Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Γλυκό του κουταλιού κολοκύθι

Γλυκό του κουταλιού κολοκύθι, η πρόταση του Σταύρου Βελλίδη

Υλικά

2 κιλά
Για την προετοιμασία:
150 γρ. ασβέστη
1 κ.γλ. ξινό (κιτρικό οξύ)
νερό άφθονο
Για το γλυκό:
1 κιλό κολοκύθι (είτε αρίδα, είτε μπίλια είτε χοντρά κομμάτια)
1200 γρ. (1 κιλό) ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. σιρόπι γλυκόζης
1500 γρ. (1.5 κιλό) νερό
2 μεγάλα φύλλα αμπαρόριζα
2 βανιλίνες
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

         1 μέρα

  1. Εν αρχή ξεπλένουμε τα κομμάτια κολοκύθι πολύ καλά με τρεχούμενο νερό.

  2. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο σκεύος (πχ. μπασίνα ή λεκάνη) γεμίζουμε νερό. Προσθέτουμε τον ασβέστη (με την προσθήκη του αυτό που επιδιώκουμε είναι να γίνεται πιο σκληρό και λιγότερο ευαίσθητο κατά την διάρκεια του βρασμού του) και αναμειγνύουμε πολύ καλά να διαλυθεί και αφήνουμε να σταθεί και να κατέβει στον πάτο.

  3. Στραγγίζουμε το ασβεστόνερο και αποσύρουμε το κατακάθι. Ρίχνουμε τα κομμάτια κολοκύθι στο στραγγισμένο ασβεστόνερο και τα αφήνουμε να σταθούν για μια ολόκληρη νύχτα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια κουτάλα.

    2 μέρα

  4. Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε 3-4 φορές με ζεστό νερό να φύγει ο περιττός ασβέστης από πάνω τους. Τρυπάμε κάθε κομμάτι με το πιρούνι σε 2-3 σημεία και κατόπιν τα μεταφέρουμε ένα-ένα σε ένα άλλο μεγάλο σκεύος, στο οποίο έχουμε γεμίσει με νερό. Προσθέτουμε το ξινό (κιτρικό οξύ), αφήνουμε να το απορροφήσει και να σταθεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

  5. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να κοχλάζει (συνήθως παίρνει 5 λεπτά) συνεχίζουμε τον βρασμό για 20 λεπτά.

  6. Ρίχνουμε την γλυκόζη, την αμπαροριζα, τις βανιλίνες και συνεχίζουμε τον βρασμό για αλλα 10 λεπτά. Όταν λιώσει εντελώς, βυθίζουμε τα κομμάτια κολοκυθιού και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 50 λεπτά

  7. Βγάζουμε ένα κομμάτι να δοκιμάσουμε. Εάν είναι σχετικά σκληρό εξωτερικά, χρειάζεται κι άλλο βράσιμο, εάν είναι απλά τραγανό, είναι έτοιμο. Εάν το σιρόπι έχει πιάσει περιμετρικά αλυσίδα και είναι πηχτό τότε είναι έτοιμο.

  8. Για να σιγουρευτούμε πως δεν θα κρυσταλλώσει ή δεν θα ζαχαρώσει, ρίχνουμε ένα κ.γλ. χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βράζουμε για 5 λεπτά (ή όσο χρειαστεί) ακόμη.

  9. Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και όσο ακόμα παραμένει ζεστό το αδειάζουμε σε βάζα, τα οποία τα απογεμίζουμε με σιρόπι (ειδάλλως δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί έστω και κλειστό με αποτέλεσμα να χαλάσει).

  10. Διατηρούνται σε δροσερό και σκιερό μέρος για αρκετό καιρό.

    cookpad.com

 

Back to top button