Κόσμος

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ επιδόθηκε στη Γερουσία

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι υπέγραψε το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο κατόπιν διαβιβάστηκε στη Γερουσία, η οποία καλείται πλέον να οργανώσει τη διαδικασία της δίκης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. «Σήμερα γράφουμε ιστορία», είπε η Πελόσι σε επίσημη τελετή μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο σώμα για να εγκριθεί η επίδοση του κατηγορητηρίου στη Γερουσία. Το έγγραφο παραδόθηκε ήδη στη Γερουσία στο πλαίσιο της διαδικασίας παραπομπής του μεγιστάνα και η διαδικασία της δίκης αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη 21η Ιανουαρίου, γνωστοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αυτού του σώματος του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Μιτς Μακόνελ.

Την ιστορική διαδικασία θα συντονίσει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα Πέμπτη πριν ορκίσει με τη σειρά του τους 100 γερουσιαστές, που θα είναι οι δικαστές. Η διαδικασία θα αρχίσει «στ’ αλήθεια» την Τρίτη, συνόψισε ο Μακόνελ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έγινε τον περασμένο μήνα ο τρίτος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία («impeachment»), επειδή άσκησε πίεση στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου ο δεύτερος να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα για «διαφθορά» σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του νεοϋορκέζου μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πάντως οι πιθανότητες να καθαιρεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία μετά τη δίκη του στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θεωρούνται πρακτικά μηδενικές.

AΠΕ

Back to top button