Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Ταρτάκια αμυγδάλου με μους σοκολάτας (φωτογραφίες)

Ταρτάκια αμυγδάλου με μους σοκολάτας από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά

12 μερίδες

Για τα μπισκότα:
120 γρ. πούδρα αμυγδάλου
160 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
80 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αυγό (των 50-55 γρ.)
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
215 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις
Για την γέμιση:
320 γρ. κουβερτούρα Nestle Dessert 52% κακάο ή γάλακτος
160 γρ. φρέσκο γάλα
320 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35 % λιπαρά παγωμένη
Για το γαρνίρισμα:
170 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά παγωμένη
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανιλίνη
Για την διακόσμηση:
σιρόπι σοκολάτας (προαιρετικά)
12 αμύγδαλα
βρώσιμες πέρλες ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 180°C στον αέρα. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο 1 ώρα πριν ξεκινήσουμε για να μαλακώσει και να αφρατέψει εύκολα στην συνέχεια.

  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, με το αλάτι και την πούδρα αμυγδάλου. Με το σύρμα ή με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη καστανή ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να αφρατέψει και να λιώσει σχετικά η ζάχαρη.

  4. Προσθέτουμε την βανίλια, το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να τα απορροφήσει.

  5. Ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά και αναδιπλώνουμε με μια μαρίζ μέχρι να γίνει μία έννοια και ομοιόμορφη ζύμη.

  6. Βάζουμε να σταθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά να παγώσει το βούτυρο.

  7. Μόλις παγώσει, βγάζουμε την ζύμη και την ζυγίζουμε. Διαιρούμε δια του 12 και χωρίζουμε σε αντίστοιχα μέρη. Το κάθε ένα πρέπει να είναι 49-50 γρ.

  8. Παίρνουμε 12 φορμάκια σιλικόνης και βάζουμε μέσα το μείγμα στο κάθε ένα. Με το χέρι μας πιέζουμε να πάει παντού και να είναι ομοιόμορφα πατημένο και στα τοιχώματα και στον πάτο. Πιέζουμε με ένα σφηνοπότηρο για να σχηματιστεί ο πάτος.

  9. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα 11 και τα συγκεντρώνουμε σε μια φόρμα για cupcakes 12 θέσεων

  10. Ψήνουμε για 18-20 λεπτά και τα τελευταία 5 λεπτά, γυρίζουμε την φόρμα από την αντίθετη πλευρά, έτσι ώστε να ψηθούν τα μπροστινά και να μην καούν τα πίσω. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

  11. Για τη μους σοκολάτας: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα. Τοποθετούμε στην φωτιά και μόλις ζεσταθεί (δηλαδή η θερμοκρασία να μη ξεπεράσει τους 70°C), αποσύρουμε. Παράλληλα τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και μόλις ζεσταθεί, την αδειάζουμε μέσα. Αναδεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ομογενές και να γυαλίζει.

  12. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι η υφή της να γίνει σαν αυτή του γιαουρτιού (ίσως και λιγότερο πηχτή). Μόλις πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό, σταματάμε την ροή του μίξερ. Ενσωματώνουμε την ganache (κουβερτούρα- γάλα) και αναδεύουμε με το σύρμα ή την μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

  13. Βάζουμε να σταθεί και να σφίξει στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

  14. Μόλις σφίξει και στέκεται, βάζουμε την μους σε ένα κορνε (η διαδικασία γίνεται και χωρίς μύτη κορνέ) και γεμίζουμε τα ταρτακια έως την επιφάνεια τους, φροντίζοντας πάντα να φτάσει για όλα !!!

  15. Τα βάζουμε να σταθούν στο ψυγείο. Εν συνέχεια, θα φτιάξουμε το γαρνίρισμα: Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη και την βανίλια.

  16. Μόλις γίνει αρκετά σταθερή και πηχτή, σταματάμε το μίξερ.

  17. Την βάζουμε σε κορνέ με μύτη κλειστό αστέρι και φτιάχνουμε ροζέτες σε όλα.

  18. Τέλος, διακοσμούμε όπως εμείς επιθυμούμε, με το μόνο σημαντικό υλικό το αμύγδαλο. Δηλαδή πάνω από την κρέμα, βάζουμε ένα αμύγδαλο, το οποίο θα δώσει μια έξτρα επίγευση στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Διατηρούνται στο ψυγείο το πολύ 2 ημέρες!

cookpad.com

 

 

Back to top button