Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Τουλουμπάκια

Τουλουμπάκια από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά

1.5 κιλό
Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. νερό
150 γρ. σιρόπι γλυκόζης
Για την ζύμη:
50 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας
325 γρ. νερό
2 πρέζες αλάτι (5 γρ.)
2 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή (10 γρ.)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. κορν φλάουρ
3-4 μεσαία αυγά (ανάλογα το μέγεθος και την σύσταση της ζύμης)
Τουλάχιστον 1 λίτρο σπορέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

3.5-4 ώρες

  1. Αρχική θα ξεκινήσουμε με το συρόπι,(έτσι ώστε ζεστές τουλουμπες, κρύο σιρόπι).Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε (ο βρασμός και ο χρόνος για να δέσει υπάρχει υπολογίζεται από το σημείο βρασμού) για 4-5 λεπτά

  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε σε μίαν άκρη, να κρυώσει εντελώς και γενικά μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο, το νερό, την ζάχαρη και το αλάτι, σε μέτρια φωτιά, να λιώσει το βούτυρο.

  4. Μετά από κάποιον χρόνο, το μείγμα θα αρχίσει να βράζει όπως είναι σύνηθες. Εκείνη την στιγμή προσθέτουμε (αφού πρώτα περάσουμε από σίτα) το αλεύρι και το κορν φλάουρ.

  5. Με μια ξύλινη κουτάλα ή με την μαρίζ, ανακατεύουμε/ αναδιπλώνουμε και συνάμα “σκάβουμε” τον πάτο του μείγματος για 3-4 λεπτά, μέχρι να προλάβει να ψηθεί το αλεύρι, να φύγει η περιττή υγρασία και να γίνει μία ενιαία και εύπλαστη ζύμη. Η συγκεκριμένη ζύμη, μοιάζει ιδιαίτερα σαν αυτή των σου, με την μόνη διαφορά, την περισσότερη σκληρότητα του και το επιπλέον και δυνατότερο ανακάτεμα.

  6. Αποσύρουμε από την φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και σκεπάζουμε με πετσέτα να κρυώσει ελαφρώς.

  7. Ξεσκεπάζουμε και εν συνεχεία, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα του μίξερ να κρυώσει εντελώς. Συγκεντρώνουμε τα αυγά σε ένα μπολ και έχουμε επί λειτουργία το μίξερ. Τα ρίχνουμε ένα ένα και περιμένουμε να το απορροφήσει για να ρίξουμε το επόμενο. Μόλις γίνει ομογενές σταματάμε το χτύπημα.

  8. Σε μια άλλη κατσαρόλα (όχι πολύ μεγάλη, γιατί θα χρειαστεί αρκετό λάδι να καλύψει τις τουλούμπες) βάζουμε το λάδι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

  9. Σε μια μεγάλη σακούλα κορνέ τοποθετούμε μια κλειστή (κατά προτίμηση) μύτη με δόντια (ειδάλλως ότι διαθέτει ο καθένας). Μεταφέρουμε την ζύμη στο κορνέ και στριφογυρνάμε να κλείσει.

  10. Μόλις αρχίσει να καίγεται το λάδι, φέρνουμε το κορνέ κοντά στην επιφάνεια του λαδιού, πιέζουμε να βγει η επιθυμητή ποσότητα και με την βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε την άκρη για να πέσει μέσα. Συνεχίζουμε την διαδικασία για τις υπόλοιπες (δεν βάζουμε πολλές διότι θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να τηγανίζονται, θα βράζουν).

  11. Μέγιστος αριθμός χωρητικότητας, συνιστάται να είναι το 10.

  12. Σε ένα σκεύος τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί. Όταν ροδίσουν περιμετρικά και ομοιόμορφα, ακουμπάμε πάνω στο χαρτί για λίγα δευτερόλεπτα.

  13. Μετά, τις ρίχνουμε στο σιρόπι να σταθούν όσο είναι ακόμη ζεστές για τουλάχιστον 5 λεπτά, να σιροπιαστούν πολύ καλά.

  14. Κατόπιν, συνεχίζουμε την διαδικασία για τις υπόλοιπες. Μόλις γίνουν όλες, τις ακουμπάμε σε ένα σκεύος και τις βάζουμε στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα τους.

  15. Εν τέλει, μπορούμε να σερβίρουμε και να απολαύσουμε.

cookpad.com

Back to top button