ΕκδηλώσειςΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Πότε θα γίνει το “Καρναβάλι Μεσοποταμίας” (αφιέρωμα)

Το καρναβάλι Μεσοποταμίας είναι μια από τις μεγάλες εκδηλώσεις του Δήμου Καστοριάς και το μοναδικό αποκριάτικο καρναβάλι στην περιοχή της Καστοριάς, με μεγάλη ιστορία πολλών χρόνων που οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι του χωριού το υποστηρίζουν και του δίνουν ζωντάνια κάθε χρόνο εδώ και 28 χρόνια.

Φυσικά όλα αυτά τα χρόνια μεγάλο ρόλο στην πραγματοποίησή του παίζει η βοήθεια από τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές που το στήριζαν οικονομικά, όπως πιστεύουμε ότι θα γίνει και φέτος.
Θα είναι μια ακόμη μέρα χαράς για τον κόσμο της Καστοριάς για μια Καστοριά που αλλάζει και προσπαθεί να κάνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πιο χαρούμενου και πιο ευτυχισμένους.
Φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Μαρτίου.
Την επομένη είναι η Καθαρά Δευτέρα.
Ας δούμε από που προέρχεται η Αποκριάς 
Η λέξη Απόκριες προέρχεται από το Βυζαντινό «Απόκρεω» και συνεπάγεται την αποχή από το κρέας. Στην Ρώμη χρησιμοποιούσαν την λέξη «carnevale» που σημαίνει «αντίο κρέας». Πρόκειται για αποχή τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Οι ρίζες των εορτασμών αυτών βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα και την Διονυσιακή λατρεία. Οι αρχαίοι Ελληνες τιμούσαν τον θεό της γονιμότητας, τον Διόνυσο με μεγάλες γιορτές και παρέλαση άρματος, που ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες ερμηνεύοντας σατυρικά τραγούδια.
Φωτογραφίες και βίντεο από τα προηγούμενα καρναβάλια της Μεσοποταμίας 
 
H Ζωή των Τσιγγάνων – Καρναβάλι Μεσοποταμίας 1989
Οι Κανίβαλοι – Καρναβάλι Μεσοποταμίας 1994
Μαζορέτες Καν Καν – Καρναβάλι Μεσοποταμίας 1986
3o Kαρναβάλι Μεσοποταμίας (1986)
Τα Στρουμφάκια Καρναβάλι Μεσοποταμίας 1984
Καρναβάλι. Μεσοποταμίας 82-83′
 

tragikogreece.blogspot.com

Back to top button