ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Το αρχοντικό Τσιατσιαπά της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει η όμορφη βασιλική του Αγίου Αθανασίου, στο κέντρο της πόλης δίπλα στην Εγνατία και πολύ κοντά στην Παναγία Αχειροποίητο. Μέχρι το 1912, ήταν η συνοικία των πλουσίων Ελληνορθόδοξων. Δίπλα ακριβώς από το ναό υπήρχε το αρχοντικό της οικογένειας Τσατσαπά ,το οποίο είχε χτιστεί από μέλη της οποίας στα μέσα του 19ου αιώνα είχαν μετακομίσει απο τη Καστοριά εκεί και είχαν ενταχθεί στην άρχουσα τάξη της πόλης.
Το κείμενο που ακολουθεί και οι φωτογραφίες είναι από την ομάδα του Facebook “Θεσσαλονίκη χαμένη πόλη”. Οικία του Παναγιώτη Αν. Τσιατσιαπά (ή Τσατσαπά)
Από τον Νίκανδρο Καστανίδη
Ήταν δίπλα (από τη βορινή πλευρά) της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.
Ένα μέρος της οικίας αυτής ήταν στη σημ. Σωκράτους 3 κι ένα μέρος (το μεγαλύτερο) ήταν στη σημ. οδό Π. Παπαγεωργίου, δίπλα στη σημ. πολυκατοικία της Σωκράτους 3.
Ο Παν. Αν. Τσιατσιαπάς (ή Τσατσαπάς) (;-1931) είχε σύζυγο τη Μελπομένη (;-1932) το γένος Γουσίδου και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Αναστάσιο, τη Μαριγούλα και την Ασπασία. Το 1908 αναφέρεται ως συνεταίρος στην επιχείρηση “Αριστείδης Τσιτσιαπάς και Σια” και το 1911 ως παραγγελιοδόχος που η επιχείρησή του στεγάζονταν στο χάνι Ησαΐα. Μετά το 1931, που ανέλαβε την επιχείρηση ο γιος του Αναστάσιος, στεγαζόταν στην Φράγκων 31.
Πιθανότατα ο Παν. Αν. Τσιατσιαπάς (ή Τσατσαπάς) ήταν συγγενής της οικογένειας Τσιατσιαπά (ή Τσατσαπά), της οποίας ο Αρ. Τσιατσιαπάς ήταν ένας από τους ευκατάστατους Έλληνες της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα. Δεν αποκλείεται να συνδέονταν οικογενειακά με την εύπορη οικογένεια Τσιατσιαπά (ή Τσατσαπά) της Καστοριάς, που το εντυπωσιακό αρχοντικό της είναι αξιοθαύμαστο στη σημερινή Καστοριά.
Η οικία του Παναγιώτη Αν. Τσιατσιαπά (ή Τσατσαπά) καλό θα είναι να επισημανθεί και σε παλιές αεροφωτογραφίες.

Από Ρωμύλο Μαντζούρα στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

 

 

Back to top button