ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Πάνος Κρίκης (βιογραφικό)

Έφυγε από κοντά μας ο δικηγόρος, συγγραφέας και αρθρογράφος Παναγιώτης Κρίκης, σε ηλικία 88 ετών

Ο Πάνος Κρίκης γεννήθηκε στην Καστοριά το 1931. Ο πατέρας του ήταν Δικηγόρος και η μητέρα του απόφοιτος του Σχολαρχείου.

Ήταν κάτοχος πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών  (ΠΑΝΤΕΙΟΥ)  και πτυχίου Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελείωσε το γυμνάσιο της Καστοριάς και έλαβε μέρος στην Εαμική Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, παραφυλάγοντας τους μυστικούς χώρους των αγωνιστών, μεταφέροντας προκηρύξεις και τα δελτία του ΒΒC στα ηγετικά κλιμάκια/ χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ηθικά και υλικά ανταλλάγματα για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Το 1964 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα μέχρι το 1994. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος. Πρόεδρος σωματείων και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς. Ασχολήθηκε με θέματα ιστορίας, τη σύνταξη άρθρων σε τοπικές εφημερίδες και θέματα· ιδιαιτέρου Εθνικού, πατριωτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ήταν εχθρικός στο κατεστημένο και σε κάθε είδους εξουσία, που νοθεύει, παραμορφώνει, και διαστρέφει τη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και τις αιώνιες αξίες της Δημοκρατίας, Ελευθερίας κοινωνικής Δικαιοσύνης, Ορθοδοξίας, και γι’ αυτό δεν ήταν αρεστός στο κατεστημένο, την άρχουσα τάξη, γιατί τα «έλεγε έξω απ’ τα δόντια».

Σαν χαρακτήρας ατίθασος, ασυμβίβαστος και αγωνιστικός. Μπροστάρης σε Δημοκρατικούς, Πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, ήταν ο μόνος Καστοριανός (εκτός από τα στελέχη της ΕΔΑ και τους Καστοριανούς φοιτητές), που η ΧΟΥΝΤΑ έλαβε σε βάρος του μέτρα που απέβλεπαν στην ηθική και φυσική εξόντωση του, όπως: Αποπέμφθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος, απελύθη από την Αγροτική και Εμπορική Τράπεζα, από δύο ασφαλιστικές εταιρίες, από Νομικός Σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου και της Γουνεργατικής Ένωσης Καστοριάς. Τέλος πέρασε από το συμβούλιο νομιμοφροσύνης (1971) της Εμπορικής Τράπεζας και χαρακτηρίστηκε μη νομιμόφρων, επικίνδυνος για την «Εθνική και Δημόσια Ασφάλεια»!

Αγωνίστηκε με πάθος για τα συμφέροντα των μη προνομιούχων Καστοριανών, των απλών ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού περιθωρίου, των αδικημένων ανθρώπων όλων των τάξεων της Κοινωνίας.

Η Ελληνική πολιτεία μετά τη Μεταπολίτευση, ετίμησε τον Πάνο Κρίκη με δύο Μετάλλια για την Πατριωτική και Εθνική προσφορά καθώς και την επιβράβευση του αξιόλογου έργου του.

Προσωπικότητες με διεθνές κύρος και εμβέλεια και δεκάδες επώνυμοι Καστοριανοί είχαν εκφραστεί λίαν εγκωμιαστικά και επαινετικά για την προσωπικότητα, το πατριωτικό, πνευματικό, πολιτικό και κοινωνικό έργο και την προσφορά του Πάνου Κρίκη, προς την Πατρίδα και την Καστοριά.

Η Εξόδιος ακολουθία θα γίνει:

  • Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020
  • Ώρα: 11:00 π.μ.
  • Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Καστοριάς
  • Η σορός θα είναι στην εκκλησία στις 10:00 π.μ.
  • Δεξίωση: Στην αίθουσα του Ιερού Ναού

Οι Τεθλιμμένοι
Η Σύζυγος   –  Τα Παιδιά   –  Τα Εγγόνια

“Όλοι οι αγαπημένοι μας συγγενείς και φίλοι, θα ήταν τιμή μας να παρευρεθούν”
Εκ της οικογενείας

 

 

Back to top button