Κόσμος

Συντριβή Boeing: Συμμετοχή ΗΠΑ στην έρευνα – Αρνείται το σενάριο κατάρριψης το Ιράν

Το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τις αρχές του Ιράν για τη συντριβή του Boeing 737-800 ουκρανικής εταιρείας και όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, αποδεχόμενο την πρόκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη.

Παράλληλα, η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) γνωστοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες προκειμένου ο δικός της αντιπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους.

Η συντριβή, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες — συνολικά 176 άνθρωποι — έγινε λίγες ώρες μετά τα πλήγματα του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.

Οι ιρανικές αρχές εργάζονται βάσει της υπόθεσης ότι, όπως έχουν διαμηνύσει, το Μπόινγκ συνετρίβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Ωστόσο, η αντίπερα όχθη, φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη.

Η εφημερίδα The New York Times ανέβασε στον ιστότοπό της βίντεο που διαβεβαιώνει πως επαλήθευσε και φέρεται να καταγράφει τη στιγμή που πύραυλος πλήττει το αεροσκάφος.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος στοιχεία από «πολλές πηγές», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της, δήλωσε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με πύραυλο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε από την πλευρά του πως κάποιος στην «άλλη πλευρά» μπορεί να «έκανε ένα λάθος».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν θεωρεί πως η υπόθεση της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους αποτελεί επιχείρηση «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον της χώρας και κάλεσε τον Καναδά να «μοιραστεί» όποια στοιχεία διαθέτει για το φερόμενο πλήγμα στο αεροσκάφος με τις ιρανικές αρχές. Προσκάλεσε παράλληλα την αμερικανική κατασκευάστρια του 737-800 NG «να συμμετάσχει» στην έρευνα.

Σε χωριστή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπί ανέφερε ότι η Γαλλία, με δεδομένο ότι η κατασκευάστρια των μηχανών του Μπόινγκ είναι εν μέρει γαλλική εταιρεία (η CFM είναι κοινοπραξία της αμερικανικής General Electric και της γαλλικής Safran), επίσης «μπορεί να λάβει μέρος στην έρευνα», όπως και όλες οι χώρες υπήκοοι των οποίων χάθηκαν στην καταστροφή.

Στα 176 θύματα συγκαταλέγονται δεκάδες υπήκοοι Ιράν, Καναδά, αλλά και Αφγανιστάν, Βρετανίας, Σουηδίας και Ουκρανίας.

Ο Ραμπί, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης του Ιράν στις οικογένειες των νεκρών, προέτρεψε με τη σειρά του «τον πρωθυπουργό του Καναδά [Τζάστιν Τριντό] και όλες τις κυβερνήσεις που έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες» για την τραγωδία να «τις διαβιβάσουν στην ιρανική επιτροπή έρευνας» άμεσα.

Αναφερόμενος σε σειρά δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ για την υπόθεση το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε με πυραύλους που βασίζονται σε δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων του Πενταγώνου, ο Ραμπί στηλίτευσε πως ορισμένα ΜΜΕ «μεταδίδουν με ενθουσιασμό» πληροφορίες φτιαγμένες «με γνωστές μεθόδους ψυχολογικής χειραγώγησης».

Κατηγόρησε δε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την οδύνη οικογενειών που πενθούν, ότι «γυρίζει το μαχαίρι στις πληγές» τους, προκειμένου να «εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με αυτή την επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι έπειτα από εξέταση δορυφορικών δεδομένων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμπεράνει πως το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους, ότι το είχαν «κλειδώσει» ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι οι πύραυλοι πιθανόν εκτοξεύθηκαν κατά λάθος.

Το θερμικό αποτύπωμα του Μπόινγκ όπως το κατέγραψαν αμερικανικοί δορυφόροι δείχνει πως το αεροπλάνο φλεγόταν πριν συντριβεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνησή του δεν θα σταματήσει να εργάζεται προτού να μαθευτεί η αλήθεια και να κλείσει η υπόθεση με διαφάνεια, απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης.

ΑΠΕ

Back to top button