Ελλάδα

Μυτιλήνη: Βρέθηκε απολίθωμα σεκόιας!

Οι εκσκαφικές εργασίες για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα της δυτικής Λέσβου Καλλονής-Σιγρίου φέρνουν στο φως σημαντικά δείγματα της παγκόσμιας φυσικής ιστορίας και συγκεκριμένα, απολιθώματα. Τελευταίο τέτοιο εύρημα, τμήμα γιγαντιαίου απολιθωμένου κορμού σεκόιας. Συγκεκριμένα, βρέθηκε το κατώτερο τμήμα του κορμού, κυρίως αυτό το οποίο βρίσκεται κοντά στο ριζικό σύστημα.
«Η έρευνα συνεχίζεται για τον προσδιορισμό του είδους, όμως το απολίθωμα που αποκαλύφθηκε ανήκει στην οικογένεια της σεκόιας. Αποτελεί μορφή δέντρου που έζησε στο παρελθόν στο Αιγαίο και πλέον έχει εξαφανιστεί. Τέτοιες σεκόιες σήμερα ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 100 μέτρα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του μουσείου Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Ζούρος.
«Σκοπεύουμε να αναδείξουμε το απολίθωμα αυτό γιατί θα μείνει στη θέση του, όπως και όλα τα άλλα που βρέθηκαν σε άλλες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Έτσι ώστε να είναι επισκέψιμες από το κοινό» έει ο κ. Νίκος Ζούρος.
Όσον αφορά την επιστημονική αξία του ευρήματος,ο κ. Ζούρος λέει πως «το δέντρο αυτό αναπτύχθηκε πάνω σε υλικά τα οποία είχαν βγει από προγενέστερες ηφαιστειακές εκρήξεις, και πως και το ίδιο καταστράφηκε από μία επόμενη ηφαιστειακή έκρηξη και σκεπάστηκε από ηφαιστειακή στάχτη».

AΠΕ

 

Back to top button