Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Πώς η Καστοριανή “παραμυθού” Αναστασία, βοήθησε τον Γιάννη Πολίτη στο νέο του βιβλίο

Ο πολύπειρος δημοσιογράφος έχει καταγράψει στο πρώτο του παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ένα παραμύθι στις ειδήσεις των 9», την πιο πολύτιμη ιστορία της ζωής του

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πιτσιρικάς που ζούσε σ’ ένα μικρό νησί του Ιονίου. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε φως, νερό, τηλέφωνο. Κι η μοναδική πηγή ενημέρωσης των κατοίκων ήταν ένας πραματευτής που γύρναγε από χωριό σε χωριό, πούλαγε την πραμάτεια του και ταυτόχρονα μετέφερε τα νέα από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη. Ο πιτσιρικάς, λοιπόν, είχε τη μανία αυτά τα νέα να τα μεταφέρει κάθε μέρα στο σχολείο του. Γι’ αυτό και ο δάσκαλος τού είχε βγάλει το παρατσούκλι «εφημερίδα»…

Το παραπάνω παραμύθι βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και ο μικρός πρωταγωνιστής του δεν είναι άλλος από τον γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη ο οποίος πέρασε κάπως έτσι τις τα παιδικά του χρόνια, στο Μεγανήσι της Λευκάδας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε με πολλές δυσκολίες αλλά και και πολλή αγάπη. Αυτή την βιωματική ιστορία λοιπόν, εμπλουτισμένη με κάποια στοιχεία μυθοπλασίας, έχει καταγράψει στο νέο του παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ένα παραμύθι στις ειδήσεις των 9», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» και αποτελεί την παρθενική επαφή του πολύπειρου δημοσιογράφου με τον μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας.<

Πώς και γιατί αποφάσισε να αποτυπώσει τις παιδικές του εμπειρίες σε ένα βιβλίο; «Αυτή την ιστορία τήν έλεγα χρόνια στους φοιτητές μου, στο Πανεπιστήμιο, από το πρώτο κιόλας μάθημα. Τελευταία φορά τήν διηγήθηκα σε ένα συνέδριο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Ναύπλιο. Κι έκλεισα την ομιλία μου λέγοντας: «Αν αυτό που λέω σάς φαίνεται σαν παιδικό παραμύθι, εγώ το έχω ζήσει» μάς εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: «Εκείνη τη στιγμή έγινε ένα κλικ στο μυαλό μου και τις δύο επόμενες ημέρες, που συντόνιζα το συνέδριο, κάθισα κι έγραψα στο χαρτί την ιστορία μου. Και μού βγήκε ένα ωραίο αφήγημα».

 

Το αφήγημα υπήρχε πλέον ο συγγραφέας του, ωστόσο, δεν ήταν σίγουρος αν ενδείκνυνται ως περιεχόμενο παιδικού βιβλίου. Γι’ αυτό και έσπευσε να πάρει τη γνώμη του…ειδικού: «Πήρα μια φίλη μου, παραμυθού, την οποία εγώ αποκαλώ νεράιδα, την Αναστασία Λιάπη, και τής ζήτησα την άποψή της. Εκείνη λοιπόν πρόσθεσε ένα εύρημα το οποίο στάθηκε καταλυτικό. Πήρε τον πραματευτή της ιστορίας, ο οποίος, επειδή κάποια στιγμή κατάφερε, μ’ έναν μαγικό τρόπο, να πουλάει την πραμάτεια του σε δευτερόλεπτα, έπεσε σε κατάθλιψη και μαζί του όλο το χωριό, λόγω έλλειψης πληροφοριών, και τον έβαλε μέσα σε μία τηλεόραση. Έτσι μεταμορφώνεται σ’ έναν σημερινό παρουσιαστή ειδήσεων. Αυτό ήταν το κλικ που μάς βοήθησε να απευθυνθούμε στις μικρότερες ηλικίες».

Στόχος του γνωστού δημοσιογράφου, όπως ο ίδιος μάς αποκαλύπτει, είναι να περάσει στα μικρά παιδιά κάποια πολύ σημαντικά, κατά την άποψή του, μηνύματα: «Το πρώτο είναι πως χωρίς πληροφορία, δεν υπάρχει κοινωνία. Το δεύτερο μήνυμα που περνάει μέσα από το βιβλίο είναι πως σήμερα ο πραματευτής δεν είναι ένας άρα ο πολίτης έχει τη δυνατότητα της επιλογής. Μην αδικούμε λοιπόν διαρκώς τον δημοσιογράφο κατηγορώντας τον ότι μπαίνει απρόσκλητος μέσα στα σπίτια μας και μάς διαλύει τη ζωή, γιατί έχουμε την δυνατότητα να τον επιλέγουμε».
Παρόλα αυτά, η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με δύσκολα ενίοτε και πολύ σκληρά θέματα της καθημερινότητας δεν είναι απλή υπόθεση. «Πρέπει ή όχι να βάζουμε τα παιδιά από νωρίς στις σκληρές αλήθειες της ζωής;» ρωτάμε τον Γιάννη Πολίτη για να πάρουμε την παρακάτω ξεκάθαρη απάντηση: «Στα παιδιά πρέπει να λέμε την απόλυτη αλήθεια για όλα όσα συμβαίνουν αλλά με ηρεμία για να μην τα πανικοβάλλουμε. Το να τους κρύβεις την αλήθεια, τα τρελαίνει. Βάλ΄τα μέσα στη ζωή αλλά και μέσα στο θάνατο, με ακρίβεια και ειλικρίνεια. Πρέπει από νωρίς να εξοικειωθούν και με τα καλά και με άσχημα της ζωής. Θεωρώ ότι, παρότι οι σύγχρονοι γονείς έχουν γνώσεις ψυχολογίας, η καλύτερη διαπαιδαγώγηση ήταν αυτή που έκανε η μάνα μου, στην οποία και αφιερώνω αυτό το βιβλίο: Όλα τα πράγματα τα έλεγε με ιστορίες. Πιστεύω λοιπόν πως στα παιδιά πρέπει να τα λέμε όλα με ιστορίες και όχι δασκαλίστικα και κουνώντας το δάχτυλο.».

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή, που αξίζει να φωτιστεί, είναι τα συναισθήματα που βιώνει ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος μπαίνοντας στα πολύχρωμα χωράφια της παιδικής λογοτεχνίας. Κι αν κρίνουμε από την απάντηση του Γιάννη Πολίτη, το συναισθηματικό κέρδος είναι ανεκτίμητο: «Το να γράφεις ένα παιδικό βιβλίο είναι τεράστια αποφόρτιση, ειδικά για έναν δημοσιογράφο. Η δουλειά μας είναι να ακούμε ιστορίες ανθρώπων και να τις μεταφέρουμε. Συνήθως όμως οι ιστορίες αυτές είναι σκληρές. Οπότε, ναι, το παιδικό βιβλίο είναι απόδραση στην αθωότητα».

Το νέο παιδικό βιβλίο του Γιάννη Πολίτη θα παρουσιαστεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών (Ακαδημίας 20, 2ος όροφος), στις 7 το απόγευμα. Το βιβλίο θα προλογίσουν οι παρουσιάστριες δελτίων ειδήσεων Σία Κοσιώνη, Νίκη Λυμπεράκη και Μαρία Σαράφογλου μαζί με την πρόεδρο του Αθήνα 9.84 Νίκη Αραμπατζή. Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Ηλίας Λογοθέτης και η Μαρία Ζαχαρή.

VIA

Back to top button