ΑγροτικάΑθλητικάΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

fouit.gr: Φορείς και πολίτες προτείνουν έργα στον Δήμο Καστοριάς

Διατύπωση γνώμης για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων έτους 2020 του Δήμου Καστοριάς, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης 16/1/2020

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ : 9
1. Μηταλίδης Κίμων Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου – Πρόεδρος της Επιτροπής
2. Παπακωνσταντίνου Βασιλική Σύλλογος Λογιστών Ν. Καστοριάς
3. Καλλίνικος Κωνσταντίνος Ένωση Γονέων Δήμου Καστοριάς
4. Λαζαρίδης Δημήτριος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου
5. Χρηστάκη Ειρήνη Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας (εκπρ. Καστοριάς)
6. Βαϊνάς Ιωάννης Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς
7. Σαλαγιάννης Στέφανος Δημότης
8. Μαντζούρας Γεώργιος Δημότης
9. Μπαλλή Ξανθίππη Δημότισσα
ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ : 24
1. Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
2. Αστικό ΚΤΕΛ Ν. Καστοριάς
3. Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης Καστοριάς – Α.Ο.Α.Κ.
4. Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ»
5. Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλλιθέας
6. Σύλλογος γονέωνπαιδιών & ενηλίκωνμε νεοπλασματικήασθένειακαιφίλωναυτών – «Μαζί σου»
7. Παπαδοπούλειος Βιβλιοθήκη Πενταβρύσου
8. Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού «ΟΡΜΟΣ»
9. Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»
10. Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς
11. Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Καστοριάς
12. Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΑΦΟΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ»
13. Ένωση Βενζινοπωλών Ν. Καστοριάς
14. ΓΕΟΚ Α.Ε.
15. Σύνδεσμος εγκαταστατών υδραυλικών, θερμικών & κλιματιστικών έργων Ν. Καστοριάς
16. Φαρμακευτικός Σύλλογος Καστοριάς
17. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού
18. Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς
19. Εργατικό Κέντρο Καστοριάς
20. Σιώμος Κωνσταντίνος
21. Βαϊνάς Χρυσόστομος
22. Τόντη Ευθυμία
23. Μαρινέλης Χρήστος
24. Κωτσάκη Βερονίκη
Στη συνεδρίαση επίσης παρευρέθηκαν:
Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης & Συντονισμού Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Συμβουλίων κ. Κων/νος Τσανούσας
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής κ. Κων/νος Αντωνίου
Η Αναπληρώτρια Προϊστ/νη της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών κα Μαγδαληνή Πετμεζά
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» κ. Αλέξανδρος Ταμήλιας
Πρόεδροι Συμβουλίων Κοινοτήτων του Δήμου
Εκπρόσωποι κομμάτων

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης & Συντονισμού Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Συμβουλίων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Κων/νος Τσανούσας, ανέφερε ότι οι άξονες του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος, έτους 2020 διαμορφώθηκαν με βάση τις αποφάσεις των Κοινοτήτων του Δήμου μας, τις σχετικές με προτάσεις ένταξης έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2020, την πρόταση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων, όπως καταγράφηκαν την τρέχουσα χρονιά και τις εκτιμώμενες πηγές χρηματοδότησης.

Ακολούθως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες έδωσαν διευκρινήσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις των φορέων.
Τα μέλη της Επιτροπής, που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, διατύπωσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, όπως παρακάτω :
Ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς μέσω του εκπροσώπου του κ. Βαϊνά Ιωάννη κατέθεσε εγγράφως τις παρακάτω προτάσεις:
«Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Καστοριάς θέλουμε να καταθέσουμε προτάσεις που αφορούν στην κατάρτιση και υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου μας .
Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο πως ο τόπος μας δεν αντέχει πλέον να υποβάλλεται σε μία συνεχή οικονομική αιμορραγία την οποία πρώτοι εμείς , οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις , δηλ. το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο , που κατά τα λεγόμενα πολλών , αρμοδίων ή αναρμόδιων , αποτελούμε ΄΄την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας΄΄, βιώνουμε καθημερινά με :
-την κάθετη και συνεχή μείωση του τζίρου ,-το κλείσιμο καταστημάτων τόσο στην πόλη της Καστοριάς όσο και στο Άργος Ορεστικό , -την απόλυση εργαζομένων από τις εμπορικές επιχειρήσεις με επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας, -την υπερβολική επιβάρυνση με την επιβολή πάσης φύσεως φορολογιών , -την , σε πολλές περιπτώσεις , επιβολή όλο και μεγαλύτερων δημοτικών τελών λόγω της αδυναμίας χορήγησης πόρων στους Δήμους από την κεντρική Κυβέρνηση .
Σ’ αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε θεωρούμε πώς η βοήθεια του Δήμου για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων που εμείς θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα είναι :

1). Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στους πεζόδρομους των οδών Ερμού και Στρ. Ι. Άρτη καθώς και συνεχής καθαρισμός των υπαρχόντων φρεατίων .
2). Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης πέριξ του ιστορικού εμπορικού κέντρου με αξιοποίηση όλων των δημοσίων – δημοτικών χώρων πιθανόν ακόμη και των ιδιωτικών που υπάρχουν σ΄ αυτή τήν περιοχή. Άποψη μας και πρόταση μας είναι πως με την κατάλληλη διαμόρφωση και παρέμβαση στην πλατεία Van Fleet σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα παρακείμενο χώρο στάθμευσης το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.
3). Την διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής από πλευράς Δήμου πολυόροφου γκαράζ στην θέση του παλιού τελωνείου.
4). Την διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής και δημιουργίας επιπλέον νέων θέσεων στάθμευσης με την ανάλογη διαμόρφωση στον χώρο του πάρκου του παλαιού γηπέδου , που είναι πιο κοντά στο ιστορικό εμπορικό κέντρο και όχι αποκλειστικά στο χώρο της Λ.Α. που είναι αρκετά μακριά από αυτό .
5). Την εύρεση και αξιοποίηση πόρων από εθνικά ή κοινοτικά κονδύλια για την αναπαλαίωση διατηρητέων κτιρίων όπου στεγάζονται εμπορικές επιχειρήσεις .
6). Ενεργός συμμετοχή του Δήμου στην προσπάθεια για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων.
7). Αύξηση των δραστηριοτήτων του ΄΄Παπαλαζάρειου΄΄ ΚΕΚ Καστοριάς , ήδη υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τον Σύλλογό μας , που θα αποσκοπεί στην πληρέστερη κατάρτιση αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων στις επιχειρήσεις μέσα από προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης.
8). Δημιουργία εξειδικευμένου γραφείου στον Δήμο που θα προωθεί και θα προβάλλει την τοπική επιχειρηματικότητα και τα τοπικά προϊόντα .
9). Σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο για την δημιουργία εμπορικών Επιχειρηματικών πάρκων. Μαζί με την δημιουργία «Open Malls» σε όλη την επικράτεια, να χαρακτηριστούν παράλληλα το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης ως επιχειρηματικό πάρκο, με σκοπό τη διάσωση του παραδοσιακού χαρακτήρα τής αγοράς και τη δημιουργία νέων εμπορικών υποδομών.
Κύριε Πρόεδρε
Στο ευρύτερο πλαίσιο της εμπορικής χωροταξίας εντάχθηκε και το πρόγραμμα:
΄΄Ανοικτά κέντρα εμπορίου – OPEN MALL΄΄ – ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 , ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης΄΄ με την καθοριστική συμμετοχή της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας , της ΕΣΕΕ , του τριτοβάθμιου οργάνου του κλάδου μας , και θέλουμε ναυπενθυμίσουμε τα κάτωθι , τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου από πλευράς Δήμου , ώστε αυτό το πρόγραμμα να εξακολουθήσει να ισχύει και να χρηματοδοτείται από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους για να έχουν την δυνατότητα ένταξης περισσότεροι Δήμοι και Εμπορικοί Σύλλογοι ή Επιμελητήρια με στόχο την αναβάθμιση των τοπικών αγορών , κοινοποιώντας στην συνέχεια προς ενημέρωσή σας αυτούσιο το κείμενο που καταθέσαμε τόσο σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους που μας επισκέφθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο , όσο , και κυρίως , προς την προηγούμενη Δημοτική αρχή που είχε και την αποκλειστική ευθύνη για την υποβολή της σχετικής πρότασης :
<< 1). στην ανωτέρω Δράση “συμμετέχουν αποκλειστικά σχήματα αποτελούμενα από τους παρακάτω συνεργαζόμενους φορείς:
Σχήμα 1, Δήμος (δικαιούχος) και οικείος Εμπορικός Σύλλογος (συνδικαιούχος)
ή α). σε περίπτωση έλλειψης θεσμοθετημένου Εμπορικού Συλλόγου ,
ή β). μη αποδοχής από το αρμόδιο αποφασιστικό όργανο (ΔΣ) της συμμετοχής του Εμπορικού Συλλόγου,
ή γ). απουσίας στελέχωσης του Συλλόγου με τουλάχιστον ένα (1) εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης
εργασίας μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποβολών , ήτοι την 29 Ιουνίου 2018 , το Σχήμα 1 αντικαθίσταται από το Σχήμα 2 : Δήμος (Δικαιούχος) & οικείο Επιμελητήριο (Συνδικαιούχος).
2). Για την συμμετοχή των επιχειρήσεων πρέπει σωρευτικά να εξασφαλίζεται : α). η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή παρέμβασης και β). η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον 50 εμπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή παρέμβασης.
3). Ο Δήμος θα πρέπει να υλοποιήσει υποχρεωτικά ενέργειες στην κατηγορία:΄΄Αναβάθμιση δημόσιου χώρου΄΄ και τουλάχιστον σε μία από τις κατηγορίες : ΄΄Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης΄΄ και ΄΄Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας΄΄.
4). Ο Εμπορικός Σύλλογος / Επιμελητήριο θα πρέπει να υλοποιήσει υποχρεωτικά ενέργειες στην κατηγορία: ΄΄Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής΄΄ και προαιρετικά στην κατηγορία ΄΄Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής΄΄.
Παρ’ όλο ότι ο Εμπορικός Σύλλογος ήταν ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ στην υλοποίηση του προγράμματος , ενημερώσαμε έγκαιρα την Δημοτική αρχή πώς δυστυχώς ο Σύλλογός μας δεν πληροί την ΄΄γ΄΄ προϋπόθεση της δημιουργίας του ΄΄Σχήματος 1΄΄ και γι’ αυτό αδυνατούσαμε να συμμετάσχουμε στην υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος.
Ζητήσαμε όμως από τον Δήμο και το Επιμελητήριό μας , που μπορούσε να συμμετάσχει στην υλοποίηση του προγράμματος σαν συνδικαιούχος , να κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε η πρόταση που θα κατατεθεί να είναι πλήρης για να έχει πιθανότητες έγκρισης και επίσης ζητήσαμε να ληφθούν σοβαρά και αποκλειστικά υπ’ όψιν οι καλλίτερες και αποδοτικότερες κατηγορίες ενεργειών προς υλοποίηση , έτσι όπως αυτές αναφέρονταν στην συνημμένη πρόταση πού καταθέσαμε έγκαιρα με βάση την σχετική προκήρυξη και που κατά την γνώμη μας μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της αγοράς , ώστε η πόλη μας , με το τέλος υλοποίησης του έργου, του οποίου ο προϋπολογισμός θα έφθανε κοντά στα 2 εκ. ευρώ , να αποκτήσει υποδομές που θα βοηθήσουν την τοπική αγορά και τους συναδέλφους μας εμπόρους.
( Ακολουθεί απόσπασμα από την σχετική επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο:
Επιλέξιμες δαπάνες από τον Δήμο ανά Κατηγορία Ενεργειών είναι:
1. Δαπάνες για την «Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου», μέχρι 85% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του Δήμου, οι οποίες περιλαμβάνουν συνδυασμό των παρακάτω:
Δαπάνες εκσυγχρονισμού υποδομών – κατασκευή – αναβάθμιση πεζοδρόμων και οδών ήπιας
κυκλοφορίας με χρήση (κατά προτίμηση) ψυχρών υλικών,
– ανάπλαση πλατειών, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου μνημείων με χρήση (κατά προτίμηση) ψυχρών υλικών,
– αναστηλώσεις, αποκαταστάσεις, καθαρισμός, φωτισμός, μνημείων ή /και όψεων δημοσίων κτιρίων ιδιαίτερης πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής αξίας,
– αναβάθμιση ή / και κατασκευή παιδικών χαρών, υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων ανάπαυσης,
– κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων ή απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την ανάδειξη του ειδικού χαρακτήρα της περιοχής,
– αναβάθμιση ή / και κατασκευή συστήματος απορροής όμβριων υδάτων.
Δαπάνες βελτίωσης της κινητικότητας
– αναβάθμιση ή και κατασκευή ποδηλατοδρόμου (θα πρέπει υποχρεωτικά να αποτελεί τμήμα ευρύτερου δικτύου του αστικού ιστού),
– σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων στην περιοχή παρέμβασης,
– αναβάθμιση ή και δημιουργία χώρων στάθμευσης εξυπηρέτησης εμπορικών περιοχών χωρίς αντίτιμο (και εκτός περιοχής παρέμβασης με κατάλληλη τεκμηρίωση).
Δαπάνες βελτίωσης μικροκλίματος
– δημιουργία ή αναβάθμιση πάρκων τσέπης (pocket park),
– φυτεύσεις πρασίνου, δεντροστοιχιών, συστήματα υποδομής ανάπτυξης δέντρων,
– ανάδειξη υδάτινου στοιχείου (υποδαπέδια συντριβάνια, πίδακες, νεροκουρτίνες),
– παρεμβάσεις υψηλής σκίασης.
Δαπάνες αισθητικής αναβάθμισης
– αναβάθμιση οδοφωτισμού – αλλαγή φωτιστικών στύλων,
– προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού κατασκευασμένου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά:παγκάκια, ζαρντινιέρες, περιφράξεις κ.α,
– κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων,
– δημιουργία ειδικών χώρων για αφισοκόλληση / γκράφιτι,
– δημιουργία και τοποθέτηση υπαίθριων γλυπτών και εικαστικών εγκαταστάσεων,
– υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφελείας.
Δαπάνες βελτίωσης προσβασιμότητας
– προμήθεια mini bus τελευταίας τεχνολογίας που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2 και αέριων ρύπων, χωρίς αντίτιμο,
– παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ τόσο στο δημόσιο χώρο όσο και σε επιμέρους υποδομές (π.χ. διαμόρφωση στάσεων αστικών λεωφορείων).
2. Δαπάνες για «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης» οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
– συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες),
– συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού,
– αντικατάσταση και προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και προμήθεια συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων,
– προμήθεια συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης,
– συστήματα τηλεχειρισμού δημόσιων υποδομών και δικτύων της περιοχής παρέμβασης.
3. Δαπάνες για «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας» οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
– προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για μεταφορά επισκεπτών από κόμβους μεταφορών (λιμάνι, ΚΤΕΛ, αεροδρόμιο κ.α) χωρίς αντίτιμο,
– προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιζόμενων στάσεων λεωφορείων – δεν επιτρέπεται η χρήση τους για προβολή διαφημίσεων,
– συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας στην περιοχή παρέμβασης,
– συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή παρέμβασης,
– συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε πεζοδρόμους της περιοχής παρέμβασης.
Σημειώνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη η προμήθεια και εγκατάσταση καμερών ασφαλείας.
Αθροιστικά για τις κατηγορίες 2 & 3 μέχρι το 30% (μέγιστο) του επιλέξιμου προϋπολογισμού του Δικαιούχου (ΟΤΑ Α΄βαθμού).
Επιλέξιμες δαπάνες από τον Εμπορικό Σύλλογο ή το Επιμελητήριο ανά Κατηγορία Ενεργειών είναι:
4. Δαπάνες για «Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής» από το σύνολο των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν (εμπορικές και λοιπές επιχειρήσεις) μέχρι το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του Συνδικαιούχου (Εμπορικός Σύλλογος / Επιμελητήριο), οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν τα παρακάτω στοιχεία ή συνδυασμούς αυτών:
– προμήθεια και εγκατάσταση διαφώτιστων στεγάστρων,
– ανάδειξη και επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά των (π.χ πέτρα, μάρμαρο) εξωτερικών όψεων,
– προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων, τεντών,
– προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων (π.χ μεταλλικές, ξύλινες, ομοιόμορφη γραφή) επιγραφών,
– προμήθεια και εγκατάσταση κάθετων κήπων – ανθοστηλών και σύνδεση με σύστημα άρδευσης,
– εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων,
– προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων,
– προμήθεια και εγκατάσταση κατακόρυφων διαχωριστικών , σκιάστρων, ομπρελών τεντών σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που έχουν μισθώσει οι επιχειρήσεις. ) >>
Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση από τον Δήμο και έτσι η ευκαιρία χάθηκε και ζητούμε από την νέα Δημοτική αρχή αυτές τις προτάσεις μας να τις επικαιροποιεί όποτε βρίσκει ευκαιρία με την προκήρυξη αντίστοιχων προγραμμάτων.
Κύριε Πρόεδρε
Είναι μερικές από τις προτάσεις που καταθέτουμε με αφορμή την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας, θεωρούμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας και του Νομού μας γενικότερα και επισημαίνουμε πώς πολλές από αυτές έχουν κατατεθεί στην Δημοτική αρχή και στο παρελθόν».
Ο Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας (παράρτημα Καστοριάς) μέσω της εκπροσώπου του κας Χρηστάκη Ειρήνης κατέθεσε εγγράφως τις παρακάτω προτάσεις:
«Ως εκπρόσωπος του συλλόγου θα αναφερθώ σε θέματα που έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις άμεσης ανάγκης για την κάλυψη της ελεύθερης και ισότιμης προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία – ΑΜΕΑ . Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως αυθαίρετα θα θεωρούνται, μετά το τέλος 2020, όσα κτίρια δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε να θεωρούνται προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία. Αυτό προβλέπει Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία και η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία, το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να δοθεί παράταση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη γι΄αυτό και πρακτικά θα θεωρηθούν αυθαίρετα σχεδόν όλα τα κτίσματα της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον κρίνεται απαραίτητο για την τροποποίηση κτιρίων να είμαστε σε ετοιμότητα για να εκμεταλλευτούμε εντός εισαγωγικών τους πόρους που ήδη είναι διαθέσιμοι για την έναρξη και την υλοποίηση τέτοιου είδους υποδομών. Με βάση αυτά τα δεδομένα σας προτείνουμε την ένταξη συγκεκριμένων έργων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας.
1. Την μελέτη και την πλήρη συμμόρφωση που θα πρέπει να έχει ο Δήμος μας όσο αναφορά στο ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) – Προσβασιμότητα κοινόχρηστων χώρων και δίκτυο προσβάσιμων πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.
2. Τη δημιουργία Δημοτικού ΚΔΑΠ ΜΕΑ . η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου υποστήριξης ατόμων με αναπηρία όπου πέρα από τη φύλαξη και όλων των άλλων παροχών που θα δίνονται σε αυτά τα άτομα θα ανακουφιστούν και οι οικείοι τους αφού έτσι θα μπορούν να βγουν ξανά στην εργασία . Είναι μια δομή η οποία θα μπορεί να χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ μη επιβαρύνοντας το Δήμο ,επιτελώντας κοινωνικό έργο .
3. Με σύνθημα «Κανένα παιδάκι µε αναπηρία να µη νιώσει ποτέ μοναξιά και λιγότερη χαρά από τους άλλους συνομήλικούς του» προτείνουμε τη δημιουργία παιδικής χαρά στην οποία θα μπορούν να παίζουν και να συνυπάρχουν όλα τα παιδιά και οι οποίες, εκτός των κοινών παιχνιδιών, θα διαθέτουν και όργανα αποκλειστικά για τα παιδιά σε καροτσάκι καθώς και ότι άλλο προβλέπεται. Με μια τέτοια υποδομή κανένα παιδί δεν θα στερείται το αναφαίρετο δικαίωμα του στο παιχνίδι.
4. Ένταξη περισσότερων κτιρίων που χρήζουν βελτίωση της προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα “Προσβασιμότητα” που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
5. Ένταξη περισσότερων σχολικών μονάδων σε ότι αφορά την προσβασιμότητα μέσω του Φιλόδημος.
Αναφορικά με το 4 και το 5 γνωρίζουμε ότι έχουν ενταχθεί συγκεκριμένα Δημοτικά κτίρια και κάποιες σχολικές μονάδες και ελπίζουμε στην ένταξη περισσοτέρων .
Στα πλαίσια του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), της πράσινης ανάπτυξης και της μείωσης των ρύπων (διοξειδίου του άνθρακα) σας προτείνουμε:
Τη δημιουργία προσβάσιμων αστικών μεταφορών με την χρήση των πράσινων μικρών λεωφορείων αλλά και ανάπτυξη ολοκληρωμένου προσβάσιμου συστήματος μετακίνησης ατόμων με αναπηρία με την χρήση ηλεκτρικού λεωφορείου, με την δυνατότητα κατ’ απαίτηση χρήσης της υπηρεσίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο των αστικού κέντρου της πόλης. Έργο το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί και στη παρούσα αλλά και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Να ξέρετε πως ο σύλλογος μας θα είναι δίπλα σε κάθε είδους υλοποίηση κοινωνικών έργων . Θεωρούμε απαραίτητη τη θεσμική συμμετοχή όλων εμάς ως κοινωνικούς εταίρους. Επίσης, ελπίζουμε στην στήριξή σας, λαμβάνοντας υπόψιν πως στην παρούσα καθώς και στην νέα προγραμματική περίοδο η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αποτελεί οριζόντια αρχή για κάθε έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η δημότισσα κα Μπαλλή Ξανθίππη διατύπωσε ερωτήματα γενικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και ειδικότερα στο αν υπάρχει πρόβλεψη για το 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς και έλαβε διευκρινήσεις από τους κ.κ. Τσανούσα και Αντωνίου, σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές που υπάρχουν.
Η Ένωση Γονέων Δήμου Καστοριάς μέσω του εκπροσώπου της κ. Κων/νου Καλλίνικου κατέθεσε εγγράφως τις παρακάτω προτάσεις:
«Θα ήθελα με την παρούσα επιστολή μου να σας καταθέσω τις προτάσεις- παρατηρήσεις μου, σχετικά με τα θέματα της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Καστοριάς που συνεδρίασε στις 14 Ιανουαρίου 2020.
Πρώτη πρόταση: Μεγάλος αριθμός Σχολικών κτηρίων δε διαθέτουν οικοδομικές άδειες, επομένως δε γνωρίζουμε τη στατική επάρκεια των κτηρίων αυτών. Καθώς στα κτήρια αυτό διαβιούν παιδιά, για την ασφάλεια τους, είναι νομίζω πρώτιστη ανάγκη να ελεγχθούν τα κτήρια για τη στατική τους επάρκεια.Ταυτόχρονα με την έκδοση των νόμιμων αδειών τα κτήρια αυτά τα οποία είναι ως επί τω πλείστων τα παλαιότερα σχολεία, άρα και τα πιο ενεργοβόρα, θα καταστούν επιλέξιμα για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, που θα επιφέρει και σημαντικό όφελος στο Δήμο σε σχέση με τα πάγια έξοδα θέρμανσης τους.
Δεύτερη πρόταση: Σχεδόν όλα τα προαύλια των σχολείων του Δήμου μας είναι στρωμένα με άσφαλτο και τσιμέντο χωρίς κανένα παιχνίδι ή όργανο γυμναστικής. Τα σχολεία θα έπρεπε να είναι ζωντανό κύτταρο για τη γειτονιά ακόμα και τις ώρες που δε λειτουργούν ως σχολεία για να συγκεντρώνουν τα παιδιά, τα οποία θα έχουν έτσι χώρους για να κοινωνικοποιηθούν, να γυμναστούν και να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία και να μην επιτρέπουν τους βανδαλισμούς που δυστυχώς είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα, το οποίο κοστίζει σε χρήμα και υποβαθμίζει τόσο τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες όσο και την αισθητική του Δήμου.
Τρίτη πρόταση: Στην περιοχή της Χλόης, όπου ζουν κυρίως νέες οικογένειες, 2 νηπιαγωγεία συστεγάζονται στο 9ο Δημοτικό Σχολείο σε χώρους του ειδικού σχολείου το οποίο δεν μπορεί πλέον λόγω της αύξησης των παιδιών που φοιτούν σε αυτό να τους παρέχει της υπηρεσίες και τα εργαστήρια που πρέπει. Ταυτόχρονα το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καστοριάς, που τώρα στεγάζεται στο ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού, έχει ζητήσει με έγγραφο του στις 13-11-2019, που κατατέθηκε στο Δήμο Καστοριάς με αριθμό πρωτοκόλλου 21297, την μεταστέγασή του στο Δήμο Καστοριάς. Εξαιτίας των παραπάνω νομίζω κρίνεται επιτακτική η δημιουργία νέας Σχολικής Μονάδα στην οποία θα υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες υποδομές για παιδιά με ειδικές ανάγκες ώστε να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.
Τέταρτη πρόταση: Δημιουργία περισσότερων χώρων για παιδία καθώς και τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής σε χώρους της Παραλίας στην είσοδο της πόλης όπου συνήθως κάνουν τον περίπατο τους οι δημότες.
Πέμπτη πρόταση: Με την ευκαιρία των έργων που θα γίνουν για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης και τις συντηρήσεις των οδών να τοποθετηθεί σύστημα γεωθερμίας, με σκοπό οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια να μην παγώνουν ποτέ και να είναι ασφαλής για τους πεζούς και τα οχήματα. Αυτό το έργο πέρα από τη μείωση των ατυχημάτων θα μείωνε και τις ανάγκες αποχιονισμού, τα έξοδα που αυτός απαιτεί καθώς και τις φθορές που προκαλεί το αλάτι στους δρόμους και τα αυτοκίνητα. Το παραπάνω έργο συναντάται συχνά στο εξωτερικό, έχει γίνει όμως και στο Δήμο Καρπενησίου από το 2012 με τη Συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η επόμενη φωτογραφία είναι από το Καρπενήσι από πεζοδρόμιο στο κέντρο της πόλης όπου έχει τοποθετηθεί το συγκεκριμένο σύστημα.


Ελπίζω οι προτάσεις μου να συνεισφέρουν στην καλυτέρευση της καθημερινής ζωής των συνδημοτών μου μέσα από τις ενέργειες που εσείς κρίνετε ότι πρέπει να γίνουν».
Ο δημότης κ. Μαντζούρας Γεώργιος κατέθεσε εγγράφως τις παρακάτω προτάσεις:
1. Με αφορμή την ένταξη της μελέτης αποκατάστασης του Αρχοντικού του ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου στο Απόζαρι, η οποία δεν προβλέπει χρήση του κτηρίου, πιστεύω πως θα πρέπει ο Δήμος να ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση στην τοπική κοινωνία, για τη χρήση εκείνων των αρχοντικών που έχουν αποκατασταθεί ή βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης, αλλά επίσης να ξεκινήσει πολιτική πρωτοβουλία για την επανάχρηση νεώτερων κτηρίων που έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, (άσχετα από τον φορέα που αυτά σήμερα ανήκουν κι αυτός τα έχει εγκαταλείψει).
2. Πέρυσι υπήρξε σημαντική χρηματοδότηση από το Υ.Π.ΕΝ για την αποκατάσταση παλαιών κτηρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία Δήμων. Υπήρχε η πολιτική βούληση του Υπουργού για τη χρηματοδότηση του Δήμου Καστοριάς για την αποκατάσταση του διασωθέντος ιστορικού Στρατώνα “Μαθιουδάκη”, όμως ο Δήμος μας δεν κατάφερε να υποβάλει σχετική μελέτη και η χρηματοδότηση διατέθηκε αλλού.
Επειδή υπήρχε η πρόθεση του Υ.Π.ΕΝ. για επανάληψη αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων, πιστεύω πως ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει να έχει το συντομότερο έτοιμη σχετική μελέτη όταν ξαναδοθεί η ευκαιρία ανάλογης χρηματοδότησης, καθώς είναι κρίμα το αξιόλογο αυτό ιστορικό κτήριο που με αγώνες κάποιων διασώθηκε από την κατεδάφιση, να αφεθεί να καταρρεύσει από αδιαφορία.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου μέσω του εκπροσώπου του κ. Λαζαρίδη Δημητρίου κατέθεσε εγγράφως τις παρακάτω προτάσεις:
«κ. πρόεδρε ως προς το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που είναι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2020 παρατηρούμε τα εξής:
α) Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αγροτική οδοποιία στην περιοχή μας.
β) Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την συντήρηση των υδραυλάκων.
γ) Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή παιδικών χαρών στην περιοχή μας.
δ) Η συντήρηση των παραχωρημένων κτιρίων του δήμου στους συλλόγους θα πρέπει να γίνεται από τον δήμο.
Για το δεύτερο θέμα του προϋπολογισμού του 2020 πιστεύουμε ότι εάν απαιτούνται αυξήσεις σε οποιαδήποτε τέλη, φόρους κτλ. αυτό θα πρέπει να γίνεται ποσοστιαία και όχι σε απόλυτους αριθμούς.
Επίσης θεωρούμε το τέλος υδροδεξαμενών εντελώς ανεδαφικό και ανεφάρμοστο.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται ισορροπημένα προς όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του δήμου πράγμα που δεν φαίνεται καθόλου ούτε στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα ούτε στον προϋπολογισμό.
Τέλος προτείνουμε για το επόμενο συμβούλιο της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου να εισαχθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη η θέση που πρέπει να κατασκευασθεί το πνευματικό κέντρο Καστοριάς».
Ο Σύλλογος Λογιστών Ν. Καστοριάς μέσω της εκπροσώπου του κας Παπακωνσταντίνου
Βασιλικής κατέθεσε εγγράφως τις παρακάτω προτάσεις:
«Με αφορμή την πρόσκληση και παρουσία της Εκπροσώπου μας κας Παπακωνσταντίνου Βασιλικής στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, βάση των διατάξεων του άρθρου 78 του Ν.4555/2018 για :
 Διατύπωση γνώμης για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων του Δήμου Καστοριάς, έτους 2020.
 Διατύπωση γνώμης για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του Δήμου Καστοριάς, έτους 2020.
Είμαστε σε θέση να επισημάνουμε τα εξής:
Το τυπικό μέρος παρουσίασης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος από την οικονομική και τεχνική υπηρεσία, θεωρούμε ότι έχει νομίμως καταρτισθεί σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπουργείων και οφείλουμε να το αποδεχτούμε.
Το ουσιαστικό ωστόσο μέρος και η εφαρμογή του στον χρόνο αναφοράς θα αποδειχθεί εν καιρώ.
Όσον αφορά τις προτάσεις μας ως επιστημονικός φορέας αλλά κυρίως ως ενεργοί πολίτες και δημότες του Δήμου Καστοριάς και λαμβάνοντας πάντα υπόψη το μικρό διάστημα διοίκησης της δημοτικής αρχής , θα θέλαμε να σταθούμε αρχικά σε ορισμένα σημεία όπως:
 Η εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης βάση ενός συστήματος εκσυγχρονισμένου και αποδοτικότερου για το δήμο θα μπορούσε και τα έσοδα να βελτιώσει αλλά και να επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη στον αστικό ιστό.
 Η αναβάθμιση των υπαρχόντων δημοτικών κτιρίων (διατηρητέων ή μη) και η αξιοποίηση τους μέσα από ένα μοντέλο πολιτιστικής ανάδειξης και προβολής αυτών μέσω της χρήσης τους ως θεματικών πολιτιστικών κέντρων ,θα μπορούσε να δώσει λύση στην αποκατάσταση των ετοιμόρροπων κτιρίων, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην ικανοποίηση της ανάγκης των πολιτών για πολιτιστική δράση.
 Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία του νέου νεκροταφείου καθίσταται επιτακτικά αναγκαία ,απαιτώντας πλέον από τη νέα δημοτική αρχή να δείξει τη βούληση και να υλοποιήσει αυτό το έργο που ταλαιπωρεί την πόλη της Καστοριάς πολλά χρόνια.
 Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε την ανάγκη ενεργειών που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των υπηρεσιών του δήμου, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα τόσο οι απλοί πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις στην καθημερινή τους λειτουργία.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη συμμετοχής όλων των φορέων και πολιτών στις προσκλήσεις του Δημοτικού συμβουλίου, για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών αλλά και της ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων, που θα οδηγήσουν στη λειτουργία εύρωστων επιχειρήσεων, σας δηλώνουμε ότι τα μέλη του Συλλόγου Λογιστών Ν. Καστοριάς διαθέτοντας άριστη επιστημονική κατάρτιση, εφόσον ζητηθεί, είναι στη διάθεσή σας».

Οι εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων, αν και δεν παρέστησαν στην
επαναληπτική συνεδρίαση της Επιτροπής, απέστειλαν στη Γραμματεία τις θέσεις τους, ως εξής:
Ο Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης Καστοριάς – Α.Ο.Α.Κ. μέσω του εκπροσώπου του κ.
Βλαχόπουλου Παναγιώτη κατέθεσε εγγράφως τις παρακάτω προτάσεις:
«Τεχνικό πρόγραμμα 2020, παρ.9, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου –ΔΑΚ. Να συμπεριληφθούν και η ολική στεγανοποίηση οροφής- αλλαγή θέρμανσης – ύδρευση μπάνια και όλα τα αποδυτήρια με αλλαγή μπάγγων και μέσα και έξω – Παρκέ κ.αλ
– Ανάπλαση όλων των προαύλιων χώρων, ΔΑΚ. ΟΑΚΑ. Διαμόρφωση μικρών γηπέδων, με εστίες, διαγραμμίσεις και χώρων Πάρκινγκ, επίσης στο γήπεδο ποδοσφαίρου, διαμόρφωση χώρων κάτω από τις κερκίδες για πολυχρησία και γυμναστική, βοηθητικό γήπεδο δίπλα, έτσι ώστε να γίνει μελλοντικά ένα Καστοριανό Αθλητικό Κέντρο.
– Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών, σε όλο το ΔΑΚ – ΟΑΚΑ, με πλήρη Επιστασία και οργάνωση από τα όργανα του Δήμου Καστοριάς, μέσω όλων των Νομικών εργαλείων και των Νομικών Προσώπων του.
– Ναυταθλητικό Κέντρο Καστοριάς, είσοδος της πόλης, πλήρη έλεγχος με διαμόρφωση – πρόσβαση – δρόμοι – περιφράξεις, γήπεδα BEACH και για Χάντμπολ-Βόλευ, ακόμη και μια ανοικτή αρχικά πισίνα 50 μέτρα Κολυμβητήριο, με πλήρη έλεγχο των Ναυταθλητικών Ομίλων, με την φύλαξη και οργάνωση όλου αυτού του φανταστικού πολυχώρου στην είσοδο της πανέμορφης Καστοριάς μας.
– Πλήρη έλεγχο όλων των Δημόσιων κτηρίων – όλα τα Σχολεία, αίθουσες πολυχρησιμοποίηση, Πολιτιστική – Αθλητική και Πολιτιστικό Κέντρο.
– Γύρος της Λίμνης, διαμόρφωση, δρόμοι υγείας, ποδηλασίας, τρέξιμο, βάδισμα, ύπαρξη γύρου με τραινάκι, και άλλες δραστηριότητες.
– Φωτισμός, είσοδος πόλης – Δισπηλιό – Καστοριά και μέσα στην πόλη.
– Κάδοι καθαριότητας, μικροί – μεγάλοι, παντού μέσα στην πόλη, με πρόγραμμα ελέγχου πλήρης Ανακύκλωσης.
– Περιφερειακή οδική σύνδεση, ΛΥΒ – Τ.Ε.Ι. – ΝΤΑΗΛΑΚΙ – ΚΑΛΛΙΘΕΑ με την δυνατότητα σύνδεσης, Ψαλίδας – Χλόης – Απόσκεπος – ΕΔΗΚΑ.
– Ειδικό Management –Marketing Kastoria, για όλο τον χρόνο με ένα Καλεντάρι εκδηλώσεων, αθλητικών – πολιτιστικών, με ΠΡΟΒΟΛΗ.
– ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑ».
Ο δημότης κ. Μαρινέλης Χρήστος κατέθεσε εγγράφως τις παρακάτω προτάσεις:
«Κύριε Πρόεδρε,
Επιτρέψτε μου να καταθέσω την ταπεινή μου άποψη ως δημότης αλλά και ως μέλος της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Καστοριάς επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης όπως αυτά ορίσθηκαν με την υπ’αριθμ. πρωτ. 25681/ 30-12-2019 πρόσκληση σας.
Επί του πρώτου θέματος, της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος εκτελεστέων έργων του δήμου για το 2020. Παρότι βλέπουμε να εντάσσονται ζωτικής σημασίας έργα για τους δημότες, επιτρέψτε μου ορισμένες επισημάνσεις. Στον Άξονα προτεραιότητας 1 μέτρο 1.3 (Ενεργειακή Αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων) στήλη 8 προϋπολογισμού 800.000,00 για την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου της χλόης, μέσω υποβολής στο ΕΣΠΑ 14-20. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η σκεπή του γηπέδου;
Νωπές είναι οι εικόνες με τους κουβάδες που κρέμονται από την οροφή, εικόνα που δεν τιμά τον δήμο, παρά τις ομολογουμένως μεγάλες προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής για την βελτίωση των συνθηκών άθλησης στο κλειστό γυμναστήριο (επανασύνδεση ηλ. Ρεύματος κλπ).
Επί του μέτρου 1.5 στήλη 9 (Οδοποιία- Κυκλοφοριακό- Συγκοινωνία) που αφορά την λειτουργική αναβάθμιση της συνδετήριας οδού Καλλιθέας με κόμβο Φουντουκλή. Τι ακριβώς θα αφορά η αναβάθμιση; Πιθανή τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών; Διότι η παρέμβαση που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα κατά γενική παραδοχή. Στο σημείο εξακολουθούν να γίνονται αρκετά μικρά ή σοβαρότερα τροχαία ατυχήματα, ενώ το σημείο βρίσκεται πλησίον των λυκείων και του γηπέδου της πόλης με αρκετό όγκο διέλευσης οχημάτων καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Επί του άξονα προτεραιότητας 2 μέτρο 2.5 (Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών αθλητισμού): Δεν διαπιστώνεται πουθενά η λειτουργική αναβάθμιση του γηπέδου της Καστοριάς. Το ταρτάν, κερκίδες, αποδυτήρια, κοινόχρηστοι χώροι , χώροι άθλησης πέριξ του χλοοτάπητα, θυμίζουν εικόνα τριτοκοσμικής χώρας. Ποιες ενέργειες θα γίνουν για την βελτίωση της εικόνας αυτής στο γήπεδο όπου αθλούνται χιλιάδες συμπολίτες μας;
Επί του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης. Στην εισηγητική έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας για το σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου Καστοριάς για το 2020, παρ.1 αναφέρεται ότι:» ….η ομάδα εσόδων Ι αυξάνεται κατά 1.612.121,15 ποσό που προβλέπεται να εισπραχθεί επιπλέον από την αύξηση των συντελεστών του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού….» Είναι γνωστή και έχει αναλυθεί η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου κάτι που αναγκαστικά επιφέρει και την λήψη μέτρων.
Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι η οριζόντια προς όλους, αύξηση των τελών είναι μέτρο κοινωνικά άδικο. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην σημαντική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στην εκτίναξη της ανεργίας. Οι συμπολίτες μας λοιπόν, συμπεριλαμβανομένων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καλούνται να πληρώσουν αρκετά αυξημένα τέλη και φόρους. Για την οικονομία της συζήτησης προτείνω όπως:
α. Μείωση κατά 20% στα δημοτικά τέλη στα άτομα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που έχουν εισόδημα έως 20000 ευρώ. Δυνατότητα άλλωστε που δίνει ο ν. 3463/2006 αρ.202 παρ.3 β. Μείωση 15% στα δημοτικά τέλη στις λοιπές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άπορους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργους, με εισόδημα έως 20000 ευρώ και περιουσία έως 150000 ευρώ. Εναλλακτικά ή και συνδυαστικά για τις περιπτώσεις α και β , μείωση του συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στο κατώτατο ποσοστό που προβλέπει ο ν. 2130/93 δηλαδή στο 0,25 τοις χιλίοις γ. Αντισταθμιστικά, αύξηση κατά 70% σε αλυσίδες super market, τράπεζες και μεγάλους επαγγελματικούς χώρους άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων, με την αντίληψη ότι οι μεγαλύτεροι φόροι πρέπει να αναζητούνται από τους έχοντες.
δ. Διατήρηση της αποφασισμένης αύξησης για τους υπόλοιπους.
ε. Ακριβής καταγραφή όλων των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των ακινήτων, κάτι που σε άλλους δήμους έχει αυξήσει σημαντικά τα ανταποδοτικά έσοδα.
Κλείνοντας θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιες ενέργειες έχει ήδη προβεί και τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος (μισθοδοσία) της προηγούμενης δημοτικής αρχής προς τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
Εύχομαι καλή, δημιουργική χρονιά σε όλους με υγεία και καλή συνέχεια στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η νέα δημοτική αρχή».

 

Back to top button