ΑγροτικάΚαστοριά

Φακές: Λίγες οι καλλιέργειες στην Καστοριά λόγω κυριαρχίας των φασολιών

Ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα η σπορά της φακής, έπεται του ρεβιθιού σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε κάποιες άλλες αυτό θα γίνει την Άνοιξη.

Από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, προκύπτει μια τάση για μεγάλη μείωση των αγροτών που καλλιεργούν φέτος τέτοιου είδους όσπρια, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, που επικράτησαν πέρσι.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο από τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη ο γεωπόνος κ. Γιαννακάς «οι σπορές της φακής ολοκληρώθηκαν και η καλλιέργεια πάει καλά, με τον καιρό να είναι ευνοϊκός. Φεβρουάριο – Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι σπορές στο ρεβίθι. Οι τάσεις και για τα δυο αυτά προϊόντα είναι πτωτικές, τόσο ως προς τον αριθμό των παραγωγών, όσο και ως προς τα στρέμματα στο νόμο μας. Ο λόγος έχει να κάνει με τις περσινές πολύ χαμηλές τιμές των 70 λεπτών το κιλό, τιμές που απογοήτευσαν τον κόσμο».

Όπως άλλωστε μας ανέφερε για την ίδια περιοχή και ο Χρήστος Σιδερόπουλος «οι σπορές φακής ολοκληρώθηκαν στο νομό μας και η ανάπτυξή τους προχωρά κανονικά, αφού ο καιρός δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα. Μάλιστα οι τελευταίες καλές, ποτιστικές βροχές ευνοούν τα προϊόντα και δεν προκάλεσαν καταστροφές. Βέβαια στις τάξεις των περισσότερων παραγωγών επικρατεί απογοήτευση, αφού υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες πληρωμών από πέρσι, ενώ και οι τιμές είναι πολύ κάτω του κόστους. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι και σε ρεβίθι και φακή η τιμή παραγωγού δεν ξεπέρασε πέρσι τα 70 λεπτά το κιλό, υπάρχουν αδιάθετα αποθέματα, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 130 ευρώ το στρέμμα. Εκτιμώ ότι φέτος έσπειραν λιγότεροι σε αριθμό εν τέλει αγρότες φακές και ρεβίθια, αλλά όσοι είναι μεγαλοκαλλιεργητές και έχουν συμβάσεις συνεχίζουν κανονικά».

Στις Σέρρες, όπως μας είπαν παραγωγοί και γεωπόνοι με τους οποίους μιλήσαμε σε σχέση με τις φακές και τα ρεβίθια, η κατάσταση που επικρατεί είναι λίγο-πολύ ίδια με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι εκτάσεις με τέτοια προϊόντα δεν είναι πολλές και φέτος αναμένεται περαιτέρω πτώση.

Όπως μας είπαν από την εταιρεία Eatbeans, που δραστηριοποιείται στην Καστοριά, δεν υπάρχουν και πάρα πολλές εκτάσεις με φακές στο νομό, γιατί κυριαρχεί η καλλιέργεια φασολιού. Οι σπορές σε ρεβίθι και φακές στην Καστοριά γίνονται την Άνοιξη και η συγκομιδή τον Αύγουστο.Οι τιμές παραγωγού, δε, ποικίλουν.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Αλέξανδρου Μπίκα στο agrotypos.gr

 

 

Back to top button