Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Κέικ σοκολάτας με σπορέλαιο και επικάλυψη πραλίνας

Κέικ σοκολάτας με σπορέλαιο και επικάλυψη πραλίνας από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά

12 μερίδες
Για το κέικ:
5 μεσαία αυγά (των 50-55 γρ.)
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
180 γρ. σπορέλαιο
170 γρ. φρέσκο γάλα (με λίγες σταγόνες λεμόνι)
360 γρ.+ 1 κ.σ. για την φόρμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. κακάο Nestle Dessert
2 βανιλίνες
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Για την επικάλυψη:
260 γρ. πραλίνα Nestle Dessert

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά, πρέπει απαραιτήτως να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Εν αρχή, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  2. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας, έτσι ώστε και να μην ξεχάσουμε κάποιο και τελειώσουμε γρήγορα την διαδικασία.

  3. Κατόπιν κοσκινίζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, (εκτός της ζάχαρης) το αλεύρι, το κακάο, τις βανιλίνες, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

  4. Ρίχνουμε λοιπόν στο γάλα, λίγες σταγόνες λεμόνι και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Σε λίγα λεπτά θα διαπιστωθεί πως κατά κάποιο τρόπο έχει “κόψει το γάλα”, έτσι, με αυτόν τον τρόπο, το κέικ θα γίνει πιο αφράτο και πετυχημένο.

  5. Παράλληλα αλευρο-βουτυρώνουμε πολύ καλα την φόρμα, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη.

  6. Εν συνεχεία, σε ένα μεταλλικό κατά προτίμηση μπολ (διότι τα αυγά διογκώνονται με μεγαλύτερη ευκολία) χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ, τα αυγά με την ζάχαρη, έως ότου προκύψει ένα πολύ αφράτο, λευκό και πυκνό/πηχτό μείγμα.

  7. Προσθέτουμε μέσα το σπορέλαιο με συνεχή ροή ανάδευσης και μόλις το απορροφήσει, ρίχνουμε το “κομμένο” γάλα, συνεχίζοντας την ομογενοποίηση.

  8. Μόλις γίνει ομογενές (περίπου ένα λεπτό αφότου ρίξαμε το λάδι) σταματάμε το μίξερ.

  9. Ενσωματώνουμε τα στερεά υλικά και αναδεύουμε απαλά με το σύρμα για ελάχιστο χρονικό διάστημα, (ειδάλλως θα αναπτυχθούν οι ίνες της γλουτένης του αλευριού και θα γίνει σκληρό) ή μέχρι να τα απορροφήσει.

  10. Με την μαρίζ “σκάβουμε” τα τοιχώματα του σκέλους και ανακατεύουμε ελαφρώς.

  11. Μεταφέρουμε στην φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 55 -60 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να να ροδίσει περιμετρικα, να γίνει διπλάσιο σε όγκο και όταν το τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι στο τέλος, να βγαίνει στεγνό.

  12. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε την φόρμα στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας να σταθεί και να “ιδρώσει” το κέικ για τουλάχιστον 20 λεπτά.

  13. Διαλέγουμε την πιατέλα που θα σταθεί, το κέικ, την γυρίζουμε ανάποδα, την ακουμπάμε πάνω στην φόρμα και ξαναγυρίζουμε ανάποδα για να ξεφορμαριστεί το κέικ πάνω στην πιατέλα.

  14. Το αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου, να κρυώσει εντελώς. Στην συνέχεια θα φτιάξουμε την επικάλυψη: Τεμαχίζουμε την πραλίνα, την βάζουμε σε Μπεν Μαρί (κατσαρόλα με νερό που βράζει και από πάνω της ένα μπολ να μην ακουμπάει το νερό στο οποίο θα τοποθετήσουμε την πραλίνα) και με μια μαρίζ αναδιπλώνουμε απαλά συνεχώς για να μην κολλήσει και να λιώσει ομοιόμορφα.

  15. Μόλις λιώσει εντελώς, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το αναδίπωμα με την μαρίζ για 2-3 λεπτά (έτσι ώστε όταν θα κρυώσει, να γυαλίζει) Διότι με την συνεχή αναδίπλωση κατά την διάρκεια την τήξης της, το βούτυρο- κακάο και τα υπόλοιπα συστατικά της, ενσωματώνονται πάλι όλα και γίνονται το τελικό μείγμα. Είδαλλώς (δηλαδή εάν δεν τηρήσουμε αυτήν την διαδικασία) η πραλίνα θα φαίνεται θολή και δεν τα έχει την ίδια γεύση που είχε πριν (οταν ήταν σε στερεή μορφή).

  16. Στον πάγκο της κουζίνας στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας. Ακουμπάμε πάνω μια σχάρα. Πάνω στη σχάρα τοποθετούμε το κέικ. Και όσο είναι ακόμη ρευστή η πραλίνα, περιχύνουμε πάνω από το κέικ ομοιόμορφα να πάει παντού και στην συνέχεια απλώνουμε με ένα κουτάλι.

  17. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες και εν τέλει σερβίρουμε.

cookpad.com

 

 

 

 

 

 

Back to top button