Ελλάδα

ΓΓ Ισότητας των Φύλων: “Βασικό ζητούμενο η ενδυνάμωση των γυναικών σε πολλαπλά επίπεδα”

Το σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής Ελληνίδων και Ελλήνων έχει τεθεί σε εφαρμογή και καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της

«Βασικό ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση των γυναικών σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε κάθε γυναίκα να έχει αυτοπεποίθηση, να στέκεται στα πόδια της οικονομικά και κοινωνικά και, συνεπώς, να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε φαινόμενο βίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δηλώνει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τους τρόπους που θα μπορέσει να επιτευχθεί η εξισορρόπηση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, σε ένα σκηνικό που διαρκώς μεταβάλλεται, δεν υπάρχουν περιθώρια για επανάπαυση, παρά μόνο για πρόοδο. Όπως επισημαίνει, το σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής Ελληνίδων και Ελλήνων έχει τεθεί σε εφαρμογή και καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της. «Μπορεί η οικονομία να μονοπωλούσε το ενδιαφέρον τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα έχει μπει στο προσκήνιο και η καθημερινότητα, η ζωή των πολιτών, που μπορεί να γίνει καλύτερη. Μείζονος σημασίας στην προσπάθεια αυτή είναι η εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, η οποία και επιδιώκεται μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις. Φυσικά, οι στρατηγικές των προηγούμενων ετών αξιολογούνται και, όσες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, επανασχεδιάζονται εκ του μηδενός» σημειώνει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τον Δεκέμβριο του 2019, δημοσιεύθηκε η έκθεση «The Global Gender Gap Report 2020» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα ανδρών και γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πολυσέλιδη έκθεση, γίνεται η στατιστική καταγραφή της ισότητας των φύλων σε 153 χώρες για τέσσερις βασικούς τομείς πολιτικής: οικονομία, εκπαίδευση, υγεία και πολιτική.

Όπως τονίζει η κ. Συρεγγέλα, «σε παγκόσμιο πλαίσιο, ο πλανήτης έχει καλύψει το 68,6% του έμφυλου χάσματος, ενώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα χρειαστούν 100 χρόνια για την επίτευξη πλήρους ισότητας ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα και ξεκινώντας από τα θετικά, η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 21 χωρών με γυναικεία συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων της τάξης άνω του ενός δεκάτου (1/10) και με ποσοστό 11,3%. Καταλαμβάνουμε την 84η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ, όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, στην Οικονομία βρισκόμαστε στην 76η θέση, στην Εκπαίδευση στην 69η, στην Υγεία στην 100η και στην Πολιτική στην 87η».

Σημείο καμπής η οικονομική κρίση

«Η οικονομική κρίση αποτέλεσε σημείο καμπής για γυναίκες και άνδρες σε πολλά επίπεδα τόσο οικονομικού, όσο και κοινωνικού ενδιαφέροντος» διαπιστώνει η κ. Συρεγγέλα, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας, η μείωση του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος, καθώς και οι εν γένει δυσκολίες, που λειτούργησαν ως ντόμινο στην ελληνική κοινωνία, προκάλεσαν την έξαρση φαινομένων έμφυλης βίας, την αύξηση του έμφυλου χάσματος στην αμοιβή, την εισαγωγή ελαστικών και εναλλακτικών μορφών εργασίας, με κυριότερη συνέπεια τη μείωση των αμοιβών των γυναικών και την περαιτέρω δυσκολία στην επίτευξη εξισορρόπησης οικογενειακής/κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής.

ΑΠΕ

 

 

 

 

Back to top button