Καστοριά

Δωρεά βραβευμένου βιβλίου σε όλους τους μαθητές των γυμνασίων του Δήμου Καστοριάς (παρουσίαση)

Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των 11 Γυμνασίων του Δήμου Καστοριάς έλαβαν από ένα αντίτυπο του βιβλίου «MΠΑΝΤΑΟΥΙ, ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ», του συγγραφέα ΜΟΧΕΝΤ ΑΛΤΡΑΝΤ, έπειτα από την αποδοχή, εκ μέρους του Δήμου Καστοριάς, δωρεάς από την Αστική Εταιρεία μη Κερδοσκοπική «Προώθηση Ελληνικού Πολιτισμού και Παιδείας» και σε συνεργασία με τον Βουλευτή Καστοριάς, κ. Ζήση Τζηκαλάγια και την εκδότρια κ. Κέλλυ Ιωαννίδου.

Ο Δήμος Καστοριάς αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει δημόσια τόσο την κ. Ιωαννίδου, όσο και τον κ. Τζηκαλάγια διότι με την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να μελετήσουν τα πολλά και δυνατά μηνύματα που εμπεριέχει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο θα αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα για τη ζωή τους και τη γνώση τους για τον κόσμο, εμπνέοντάς τους παράλληλα, να έχουν αυτοπεποίθηση, να στηρίζονται στις ικανότητές τους και να θέτουν στόχους, υλοποιώντας τους χωρίς κανέναν φόβο μπροστά στα όποια εμπόδια.

«MΠΑΝΤΑΟΥΙ, ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ»

Ο νεαρός Μαγιούφ είναι Μπανταουί, ένας Βεδουίνος της ερήμου. Με τόλμη και θέληση, θα εναντιωθεί στη μοίρα της φυλής του, θα πάει στο σχολείο και θα διακριθεί. Μακριά από την πατρίδα του, σε μια άλλη χώρα, θα εκπληρώσει το όνειρό του για μια διαφορετική ζωή, ώσπου το ποτάμι της μνήμης θα τον γυρίσει πίσω…

Βασισμένο στη ζωή του ιδρυτή του Ομίλου Αλτράντ, Μοχέντ Αλτράντ, ο οποίος γεννήθηκε σε μια σκηνή Βεδουίνων, το βιβλίο Μπανταουί-Ένα παιδί από την έρημο (Badawi) τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο Plum’Adely και προτείνεται ως ανάγνωσμα στα σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Για τον συγγραφέα:

Ο Μοχέντ Αλτράντ, Γάλλος συριακής καταγωγής, γεννήθηκε σε μια σκηνή Βεδουίνων, χωρίς να καταγραφεί η ακριβής ημερομηνία της γέννησής του. Οι σκληρές συνθήκες της ερήμου δεν έκαμψαν την επιθυμία του για μια διαφορετική ζωή. Εξαιρετικά φιλομαθής, κατόρθωσε να σπουδάσει μηχανικός με υποτροφία στο Μονπελιέ της Γαλλίας και να λάβει το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών. Ξεκίνησε ως μετανάστης, για να δημιουργήσει στη συνέχεια έναν επιχειρηματικό κολοσσό στον τομέα των κατασκευών και να ανακηρυχθεί σε έναν από τους καλύτερους επιχειρηματίες στον κόσμο. «Η δυσκολία δεν έγκειται στο να πράξεις, αλλά στο να τολμήσεις να πράξεις» είναι το ρητό που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο ο οποίος απέδειξε με την ιστορία του ότι στο μονοπάτι των προσδοκιών η δύναμη των αδυνάτων είναι η θέληση και η ελπίδα.

Το ρητό που διέπει τη ζωή του Μοχέντ Αλτράντ είναι: «Η δυσκολία δεν έγκειται στο να πράξεις, αλλά στο να τολμήσεις να πράξεις»(Le Point, 2010).

«Η πιο μεγάλη μου περηφάνια είναι να βλέπω το βιβλίο μου να μελετάται από τους μαθητές στα σχολεία. Κι έπειτα είναι η λάμψη στα μάτια των πιτσιρίκων στα προάστια, όταν τους εξηγώ πόσο εκπληκτική μηχανή επιτυχίας είναι το σχολείο», δήλωσε ο συγγραφέας  σε συνέντευξή του (The Good Life, 2014).

«Με τον Μαγιούφ [τον ήρωα του βιβλίου] ο Μοχέντ Αλτράντ επιστρέφει στα πρώτα κεφάλαια της ζωής του και βυθίζεται στην άμμο των αναμνήσεων».

Malik Kebour, Jeune Afrique, 4-10 Οκτωβρίου 2015

 

 

2 Comments

  1. Να και η πρώτη ΜΚΟ με το όνομα ” «Προώθηση Ελληνικού Πολιτισμού και Παιδείας» που αναλαμβάνει να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό εντός ελληνικών ορίων…….στην περιοχή της Καστοριάς……!!!!!! Μπράβο σας κύριε πολιτευτή του Νομού μας…..Ελληνικό Πολιτισμό και Παιδεία…… σε ελληνική επικράτεια βρίσκεται η Καστοριά …τούτος ο τόπος δεν έχει εκχωρήσει σε ΜΚΟ τα κυριαρχικά του δικαιώματα….είναι το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, που παρέχει την θεσμοθετημένη Ελληνική Παιδεία …εκτός αν δεν το αναγνωρίζετεε… και αναγνωρίζεται την ΜΚΟ ….Είναι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού που ασχολείται με τον Ελληνικό Πολιτισμό, ούτε και αυτό το αναγνωρίζετε….;

    Αν σας αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό άγνοιας διάκρισης περί Πολιτιστικής και Δημόσιας Διπλωματίας είναι άκρως προσβλητικό για τον Νομό μας, να δέχεται μια ΜΚΟ που ήρθε να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, αρχής γενομένης στα σχολεία των εφήβων της Καστοριάς. Έχετε θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσετε το καταστατικό και τους σκοπού της εν λόγω ΜΚΟ και έπειτα να καταθέσετε την παραίτηση σας…..

    Για το Δήμο δεν κάνουμε κανένα σχόλιο, αυτό ξέρει αυτά κάνει…… είναι ακόμη υπό την επήρεια των Ραγκουτσαριών…… Πάντως, το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, που μπορεί να δώσει ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων που ζουν στον Ν Καστοριάς

    Αναφορικά με το βιβλίο είναι από τα καλύτερα για να προωθήσει την πολιτισμική διαφορετικότητα. στην Καστοριά… κάτι το οποία απεχθάνεται ο πολιτευτή μας…….όμως εκφράζω πολλές επιφυλάξεις και όσο περνά ο καιρός ο Πακτωλός χρημάτων που υποσχέθηκε ο κύριος Αδαμ είναι προ πυλών στον Ν Καστοριάς

    Τα σέβη μου

    Υ.Γ Μπροστά στο χρήμα τι ψυχή είχαν τα συλλαλητήρια…….

  2. Αντί να προσφέρουμε κολυμβητήριο στη νεολαία της Καστοριάς , τους προσφέρουμε ένα βιβλίο .

    Διαβάστε και σκάστε · σκασμένα ! Δωρεά ήταν · κι αν σε κάποια θυμίζει την αμερικάνικη παροιμία που λέει πως ” δωρεάν τυρί υπάρχει μόνο στις ποντικοπαγίδες ” , δικό τους πρόβλημα : ποιος τα είπε να θυμούνται παροιμίες ;

    Ο Θεός να μας απαλλάξει από ιδιοτέλειες και κάποτε ” να τολμήσουμε να πράξουμε ” , που λέει και το βιβλίο , περί το κολυμβητήριο ……..

Back to top button