Κόσμος

Έξι ευρωπαϊκές οργανώσεις ενωμένες απέναντι στη ρητορική του μίσους (βίντεο)

Έξι οργανώσεις από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση της καμπάνιας “Words are Stones” κατά της ρητορικής μίσους και υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης.

“Εάν σου επιτεθούν δημόσια για το θρήσκευμά σου, τον άνθρωπο που αγαπάς, την αναπηρία σου, το χρώμα του δέρματός σου δεν είναι απλά “για πλάκα”, είναι ρητορική μίσους, πες το με το όνομά του” προτρέπουν όσους γίνονται αποδέκτες μηνυμάτων που υποκινούν, ενθαρρύνουν εχθρική συμπεριφορά, διακρίσεις, μίσος και βία, οι διοργανωτές της καμπάνιας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Αυστρία επιδιώκουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και τους καλούν σε συστράτευση για την εξάλειψη των φαινομένων ρατσισμού και ρητορικής μίσους.

Η καμπάνια “Words are Stones” άρχισε αυτό τον μήνα και ήδη κυκλοφόρησε το οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και αφίσες με μηνύματα που είναι κοινά σε όλες τις χώρες, χρήσιμα βήματα για την αναγνώριση του φαινομένου και θα συνεχιστεί με δράσεις ενεργοποίησης νέων της Ευρώπης και ακτιβιστών ΜΚΟ υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε κάθε μορφής πολιτισμική, κοινωνική, πολιτική νομιμοποίηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στον πολιτικό και δημόσιο διάλογο.

“Η ρητορική μίσους είναι η λεκτική επίθεση που προσβάλλει ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή, την αναπηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό” είναι ο ορισμός που δίνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του φαινομένου που συναντάται σε οποιαδήποτε μορφή έκφρασης.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι αυξάνεται στην Ευρώπη, η βία, λεκτική και σωματική, το προσφυγικό ζήτημα έχει επηρεάσει την κοινωνία, η οποία συντηριτικοποιείται, ο κόσμος αρχίζει και κλείνεται, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιώργος Τσιτιρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”, η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα στην καμπάνια “Words are Stones”.

Το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο υλοποίησης της καμπάνιας θα δημοσιοποιούνται καταγγελίες για περιστατικά ρητορικής μίσους ή ρατσισμού σε συνεργασία με το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, εξήγησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα το επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη με Κούρδο με βρετανική υπηκοότητα, ο οποίος κατήγγειλε ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος του από ελεγκτή και οδηγό του ΟΑΣΘ σε λεωφορείο, που περνά από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, επειδή δεν είχε εισιτήριο.

Μέσω της καμπάνιας θέλουμε να δείξουμε ότι πρέπει να διασφαλίζουμε πως οτιδήποτε λέμε ή κάνουμε δεν πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας κοινωνικής ομάδας, δεν αποτελεί διάκριση ή ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος της, ανέφερε ο κ. Τσιτιρίδης προσθέτοντας ότι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής συμβάλει στην αύξηση τέτοιων φαινομένων.

Τέτοια περιστατικά, όπως τόνισε, θα δημοσιεύονται με σκοπό να μη μένουν κρυφά και ο κόσμος να αντιλαμβάνεται ότι όταν αναστατώνεις τον άλλον, τον πληγώνεις, ότι η ρητορική μίσους μπορεί ξεκινάει από “πλάκα” και ότι θα πρέπει να αποφεύγεται να διατυπώνονται γνώμες που παροτρύνουν σε βία. “Άλλο δεν συμφωνώ, αλλά σέβομαι τη γνώμη του άλλου” υπογράμμισε.

“Το φαινόμενο της ρητορικής μίσους είναι ιδιαίτερα έντονο στο ίντερνετ, στο οποίο επικρατεί ένα χάος και γι αυτό είναι πολύ χρήσιμες τέτοιες καμπάνιες που επιδιώκουν μεταξύ άλλων την ευαισθητοποίηση νέων και μαθητών” ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία.

Η προώθηση εναλλακτικών αφηγήσεων στο διαδίκτυο που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, η ευαισθητοποίηση των μέσων ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την προώθηση του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας και η ενίσχυση των ικανοτήτων νεαρών διαχειριστών κοινωνικών δικτύων, bloggers, YouTubers όσον αφορά την αναγνώριση και περιπτώσεων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντάσσονται στις δράσεις της καμπάνιας.

Σε ορισμένες χώρες η ρητορική μίσους διώκεται από τον νόμο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να αποδειχτεί και να καταδικαστεί, υπογραμμίζεται στην καμπάνια “Words Are Stones” στην οποία συμμετέχουν οι οργανώσεις Lunaria Associazione (Ιταλία), “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” (Ελλάδα), SOS Racisme (Ισπανία), Association pour le development des initiatives citoyennes (Γαλλία), Grenzenlos (Αυστρία), KISA (Κύπρος).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Back to top button