Κόσμος

ΗΠΑ: Στις 21 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα, η δίκη του Τραμπ

Η δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσει πιθανότατα την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ.

Τα «προκαταρκτικά στάδια», όπως η ορκωμοσία των γερουσιαστών ενώπιον του επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μπορεί να ολοκληρωθούν από τα τέλη αυτής της εβδομάδας, σημείωσε ο ΜακΚόνελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι επίσης Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάικ Ράουντς εξήγησαν ότι το σχέδιο του ΜακΚόνελ για τη δίκη εγγυάται ότι θα γίνουν ψηφοφορίες για την κλήτευση μαρτύρων και για το αν θα παρουσιαστούν νέες αποδείξεις στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τον ΜακΚόνελ, και οι 53 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στηρίζουν το σχέδιό του, με βάση το οποίο οι βουλευτές-κατήγοροι και η υπεράσπιση του Τραμπ θα παρουσιάσουν αρχικά τα επιχειρήματά τους.

Θα ακολουθήσουν γραπτές ερωτήσεις από τους γερουσιαστές και κατόπιν οι δύο πλευρές θα μπορούν να προτείνουν τους μάρτυρες που επιθυμούν να καταθέσουν.

«Θα ψηφίσουμε (για το αν θα κληθούν μάρτυρες) την κατάλληλη στιγμή, αφού ακούσουμε τα επιχειρήματα. 51 γερουσιαστές θα αποφασίσουν ποιον να καλέσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων δεν επιθυμεί να απορριφθεί η υπόθεση από την αρχή –όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί ορισμένοι γερουσιαστές– και είπε ότι θα ακουστούν όλες οι φωνές και από τα δύο κόμματα πριν από τη λήξη της.

Με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφοι) στη Γερουσία, προκειμένου να καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

 ΑΠΕ

Back to top button