ΓούναΚαστοριά

Υπάρχει ελπίδα; (του Βασίλη Στάμου)

Τον τελευταίο χρόνο έχω διαβάσει πολλά άρθρα για την Καστοριά και έχω παρακολουθήσει αμέτρητες συζητήσεις για τα προβλήματα του τόπου. Πρόσφατα διάβασα και ένα πολύ ωραίο άρθρο για τα προβλήματα της τοπικής αγοράς. Βέβαια όλα αυτά είναι καλά για όσους θέλουν να εμπεδώσουν και να εξηγήσουν τα αίτια και τις επιπτώσεις τις κρίσης. Και πολλές φορές θα ακούσεις από αναξιόπιστες πήγες για τον κόσμο που έφυγε και το πόσοι λίγοι μείναμε σε αυτή την πόλη.

Στο ερώτημα για το μέγεθος του πληθυσμού της πόλης αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο η στατιστική υπηρεσία στην επόμενη καταγραφή θα το δείξει. Κάνεις όμως δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι καθημερινά ακούς για κάποιον ο οποίος φεύγει από την πόλη επειδή δεν μπορεί να επιβιώσει επαγγελματικά. Από την άλλη σε μεγάλες γιορτές ψάχνεις να καθίσεις στις καφετέριες και τα εστιατόρια της πόλης. Η τοπική αγορά δεν μπορεί να προσφέρει παραπάνω από αυτό που υπάρχει σε ζήτηση για αυτό είναι και σε αυτήν την κατάσταση. Η τοπική αυτοδιοίκηση την τελευταία δεκαετία ήταν καταστροφική για την περιοχή μας. Οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια του και κάνεις δεν βγαίνει έξω γιατί φοβάται μην ξοδέψει τίποτα παραπάνω. Τι φταίει τελικά περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φταίει ουσιαστικά είναι η έλλειψη χρήματος. Όταν αυτό απουσιάζει όλα πάνε περίπατο. Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Ακόμα και στον δήμο υπάρχει το ίδιο πρόβλημα υπερχρέωση το οποίο σημαίνει μειωμένες και μεμονωμένες παρεμβάσεις. Το μάνα εξ ουρανού δεν θα έρθει και ούτε πρόκειται. Ακόμα και στην εκκλησιά όσοι πηγαίνουν, οι παπάδες έχουν αλλάξει το τροπάριο.

-Όχι λουλούδια στις κηδείες λεφτά στην εκκλησιά.

-Όχι λειτουργίες στα μνημόσυνα λεφτά στην εκκλησία.

-Λεφτά σε φακελάκι στα σχολεία για τη μητρόπολη.

-Λεφτά για κουπόνια γευμάτων κ.τ.λ.

Υπάρχει λύση ελπίδα, υπάρχει λύση. Αν συνεχίσουμε σε αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει καμιά ελπίδα διότι εκεί δεν βρίσκεται η λύση. Το δικό μας πρόβλημα έχει πολλές λύσεις και αυτό απαιτεί συντονισμό και διαβούλευση. Ιδέες υπάρχουν πολλές και άλλες είναι εφαρμοσμένες άλλου. Η Καστοριά έχει πολλά να προσφέρει και να γίνει πόλος έλξης. Για να αυξηθεί ο πληθυσμός της πόλης πρέπει να αυξηθούν οι ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και η αγορά εργασίας. Αυτό όλα δεν γίνονται σε μια μέρα και ούτε αυτόματα. Η γούνα μας έχει κρατήσει πίσω σε ξεθωριασμένες αναμνήσεις, αμελήσαμε την πόλη και την τουριστική της άξια. Τα καλά χρόνια της γούνας ο μισός πληθυσμός γύρισε την μίση υφήλιο με μηδενικό όφελος για την πόλη. Θα ήθελα πολύ ένας από αυτούς να μην φέρνει σαν παράδειγμα την Γερμανία και το Καναδά, άλλα να πιάσει το αυτί του δημάρχου που προώθησε και να του τραβήξει για να του πει το λάθος που έκανε όταν έστρωνε τον δρόμο και τον ξήλωνε ο ΟΤΕ την άλλη μέρα. Όταν έκανε πεζοδρόμιο με διαφορετικά υλικά σε κάθε σοκάκι. Όπως και να έχει η γούνα όμως ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Η λίμνη μας είναι ο φυσικός μας πόρος. Το στολίδι της πόλης μας. Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε στην Δυτική Μακεδονία και θα μπορούσε να γεμίσει τους άδειους δρόμους μας με ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο. Αν δεν το βλέπετε αυτό θα σας κάνω μια μικρή σύγκριση με την Οχρίδα. Είναι εκείνη η μικρή πόλη των 44 χιλιάδων κατοίκων στην γειτονική χώρα με το ακατονόμαστο όνομα. Ο κόσμος σε αυτήν την πόλη συνωστίζεται καθημερινά από τις 9 το πρωί με τις 12 το βράδυ από ντόπιους και ξένους ταξιδιώτες. Θέλετε να συγκριθούμε με νούμερα. Η Οχρίδα έχει 365 εκκλησίες μια για κάθε μέρα όπως λένε και οι ντόπιοι. Έχει έναν λιμναίο οικισμό λίγο μεγαλύτερο από το δικό μας. Μια λίμνη καθαρή με κρυστάλλινα νερά. Μια παλιά πόλη και χιλιάδες τουρίστες. Εστιατόρια καφετερίες και το οθωμανικό στοιχείο. Αυτό δεν έχει κάτι μαγικό μια μεγαλύτερη Καστοριά είναι σε γενικές γραμμές. Τώρα αν εμείς δεν μπορούμε να έχουμε μια αντίστοιχη μερίδα στον τουρισμό όπως οι ακατονόμαστοι γείτονες τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Όλα αυτά αφορούν την κεντρική περιοχή του νομού μας διότι αν και οι τρεις δήμοι συνδυαστούν σε αυτό το κομμάτι τότε νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να μας παίξει μπάλα. Η Καστοριά πρέπει να αλλάξει πορεία και αυτό μόνο αυτοί που μπορούν να έχουν όραμα μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

2 Comments

  1. αποτύπωση της ήδη γνωστής και προβληματικής κατάστασης,μέσα από την οπτική, γνώση, εμπειρία, όραμα,κοκ του καθενός σοφού αυτής της ρημαδοπόλης…
    πρόταση ουσιαστική, με μέτρα, ενέργειες, κόστη, χρονοδιαγράμματα, προσδοκίες,ελέγχους, κτλ ουδείς…
    αρκεί να υπάρχει όραμα λέει ο συγγραφέας. και το ερώτημα είναι, τι και ποιόν υπονοεί;
    α.τον εαυτό του, όταν κατέβει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (μιας και όλοι οι προηγούμενοι ήταν καταστροφικοί)
    β. τον άγνωστο Χ, που θα μας έρθει από το διάστημα
    γ. τους νυν αυτοδιοικητικούς άρχοντες, ρεκορντμαντ ψήφων, ικανοτήτων, πτυχίων , περγαμηνών, επιτυχιών κοκ…
    καμία σωτηρία φίλοι μου, ας αρκεστούμε στις πίτες των συλλόγων, και ειδικότερα αυτών που έχουν σχέση με τον κλάδο της ξοφλημένης γούνας (πόσοι Προφήτες Ηλίες υπάρχουν άραγε – πρόσφατα έμαθα και για έναν ακόμα των υπαλλήλων γούνας και ένδυσης!!!)
    περαστικά μας και προσοχή στα καλά παιδιά και τους γκλαμουράτους άρχοντες

    1. αγαπητέ/η Α-λήθη ευχαριστώ για την συνεισφορά σου στο κείμενο. Θα συμφωνήσω ότι στο θέμα υπάρχει αόριστη κατεύθυνση στο θέμα της λύσης. Πως και αόριστα είναι τα κοστολόγια που θα μας βγάλουν από αυτήν. Σίγουρα μπορεί να μου αρέσει να οραματίζομαι (ονειρεύομαι) ή όπως αλλιώς θέλεις να το περιγράψεις για το τι μπορεί να αλλάξει στην Καστοριά. Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι όμως αν επιτρέπεται. Μπορεί να έχω ασχοληθεί ολίγον με την αυτοδιοίκηση αλλά σίγουρα δεν είμαι αυτός ούτε έχω τις ικανότητες για να ασχοληθώ ενεργά. Κατα την ταπεινή μου άποψη η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που φθείρει και διαφθείρει, επίσης για να ασχοληθείς με αυτή πρέπει να έχεις χρόνο και χρήμα. Οπότε όσον άφορα το α. Ερώτημα σου πιστεύω ότι στο αποκλείω. Στο δεύτερο σου ερώτημα ο Χ είναι η προσωπική επιλογή του καθενός. Για να είναι μια επιλογή σωστή θα πρέπει πάλι κατά την άποψη μου αυτήν να μην γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως δουλεύει αυτήν την στιγμή. Στο τρίτο ερώτημα σου είσαι αρκετά σαφής και κατανοητός οπότε δεν θα τολμήσω να φέρω αντίλογο. Κοστολογημένες προτάσεις υπάρχουν τόσο για τον τουρισμό όσο και για το εμπόριο. Καθώς και για την ομαλή λειτουργία της πόλης. Αναφέρω επιγραμματικά μερικές από αυτές. Μια κλειστή κεντρική λαχαναγορά ή οποία θα λειτουργεί όλη την εβδομάδα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σταθμός πώλησης χονδρικής των αγροτικόν προϊόντων του νομού. Το υδατοδρομιο για το οποίο τόσος λόγος γίνεται νομίζω ότι είναι 100% απαραίτητο για διάφορους λόγους. Συντονισμένο σχέδιο ενίσχυσης των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης. Αυτό και πολλά άλλα τα οποία έχουν πει άλλοι πριν από εμένα είναι βασικά προς την έξοδο μας από την πολυετή κρίση που πηγάζει πριν το 2009. Σίγουρα αυτό που έγραψα στο ανώτερο κείμενο δεν είναι καμιά παγκόσμια πρωτοτυπία και σαφώς δεν είναι κάτι το οποίο μόνο εγώ το ξέρω. Σε ευχαριστώ όμως που μπήκες στην διαδικασία να το διαβάσεις και να προσθέσεις τις χρήσιμες παρατηρήσεις στον σχολιασμό σου.

Back to top button