Κόσμος

Θετικός ο Βούτσιτς για παρεμβάσεις ΗΠΑ στο Κόσοβο – Καλεί τον Τραμπ στη Σερβία

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας πρέσβης Ρίτσαρντ Γκρένελ κάλεσε την Σερβία να σταματήσει την αρνητική εκστρατεία κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου στο εξωτερικό.

Ο αμερικανός διπλωμάτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι η αποχή της Σερβίας από κάθε προσπάθεια που προσβλέπει στην ανάκληση της απόφασης αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από κάποιες χώρες θα δημιουργήσει θετικό κλίμα για την επανάληψη του διαλόγου. Συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα και το Κόσοβο θα πρέπει να άρει τους δασμούς ύψους 100% που επέβαλε τον Νοέμβριο του 2018 για τα σερβικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς διαφώνησε με την σύγκριση των δύο περιπτώσεων τονίζοντας ότι στην περίπτωση της Σερβίας πρόκειται για θέμα υπεράσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ωστόσο απέφυγε να δηλώσει ότι απορρίπτει τις συστάσεις του Ρίτσαρντ Γκρένελ. Ο Αλ. Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και εκτίμησε θετικά τις παρεμβάσεις Γκρένελ για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην σύναψη συμφωνίας για την αεροπορική σύνδεση Βελιγραδίου και Πρίστινας που επετεύχθη πρόσφατα με πρωτοβουλία του αμερικανού διπλωμάτη ενώ πρότεινε και την έναρξη συνομιλιών, με την μεσολάβηση των ΗΠΑ, για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει τις δύο πόλεις.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς επανέλαβε, στην συνέντευξη Τύπου, την πρόσκληση του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να επισκεφτεί την Σερβία επισημαίνοντας ότι «θα έχει τόσο θερμή υποδοχή από τον σερβικό λαό όσο δεν είχε πουθενά στον κόσμο».

ΑΠΕ

Back to top button