ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ραγκουτσάρια 2020: Ο απολογισμός από τον Δημήτρη Ιωαννίδη

Μπορεί να πέρασαν στον τόμο της “Ιστορίας του Γλεντιού” και τα φετινά καρναβάλια της Καστοριάς που τα λέμε Ραγκουτσάρια, αλλά δεν τ’ αφήνουμε να ξεχαστούν. Ούτε τα γλέντια ούτε τους χορούς ούτε τα κιλά που πήραμε. Άλλωστε, οι Απόκριες κοντά είναι και το γλέντι για τον Έλληνα είναι πάντα επίκαιρο!
Αναφορά, περίληψη συμβάντων και απολογισμό θα κάνουμε και για ό,τι δεν πήγε καλά, τα παράπονά μας στον δήμαρχο. Γιαυτό και τον βάλαμε στο εξώφυλλο του άρθρου μας. Σοβαρό, σοβαρό, σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, καθότι χρειάζεται σοβαρότητα για να διοργανώσεις άψογα κάτι αστείο, όπως είναι τα καρναβάλια και οι γιορτές που τα στηρίζουν.
Το όνομα “Ραγκουτσάρια” το πήραμε από τους rogatores, τους κουρελήδες των Ρωμαίων που γυρνούσαν χορεύοντας στους δρόμους, αλλά το ξεκίνημά τους φτάνει στους ρακοφόρους των Διονυσιακών τελετών. Είναι, βέβαια στο κλίμα και στο ελληνικό αίμα σου να γυρνάς τραγουδώντας και χορεύοντας στους δρόμους Γεννάρη μήνα κι αν το έκαναν άλλοι, ακόμα και οι Σκανδιναβοί, θα έπιαναν χιονίστρες!
Ας αρχίσουμε, όμως, απ’ την αρχή. Από την εξαγγελία πως φέτος θα υπάρξει ένα είδος Χωριού του Αι Βασίλη! Είδος, για το οποίο, οι Καστοριανοί είχαμε αρχίσει να νιώθουμε σύνδρομο στέρησης. Μέχρι που οργανώναμε εκδρομές στις Καρδίτσες και στις Δράμες για να δούνε τα παιδιά μας τις Ονειρουπόλεις τους και τους Μύλους των Ξωτικών (πάντως, γράφτηκε κάπου στο facebook, πως για να δούνε τα παιδιά μας χιόνι φέτος, έπρεπε να τα πάμε στη Μαλακάσα)!
Κορυφαίο γεγονός ήταν η συναυλία του Χατζηγιάννη, που ξεκουβάλησε τον κόσμο από τους καναπέδες του στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας! Ο Αρλεκίνος, το χρωματιστό άγαλμα της Καστοριάς παραδίπλα, είχε να δει τόσο κόσμο εκεί από τότε που η περιοχή ήταν γήπεδο και η ομάδα “Καστοριά” έπαιρνε το Κύπελλο Ελλάδος! Ασταμάτητο το χειροκρότημα και χιλιάδες τα “λάικ” που πήρε ο δήμος και ο τραγουδιστής. Του χρόνου περιμένουμε τον Κάρλος Σαντάνα!
Ο λαός τραγούδι θέλει, σωστά διέγνωσε ο δήμαρχος.
Δεν ξέρουμε τα εμπορικά αποτελέσματα από τις εκατοντάδες επισκεπτών που κατέκλυσαν την πόλη μας, αλλά, βλέποντας τα παιδάκια να κάνουν πιρουέτες στο παγοδρόμιο, θυμηθήκαμε την γλύστρα που κάναμε παλιά πάνω στην παγωμένη λίμνη μας.
Τα Ραγκουτσάρια έγιναν σε μια κρύα, αλλά όχι παγωμένη Καστοριά, με όλα τα συμπαρομαρτούντα: Παρέες που χοροπηδούσαν ελαφρά γύρω από την τσίκνα της υπαίθριας ψησταριάς τους, μασουλώντας λουκάνικα, χέρια απλωμένα στον ουρανό να βγάζουν σέλφι με φόντο τη λίμνη, τετράτροχα νοικιασμένα ποδήλατα να κάνουν σλάλομ ανάμεσα στις πάπιες της παραλίας. Πάπιες, καλοταϊσμένες από τους τουρίστες, να πλουτίζουν το γκαζόν του δήμου και τα κυβολιθόστρωτα με τετράπαχες κουτσουλιές!
Είδαμε ηρωϊκούς καπνιστές έξω από τις καφετέριες, οι γυναίκες τυλιγμένες στις γούνες τους και οι άντρες να μουρμουρίζουν σοφτ βρισιές κατά του αντικαπνιστικού νόμου. Σκεφτήκαμε πως μέχρι τώρα είχαμε από την ΕΜΥ δελτίο καιρού για τους αγρότες. Από τώρα πρέπει να έχουμε και δελτίο καιρού και για τους καπνιστές!
Υπήρξαν και κάποιοι που μουρμούριζαν για το πρόβλημα που απέκτησαν στα καλά καθούμενα: Ένα επιπόλαιο παρκάρισμα και η Τροχαία αφαίρεσε τις πινακίδες τους. Ζήλος αταίριαστος, χρονιάρες μέρες και οι παθόντες σίγουρα δεν θα ξανάρθουν Καστοριά. Το θέλουμε αυτό, καλέ μας δήμαρχε;
Συζητήσαμε με πολλούς για τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στο κορυφαίο μας έθιμο. Παρακινούμενοι από την απελπιστικά πριβέ παρέλαση της Τετάρτης, 8 Ιανουαρίου. Τα μπουλούκια ήταν οι ίδιοι χορευτές και θεατές του χορού τους. Καθότι οι επισκέπτες μας είχαν σκορπίσει ήδη ανά την Ελλάδα και βρίσκονταν στις δουλειές τους.
Κλείνοντας, ας ευχηθούμε να είναι καλός ο νέος χρόνος, ο τελευταίος της δεκαετίας κι ας κρατήσουμε τη γεύση των χαρούμενων ημερών που προηγήθηκαν. Με την βασική ευχή, να μη χρειάζεται να μεταμφιεζόμαστε σε χαρούμενους ανθρώπους επειδή το επιβάλουν τα καρναβάλια, αλλά να είμαστε χαρούμενοι άνθρωποι. Όπως το επιβάλει η αισιοδοξία!…
Δημήτρης Ιωαννίδης
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

Back to top button