Καστοριά

Χαμηλές θερμοκρασίες και στεφανιαία νόσος (του Πέτρου Δοκόπουλου, ιατρού καρδιολόγου)

Ο χειμώνας έφτασε και μαζί του φέρνει στην πόλη μας, την όμορφη Καστοριά, χιόνια, πάγο και χαμηλές θερμοκρασίες. Για περισσότερους από εμάς το καθάρισμα του χιονιού δε θα τους προκαλέσει προβλήματα υγείας, για κάποιους άλλους όμως συμπολίτες η σωματική επιβάρυνση στο κρύο ίσως οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους ειδικά αν ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων με στεφανιαία νόσο  . Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το κρύο επιδρά στην υγεία μας και ειδικά στη στεφανιαία νόσο . Κάποιοι άνθρωποι που εκτίθενται στο κρύο θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη και απότομη σωματική φόρτιση , όπως παραδείγματος χάρη την άρση βάρους . Ακόμη και το απλό περπάτημα στο πυκνό το χιόνι μπορεί να αποβεί επιβλαβές.

Πως όμως επιδρά το ψύχος στην καρδιά;

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ψύχος   , καθώς και με την εξωτερική σωματική άσκηση και δεν γνωρίζουν τους σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από το κρύο. Ο ενθουσιασμός που φέρνουν τα χειμερινά αθλήματα οδηγούν όσους δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα σε υποθερμία.

Υποθερμία καλείται η πτώση της κεντρικής θερμοκρασίας σώματος κάτω από τους 35 βαθμούς κελσίου . Προκαλείται όταν ο οργανισμός αδυνατεί να καταναλώσει ενέργεια και να διατηρήσει την απαιτούμενη θερμοκρασία . Μια κατάσταση που θα μπορούσε να σε σκοτώσει. Συμπτώματα όπως έλλειψη συντονισμού, νοητική σύγχυση , αργά αντανακλαστικά ,τρέμουλο και υπνηλία αποτελούν τα κύρια σημεία υποθερμίας.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν ρις ομάδες υψηλού κινδύνου. Κύρια αιτία του αυξημένου κινδύνου σε αυτές τις ομάδες αποτελεί το χαμηλό ποσοστό υποδόριου λίπους.

Ασθενείς με στεφανιαία νόσο , τις κρύες ημέρες του χρόνου αντιμετωπίζουν έντονα μια κατάσταση πόνου στη προκάρδιο  χώρα η οποία ονομάζεται στηθάγχη.

Πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες , το χιόνι , η βροχή και οι δυνατοί άνεμοι οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια θερμότητας. Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο δυνατός αέρας καθώς απομακρύνει τις στοιβάδες θερμότητας γύρω από το σώμα μας . για να διατηρήσουμε την θερμοκρασία μας θα πρέπει να φοράμε στοιβάδες ρούχων, καπέλο και προστατευτικό αυτιών. Πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα χέρια μας και τα πόδια μας θερμά.

Επιμέλεια Θεοδώρα Κωτσοπούλου

kastoria365.gr

 

 

 

Back to top button