Τ. Θεοδωρικάκος από Καστοριά: Νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Δυτ. Μακεδονία

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με διεθνείς φορείς, επεξεργάζεται λύσεις για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, η διϋπουργική επιτροπή υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, θα αξιοποιήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν, καθώς και τις προτάσεις των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Απαντώντας στην αρνητική κριτική των δημάρχων για τον ρόλο των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως όντως δεν έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια υπηρεσία «νεφέλωμα». Όπως είπε, έχει ζητήσει από την ΚΕΔΕ συγκεκριμένες προτάσεις και κάλεσε τους δημάρχους να υποβάλλουν και τις δικές τους προτάσεις, για το ποιες αρμοδιότητες πρέπει να μεταφερθούν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στους δήμους και τις περιφέρειες.

Αναφερόμενος στην προωθούμενη -από το υπουργείο Εσωτερικών- ρύθμιση για την κάλυψη έλλειψης προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, μέσω συμβάσεων της ΕΕΤΑΑ με το ΤΕΕ και μηχανικούς, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι αναζητήθηκε ένα ευέλικτο σχήμα, το οποίο θα δουλέψει παραγωγικά και αποτελεσματικά για τους δήμους που έχουν πρόβλημα υποστελέχωσης.

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα για τους ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα έχει κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο και επανέλαβε ότι κανένα έργο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος 1» δεν θα χαθεί, ενώ κάλεσε τους δημάρχους να καταγράψουν τις προτεραιότητές τους ενόψει του νέου προγράμματος.

Το χθες πρωί ο κ. Θεοδωρικάκος είχε συναντήσεις εργασίας με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη και τον δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη.

Προχθες, συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Καστοριάς, Σεραφείμ και προήδρευσε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημ. Σαββόπουλου και δημάρχων της περιοχής, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

ΑΠΕ

 

 

shares