Κόσμος

Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να εξοντώσουν και δεύτερο Ιρανό αξιωματούχο

Την ίδια ημέρα που σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκτέλεσαν άλλη μια, άκρως απόρρητη, αποστολή, με στόχο έναν υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο στην Υεμένη, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Το πλήγμα αυτό είχε ως στόχο τον Αμπντούλ Ρεζά Σαχλαΐ, εκ των διοικητών της Δύναμης Κουντς, ο οποίος δρα στην Υεμένη.

Τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα επιβεβαίωσαν ότι ο Σαχλαΐ δεν σκοτώθηκε.

Η ανεπιτυχής επιχείρηση μπορεί να υποδηλώνει ότι ο φόνος του Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα ήταν μέρος μιας επιχείρησης πιο ευρείας απ’ όσο αφήνει η Ουάσινγκτον να εννοηθεί.

Εγείρει, επίσης, ερωτήματα για το αν η αποστολή αυτή είχε ως στόχο να εξοντώσει την ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ή απλώς να αποτρέψει μια επικείμενη επίθεση εναντίον Αμερικανών, όπως υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επιχείρηση εναντίον του Σαχλαΐ παραμένει άκρως απόρρητη και απέφυγαν να δώσουν άλλες διευκρινίσεις, πέραν του ότι δεν πέτυχε τον στόχο της.

Αξιωματούχοι που βρίσκονταν στο Πεντάγωνο και τη Φλόριντα, όπου περνούσε τις διακοπές του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρακολουθούσαν και τις δύο επιχειρήσεις και είχαν συζητήσει να τις ανακοινώσουν μαζί, εφόσον ήταν επιτυχημένες.

«Αν τον είχαμε σκοτώσει (σ.σ. τον Σαχλαΐ), θα θριαμβολογούσαμε το ίδιο βράδυ», είπε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος που, όπως και οι άλλοι, ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, προκειμένου να συζητήσει την απόρρητη στρατιωτική επιχείρηση.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι τα δύο πλήγματα εγκρίθηκαν περίπου την ίδια περίοδο και οι ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν την επιχείρηση εναντίον του Σαχλαΐ επειδή δεν πήγε όπως ήταν σχεδιασμένη.

Πρόσθεσε ότι ο Σαχλαΐ μπορεί να στοχοθετηθεί στο μέλλον, μολονότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη έχουν δείξει ότι επιθυμούν την αποκλιμάκωση.

Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον Σαχλαΐ και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, ο Σαχλαΐ εμπλέκεται σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως σε μια συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή σε ένα ιταλικό εστιατόριο στην Ουάσινγκτον το 2011.

Φέρεται, επίσης, να συνδέεται με μια επιχείρηση, το 2007 στο Ιράκ, όπου παραστρατιωτικοί υποστηριζόμενοι από το Ιράν απήγαγαν και σκότωσαν πέντε Αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Κερμπάλα.

ΑΠΕ

Back to top button