Πανθεσσαλική σύσκεψη στις 20 Ιανουαρίου στα Φάρσαλα, εξήγγειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στ. Τσικριτζής, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ καταδίκασε «ως καταστροφική απόφαση για τους αμπελουργούς που αβαντάρει τους ποτοποιούς», την εφαρμογή νόμου του 2017 που μετονομάζει το μη εμφιαλωμένο τσίπουρο σε προϊόν μικρών αποσταγματοποίων (Διημέρων).
Δεν υπάρχει στοχοποίηση, υπάρχει εφαρμογή ενός νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Π. Σταμπολίδης, αναφέροντας μάλιστα ότι από τις 51.000 άδειες μικρής απόσταξης το 93% είναι δηλωμένο ως οικεία χρήση- κατανάλωση και μόνο 2.000 άδειες προωθούν το προϊόν στην αγορά. Απαιτείται προστασία του εμπορικού σήματος και εκσυγχρονισμός στο θέμα της τυποποίησης, τόνισε.
Στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς έχει εντάξει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στην διακίνηση και πώληση χύμα τσίπουρου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.),
Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα θα προσδιορίζεται ως Προϊόν μικρών αποσταγματοποίων (Διημέρων).
Οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.
Βαγγέλης Μητρούσιας