ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

fouit.gr: Ραγκουτσάρια μόνιμα Σαββατοκύριακο; (πίνακας ημερομηνιών έως το 2030)

Όλες αυτές τις μέρες ρωτούσαμε ο ένας τον άλλον: Ραγκουτσάρια 6 –7- 8 / Ιανουαρίου ή Σαββατοκύριακο, για να έχουμε περισσότερους τουρίστες;

Είναι μια απόφαση που πρέπει, γενναία, να πάρουν οι Δημοτικές Αρχές του Νομού Καστοριάς.    Θέλουμε να κρατήσουμε ένα έθιμο, όπως το πήραμε από τις προηγούμενες γενιές ή να το αναβαθμίσουμε και να το κάνουμε γνωστό και προσβάσιμο σε περισσότερο κόσμο?

Εμείς πρέπει να καταλάβουμε πως αν θέλουμε , πέρα από την προσωπική μας ευχαρίστηση και διασκέδαση, να μεγαλώσουμε αυτό το έθιμο και να βοηθήσουμε την πόλη μας και τον Νομό μας.

Πρέπει να προσαρμόσουμε τις ημερομηνίες του εορτασμού.

Το RIVER PARTY που γίνεται το πρώτο Π. Σ/Κ του Αυγούστου, έκανε το Νεστόριο και τον Νομό  Καστοριάς γνωστό κα ι έγινε η πιο μεγάλη εκδήλωση του καλοκαιριού.

Η Πάτρα με το καρναβάλι έγινε η καρδιά του τριημέρου της Αποκριάς.

Η Δράμα με την Ονειρούπολη  και τα Τρίκαλα με τον Μύλο των Ξωτικών, είναι οι καλύτεροι προορισμοί για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εκδηλώσεις για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο και  να βοηθήσουν οικονομικά τον τόπο τους.

Εμείς έχουμε ένα ξεχωριστό έθιμο που μπορεί να λειτουργήσει θετικά για όλο τον Νομό Καστοριάς , όπου οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν ,στους άλλους Δήμους και τα δημοτικά διαμερίσματα της Καστοριάς, από την παραμονή της  πρωτοχρονιάς και κορυφώνονται με τα ραγκουτσάρια της Καστοριάς.

Η τουριστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τελειώνει την ημέρα των Θεοφανείων και τα ραγκουτσάρια μένουν έξω από τα προγράμματα διακοπών, όταν πέφτουν εργάσιμες μέρες.

Κάθε έξι χρόνια επαναλαμβάνεται η σειρά των ημερών και Σ/Κ πέφτει μόνο δύο χρόνια.

   Αναλυτικά μέχρι το 2030 έχει:

                                 6/Ιανουαρίου         7/ Ιανουαρίου           8/Ιανουαρίου
2020 ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  
2021 ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  
2022 ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ  
2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ  
2024 ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  
2025 ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  
2026 ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ  
2027 ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  
2028 ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ  
2029 ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  
2030 ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ  

Η καλύτερη  λύση είναι να γίνεται πάντα,  το δεύτερο Π. Σ/Κ του Ιανουαρίου, γιατί στο πρώτο είναι η πρωτοχρονιά  και επίσης τότε γίνονται και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις των Δήμων  Άργους Ορεστικού και Νεστορίου , καθώς και χωριών του Δήμου Καστοριάς.

Στο διάστημα λοιπόν της μιάμισης ή δύο εβδομάδες, (όπως πέφτει την κάθε χρονιά), πρέπει σε όλο τον Νομό  να γίνονται εκδηλώσεις, οργανωμένα από τους Δήμους και συνεχόμενα, έτσι ώστε όλο το διάστημα ο επισκέπτης να έχει κάτι να ζήσει  και να τον κρατήσει στην Καστοριά.

Παύλος ο εθελοντής

 

 

 

 

 

4 Comments

  1. Το καλύτερο θα είναι να γίνονται το τελευταίο ΠΣΚ του Αυγούστου , που έχουν γυρίσει όλοι από τις διακοπές, έχουν τελειώσει τα πανηγύρια στα χωριά , δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα σχολεία και δεν θα χάνουν μαθήματα οι καρναβαλίζοντες μαθητές και το κυριότερο δεν θα έχει κρύο το οποίο είναι αποτρεπτικό συμμετοχής για πολλούς .

  2. Οι ανώνυμοι σχολιάζουν με πικρόχολα σχόλια. Οι ειρωνείες και τα τσιτάτα έχουν κάνει μεγάλη ζημιά σ’ αυτήν την πόλη.Όσοι δεν εν αντικρούουν με επιχειρήματα δεν βοηθούν..Διαφωνώ με την απόφαση από τον Δήμο. Είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει θέμα.Ο Δήμος μπορεί να κανονίζει εκδηλώσεις που έχει δημιουργήσει ή θα δημιουργήσει από μόνος του(Αλεξιάδα). Τα καρναβάλια είναι έθιμο. Επομένως μόνο οι καρναβαλιστές μπορούν να προτείνουν αλλαγή. Επίσης πρέπει να δούμε τις ημερομηνίες με προσοχή. Άποψή μου είναι να γίνονται το πρώτο ΠαρασκευοΣαββατοκύριακο που δεν έχει ημερομηνία 1 και 2 Ιανουαρίου.Υγ. Προσωπικά.Θα ήθελα και το άρθρο να είναι επώνυμο.Ο φόβος ότι θα βρει τον μπελά του ο σχολιαστής είναι φαίνεται ισχυρός.

Back to top button