Κόσμος

ΗΠΑ: Πλήρης αθώωση του προέδρου Τραμπ από τη Γερουσία

Η αμερικανική Γερουσία αθώωσε πλήρως, όπως αναμενόταν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, απαλλάσσοντας τον και από τις δύο κατηγορίες, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες επί των δύο κατηγοριών που απήγγειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, η οποία αφορούσε την κατάχρηση εξουσίας, 52 από τους 100 γερουσιαστές έκριναν αθώο τον Αμερικανό πρόεδρο. Πέραν των 47 Δημοκρατικών γερουσιαστών που έκριναν ένοχο τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά του τελευταίου ψήφισε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Γιούτα, Μιτ Ρόμνεϊ. «Αυτό που έκανε ο πρόεδρος δεν ήταν τέλειο. Ήταν μία κατάφωρη επίθεση εναντίον των εκλογικών μας δικαιωμάτων, της εθνικής μας ασφάλειας και των θεμελιωδών αξιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «αντάρτης» γερουσιαστής ενώπιον του σώματος.

Ο Ρόμνεϊ είχε μάλιστα στηρίξει το αίτημα των Δημοκρατικών να κληθούν νέοι μάρτυρες στη δίκη του προέδρου στη Γερουσία, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του. Αν και ήταν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, έχει κατά καιρούς βρεθεί μακριά από την κομματική γραμμή, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν πλέον πλήρως τον Τραμπ.

Σε αντίθεση με την πρώτη ψηφοφορία, στη δεύτερη όλοι οι γερουσιαστές ψήφισαν βάσει της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, με τους 53 Ρεπουμπλικάνους να κρίνουν αθώο τον Αμερικανό πρόεδρο και τους 47 Δημοκρατικούς να τον κρίνουν ένοχο.

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ένα ειδικό δικαστήριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει το μεσημέρι (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας) διάγγελμα προς το έθνος καταγγέλλοντας για νιοστή φορά το «κυνήγι μαγισσών βασισμένο σε ψέματα» από πλευράς των Δημοκρατικών, που επέδειξαν «επονείδιστη», για την αμερικανική προεδρία, συμπεριφορά.

«Ο πρόεδρος είναι ικανοποιημένος που αφήνει πίσω του αυτό το κεφάλαιο επονείδιστης συμπεριφοράς των Δημοκρατικών και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του στο όνομα του αμερικανικού λαού το 2020 και κατόπιν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, μοιάζοντας να θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του Ρεπουμπλικάνου.

 ΑΠΕ

Back to top button