ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

fouit.gr: Η εκδήλωση για την Ημέρα Ολοκαυτώματος στα Ηνωμένα Έθνη και η Καστοριά (φωτογραφίες)

Έμειναν άφωνοι όταν άκουσαν για το έγκλημα της Κλεισούρας, το οποίο διεπράχθη δέκα ημέρες μετά την απαγωγή της Εβραϊκής Κοινότητος Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος, όπως κάθε χρόνο στα Ηνωμένα Έθνη.
Μιλησαν ο Γενικος Γραμματεας των Ηνωμενων Εθνων Αντονιο Γκουτερες, ο Προεδρος της Γενικης Συνελευσης Η.Ε. Μουχαμαντ Μπαντε, ο πρεσβης της Γερμανιας Κριστοφ Χιουσεν, ο μονιμος αντιπροσωπος του Ισραηλ στα Ηνωμενα Εθνη Νταννυ Ντανον, ο εκπροσωπος της Ρωσσικης Ομμοσπονδιας Βασιλι Νεβενζια,αλλοι διαφοροι εκπροσωποι κρατων και η κα. Ειρηνη Σιασαρ και ο κ. Σιαγκα Μιλστεην δισωθεντες των στρατοπεδων συνκεντρωσης και συνοδεψε το Μνημοσυνο ο αναπηρος βιολιστης Μρ. Λσαακ Περλμαν.
Μια πολυ συγκινητικη μερα με πληθος κοσμου απο ολα τα κρατη της ηφηλιου που με την παρουσια τους θελανε να μεταφερουν ενα μονο μυνημα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ για ΚΑΝΕΝΑΝ τετοια εγληματα.


Βεβαια ενδιαφερον για την Καστορια ηταν το γεγονος οτι πολλοι φοιτητές, παρακινουμενοι απο τον καθηγητη τους κ. Γκολπεργκ μου ζητησαν τα τους εξιστορησω τον αδικο χαμο της Εβραικης Κοινοτητος Καστοριας, και υποσχεθηκαν πως θα ειναι το επομενο Πανεπιστημιακο τους προτζεκτ.
Το ερχομενο καλοκαιρι ετοιμαζονται πανω απο τεσσερα διαφορετικα γκρουπ επισκεπτων να ερθουν στην Καστορια με διανυκτερευσεις σε ξενοδοχειο εντος της πολεως για να την ζησουν απο κοντα οπως ομολογησαν.
Επισης εμειναν αφωνοι οταν ακουσαν για το εγκλημα της Κλεισουρας, το οποιο διεπραχθει δεκα μερες μετα την απαγωγη της Εβραικης Κοινοτητος Καστοριας.


Επισης θα ηταν παραλειψη μου να μην αναφερθω στο ρεσιταλ πιανου που εδωσε η κα. Ρεναν Κοεν,την οποια περισυ απολαυσαμε στο Μπαιρακταριο της Καστοριας. Ενα ιδιαιτερο γεγονος στο οποιο μπορω να πω πως συνετελεσα και εγω μιας και της το ζητησα προσωπικα απο την περασμενη χρονια.
Βεβαιως η κα. Κοεν παντα αναφερεται στην καταγωγη της απο την Καστορια και ποσο περιφανη ειναι που επισκεπτεται την Καστορια και τιμα την μνημη της χαμενης οικογενειας της.
Η ημερα εκλεισε με ενα ιδιαιτερο τραπεζι που δοθηκε απο τον κ. Κλιφ Ρουσσο, και ολοι μαζι συμφωνησανε να ερθουν στην Καστορια για το ετησιο Μνημοσυνο Ολοκαυτωματος της πολης μας.
Αντώνης Παπαδαμιανός

 

 

 

 

Back to top button