Πότε αναρτώνται οι δασικοί χάρτες στην Καστοριά

Έρχεται λύση για 1,5 εκατομμύριο δασικά αυθαίρετα

Ολες οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Γκάζι για την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών με την παράλληλη επίλυση του δύσκολου γρίφου των δασικών αυθαιρέτων, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει και το 1,5 εκατομμύριο, επιχειρεί να πατήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ωστόσο πριν απ΄αυτό θα πρέπει να έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς το ζήτημα της συσσώρευσης εκατοντάδων χιλιάδων αντιρρήσεων, οι οποίες απειλούν με μόνιμο …φρένο το έργο καθώς με τους σημερινούς ρυθμούς χρειάζονται περί τα …27 χρόνα για να εξεταστούν όλες, αλλά και να καταλήξει σε μία απολύτως συμβατή λύση με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις.

Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Φεβρουαρίου, και τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», περιέχονται λύσεις και κίνητρα για την επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Παράλληλα επιχειρείται μία οριστική λύση στο πρόβλημα των δασικών αυθαιρέτων απολύτως συμβατή με την νομολογία του ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση η λύση αυτή δε θα καλύπτει αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευόμένες περιοχές, υγροτόπους, Natura 2000, περιοχές που έχουν κριθεί αναδασωτέες, κλπ και δε θα αφορά νομιμοποίηση αλλά «διατήρηση» για μια περίοδο που εξετάζεται να κυμαίνεται από 20 – 25 χρόνια (25 έτη όριζε και το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει στην εκπνοή της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας, η τέως ηγεσία του υπουργείου).

Πρώτη κίνηση θα είναι η κατάργηση της έννοιας των οικιστικών πυκνώσεων, την οποία έχει απορρίψει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Πρακτικά καμία περιοχή δε θα εξαιρείται από την ανάρτηση του δασικού χάρτη, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με τις περιοχές σε ιώδη περιγράμματα.

Ετσι στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί ήδη και αφορούν περίπου το 51% της χώρας, θα γίνει άμεσα μια συμπληρωματική ανάρτηση ώστε να συμπεριληφθούν και οι περιοχές που είχαν εξαιρεθεί της αρχικής ανάρτησης.

Για τις εναπομείνασες εκτάσεις της επικράτειας, καμία περιοχή δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από την ανάρτηση εξαρχής. Θα αναρτηθούν όλες, θα ακολουθήσει η περίοδος υποβολής και εξέτασης αντιρρήσεων και στη συνέχεια και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι οικονομοτεχνικές μελέτες, τις οποίες επιβάλλει και η γνωμοδότηση του ΣτΕ με στόχο μεταξύ άλλων να εξεταστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση μάλιστα, ως δασικό αυθαίρετο θα αντιμετωπιστεί πολύ μικρότερος αριθμός κτοσμάτων απ΄αυτά που έχουν δηλωθεί από τους δήμους ως οικιστικές πυκνώσεις. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ποσοστό των δασικών αυθαιρέτων δεν ξεπερνά το 15% όσων έχουν δηλωθεί από τους ΟΤΑ και έχουν εξαιρεθεί της ανάρτησης.

Αυτά, βάσει και των αποτελεσμάτων της μελέτης που θα έχει προηγηθεί, θα εξεταστούν κατά περίπτωση, ενώ για όσα προχωρήσει η δυνατότητα διατηρησης, η αναστολή των κατεδαφίσεων θα επιτευχθεί με την πληρωμή ενιαίου δασικού προστίμου, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα αλγόριθμου που θα σνυπολογίζει την αξία της δασικής γης, το κόστος αναδάσωσης, το εμβαδο του ακινήτου, κλπ.

Τα υπόλοιπα, τα οποία δε θα θεωρηθούν δασικά, εξετάζεται να ενταχθούν στις ρυθμίσεις περί τακτοποίησης απλών αυθαιρέτων εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προυποθέσεις.

Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα καθώς συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου υπό τον αρμόδιο γ.γ. Κωνσταντίνο Αραβώση. Στόχος είναι, πάντως, το σχετικό νομοσχέδιο να έχει παρουσιαστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου ώστε μετά να συνεχιστεί και η ανάρτηση των δασικών χαρτών στις υπόλοιπες περιοχές βάσει των επιταγών του νέου νόμου.

Συγκεκριμένα, αναμένεται σε πρώτη φάση εντός του Μαρτίου, η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Σάμο, Ηράκλειο και Λασίθι. Εως τις αρχές Μαίου θα ακολουθήσει και η ανάρτηση σε 30 Περιφερειακές Ενότητες: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας Αιτωλοκαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Άνδρου, Θήρας (Δήμος Ιτών), Νάξου, Πάρου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Προς Επίσπευση Εξέτασης Αντιρρήσεων

Διαβάστε όλο το άρθρο της Μαρίας Λιλιοπούλου στο ethnos.gr

 

 

 

shares