνέπειες, είναι αρκετά σκληρές και περιλαμβάνουν, χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας, ποινές φυλάκισης (έστω και με αναστολή), τις οποίες, πρέπει να σκεφτεί πρώτιστα, κάθε οδηγός.
Η πράξη για την οποία, θα διωχτεί από τις εισαγγελικές αρχές θα είναι, η “οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος” . Στην περίπτωση που προξενήσει κάποιο ατύχημα σε άλλους, υπάρχει, η περίπτωση να διωχτεί για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ενώ αν προκύψει απώλεια ζωής, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Συμπερασματικά λοιπόν, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σίγουρα μόνο αρνητικά αποτελέσματα επιφέρει.
Κάποιες φορές, οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στον οδηγό, αλλά σε όλους μας.
Για να αποφύγουμε, όλα τα παραπάνω, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη οδική παιδεία. Πώς όμως μπορούμε να την αποκτήσουμε;
Η απάντηση σε αυτό, μπορεί να προέλθει από φορείς που μας την μεταλαμπαδεύουν, όπου, το σχολείο, η οικογένεια (ας μη ξεχνάμε ότι, τα παιδιά μας μιμούνται ), οι αστυνομικές αρχές, το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ, συμβάλλουν καθοριστικά σε μία σωστή καθοδήγηση, μέσα από σποτ, από μηνύματα, από φυλλάδια, αναφέροντας τα λάθη και τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν για εμάς και τους συνανθρώπους μας. Πρέπει δηλαδή,  να τονίζονται οι φυσικές και οι νομικές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης, ώστε η ασυνειδησία να γίνει συνειδητότητα.
Επιπλέον, ας μπούμε μέσω της ενσυναίσθησης στη θέση κάποιου, ο οποίος, έζησε τη φρίκη ενός τραυματισμού, για την οποία,  δεν έφταιγε ο ίδιος αλλά κάποιος άλλος. Ας σκεφτούμε,  επίσης, την απώλεια χρόνου και χρήματος για τον ίδιο τον θύτη και την οικογένειά του, ο οποίος,  για λίγο παραπάνω αλκοόλ, θα περάσει αυτή τη φυσική και νομική ταλαιπωρία.
Ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους, και να γίνουμε πιο συνετοί, ώστε, να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο.

ysterografa.gr

 

 

Back to top button