Κόσμος

Η «επιστημονική» πρόβλεψη του Τραμπ για τον κορωνοϊό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι η επιδημία του νέου κορωναϊού – που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 900 ανθρώπους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο – θα λήξει πιθανότατα τον Απρίλιο λόγω της ζέστης!

«Μέχρι τον Απρίλιο ή κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η ζέστη σε γενικές γραμμές σκοτώνει αυτού του είδους τους ιούς», είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Αυτό θα ήταν καλό», πρόσθεσε.

Η απάντηση ωστόσο που έδωσε την Παρασκευή ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Ασθενειών,  Άντονι Φότσι, όταν ρωτήθηκε πότε θα αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια κάμψης η επιδημία, ήταν «δεν ξέρουμε».

«Κάθε πρόβλεψη θα ήταν άστοχη, επειδή ακόμη υπάρχουν πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χαιρέτισε για άλλη μια φορά τις ενέργειες της κινεζικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Πιστεύω ότι κάνουν καλή δουλειά. Είχα μια μακρά συζήτηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και είναι πολύ αισιόδοξος» είπε ο Τραμπ.

Η επιδημία ξέσπασε τον Δεκέμβριο σε συνοικία της πόλης Ουχάν και μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα και ανακοινωμένα κρούσματα είναι 40.000, σύμφωνα με τον τελευταίο, επίσημο, απολογισμό.

Ο ιός έχει προκαλέσει 908 θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα, (εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο) και έχει σκοτώσει δύο ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, έναν στις Φιλιππίνες και έναν στον Χονγκ Κονγκ.

Η τροχιά που θα ακολουθήσει η επιδημία του 2019-nCoV θα μπορούσε να καμφθεί με την άφιξη της άνοιξης ή του καλοκαιριού, όμως καθοριστικό ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν τα μέτρα αναχαίτισης της διάδοσης του ιού.

ΑΠΕ

Back to top button