Κόσμος

Τουλάχιστον 38 νεκροί από δύο χιονοστιβάδες στην Τουρκία

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, όταν χιονοστιβάδα καταπλάκωσε δεκάδες μέλη συνεργείων διάσωσης, την ώρα που επιχειρούσαν σε περιοχή της ανατολικής Τουρκίας

, η οποία, μία ημέρα πριν, είχε πληγεί από μια πρώτη χιονοστιβάδα.

Χθες το βράδυ, χιονοστιβάδα σάρωσε το Μπαχτσεσαράι, στην επαρχία Βαν, παρασύροντας ένα μικρό λεωφορείο όπου επέβαιναν 15 άνθρωποι. Ο απολογισμός: πέντε νεκροί, 8 τραυματίες και δύο αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περίπου 300 διασώστες και κάτοικοι της περιοχής έφθασαν στο σημείο του δυστυχήματος για να βρουν τυχόν επιζώντες. Η δεύτερη χιονοστιβάδα εκδηλώθηκε σήμερα γύρω στο μεσημέρι στο ίδιο σημείο, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 33 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί διασώστες, σκοτώθηκαν και 53 τραυματίστηκαν από τη δεύτερη χιονοστιβάδα. Επομένως, ο προσωρινός απολογισμός από τις δύο χιονοστιβάδες ανέρχεται σε 38 νεκρούς και 61 τραυματίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων, σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Κιρικάλε (κεντρική Τουρκία).

Στις εικόνες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ διακρίνονται οχήματα παντός εδάφους να αναποδογυρίζονται από όγκους χιονιού που πέφτουν πάνω τους.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι ένα στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από την Άγκυρα το απόγευμα με κατεύθυνση το Βαν, μεταφέροντας ειδικά οχήματα και 85 διασώστες και αστυνομικούς για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα προειδοποίησε ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω. Ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο χιόνι δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι δύο χιονοστιβάδες είναι ορεινή και δυσπρόσιτη, με τις καιρικές συνθήκες τον χειμώνα να είναι δυσμενείς.

Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εξήγησε ότι το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει η κακοκαιρία, περιγράφοντας χαρακτηριστικά ότι ένα όχημα διάσωσης είχε θαφτεί κάτω από 4-5 μέτρα χιονιού.

Ο Οσμάν Ουτζάρ, επικεφαλής της AFAD στην επαρχία Βαν, νοσηλεύεται αφού τραυματίστηκε από τη χιονοστιβάδα.

«Θάφτηκα ο μισός κάτω από το χιόνι», περιέγραψε. «Κατάφερα και βγήκα μόνος μου».

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ για τον τραγικό απολογισμό στην Τουρκία από τη χιονοστιβάδα.

Θλίψη και συλλυπητήρια για τον τραγικό απολογισμό από τη χιονοστιβάδα στην Τουρκία, εκφράζει στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.
«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό απολογισμό από τη χιονοστιβάδα στην Τουρκία. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, το λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει πως «οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των αγνοουμένων και στα σωστικά συνεργεία που μάχονται για τον εντοπισμό τους».

ΑΠΕ

Back to top button