Αγροτικάτελευταίες ειδήσεις

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Τρύφωνα στην Καστοριά (φωτογραφίες)

Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος εορτάστηκε με πάσα λαμπρότητα και επισημότητα στον νεόδμητο Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Νέας Λεύκης Καστοριάς.

Τόσο κατά τη διάρκεια του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας, ευλαβείς πιστοί κατέκλυσαν τον Ναό ώστε να προσευχηθούν στον τιμώμενο Άγιο, τον προστάτη της περιοχής αλλά και της γεωργικής παραγωγής.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος και συγχοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ. Πολλοί Ιερείς της Μητροπόλεως παραβρέθησαν στον Ιερό Ναό και πήραν μέρος στην Ακολουθία του Εσπερινού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον ασθενούντα Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την πανήγυρη του Αγίου, αναφέρθηκε στην θαυμαστή παρουσία του Αγίου Τρύφωνος στον τόπο και την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού. Παρότρυνε δε τους πιστούς να αιτηθούν στον Άγιο την υγεία του σώματος, να γνωρίσουν το θέλημα του Θεού και να τους πλημμυρίσει ο Θεός με πίστη ώστε να μπορέσουν να νικήσουν τον θάνατο.

Προ της απολύσεως οι δύο Μητροπολίτες τέλεσαν τον Αγιασμό του μηνός Φεβρουαρίου.

Την κυριώνυμη ημέρα, ο λαός πλήρωσε από νωρίς τον Ιερό Ναό προκειμένου να συμμετάσχει στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία στη Θεία Λειτουργία, στην οποία ιερούργησε ο Ποιμενάρχης της ακριτικής επαρχίας της Μακεδονίας, συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου π. Νικολάου Γιαννουσά, του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Νεκταρίου Κακουλίδη, Ιερέων της Μητροπόλεως και των Διακόνων.

Στον εμπνευσμένο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο χωρίο του Αποστόλου Παύλου στην προς Τιμόθεον επιστολή : «Μνημόνευε Ιησούν Χριστόν εγηγερμένον εκ νεκρών, εκ σπέρματος Δαυίδ, κατά το ευαγγέλιόν μου». Ανέλυσε την έννοια και την σημασία του Ευαγγελίου, τι είναι το Ευαγγέλιο, πώς αυτό μάς παραδόθηκε και γιατί οφείλουμε να υπακούμε σε αυτό, αφού πρωτίστως το διαβάσουμε και γνωρίσουμε τον λόγο του Χριστού. Κλείνοντας, επήνεσε τον κτήτορα του Ιερού Ναού, ο οποίος μαζί με τον μακαριστό αδελφό του, συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανέγερσή του, αλλά και τον Προϊστάμενο του Ναού και Ηγούμενο της Ι.Μ. Παναγίας Μαυριωτίσσης, Αρχιμ. Νεκτάριο Κακουλίδη, για την άρτια ετοιμασία της πανηγύρεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου, αλλά και λαχανικά και φρούτα, όπως ορίζει η παράδοσή μας, αφού ο Άγιος Τρύφων είναι ο προστάτης της γεωργικής παραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

imkastorias.gr

 

 

Back to top button