Ελλάδα

Ποια είναι η σωστή ημερομηνία για να ξεστολίσουμε το δέντρο

Ποια είναι όμως η πιο κατάλληλη μέρα για να το κάνουμε σύμφωνα με τις παραδόσεις;

Αν επιθυμούμε να τηρήσουμε την παράδοση, το δέντρο μπορεί να παραμείνει στη θέση του και στολισμένο μέχρι και την 7η Ιανουαρίου, ημέρα του Αϊ-Γιαννιού. Και αυτό γιατί τα Χριστούγεννα είναι – από θρησκευτική άποψη – ένας εορτασμός ο οποίος κρατάει 12 ημέρες συμπεριλαμβάνοντας τα Θεοφάνεια, που θεωρούνται ως η γιορτή της φανέρωσης του Θεού και της επιστροφής του Θείου Φωτός.

Στις 6 Ιανουαρίου συντελέστηκε, σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία η βάπτιση του Χριστού, που γιορτάζουμε ως Θεοφάνεια, γεγονός που συμβολίζει την κάθαρση και το φως που διώχνει τους καλικάντζαρους της γιορτινής περιόδου. Το ξεστόλισμα του δέντρου συμπληρώνει ιδανικά το έθιμο και μάλιστα η παράδοση συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο από τη βικτωριανή εποχή, όταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, αλλά και νωρίτερα, όταν οι άνθρωποι απλώς κρεμούσαν διάφορα φυτά στο σπίτι τους κατά τη γιορτινή περίοδο.

Το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή άλλα χρήσιμα είδη, που με την πάροδο του χρόνου και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α′ το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.

Στην Ελλάδα το έθιμο του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833.

checkincyprus.com

 

 

 

Back to top button