ΑγροτικάΚαστοριά

Brand name για το μέλι της Καστοριάς – Γ. Καραταγλίδης: «Δε δέχομαι να εισάγουμε ξένο μέλι και να εξάγουμε το ελληνικό!»

Μουσείο Μέλισσας και Μελισσοκομικό Πάρκο στην Καστοριά

Ένας χρόνος πέρασε από την ίδρυση τού Συλλόγου Επαγγελματιών-Ερασιτεχνών Μελισσοκόμων Ν. Καστοριάς. Ο Πρόεδρος Γιώργος Καραταγλίδης, παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα “Ορίζοντες” για όλες τις δράσεις που έλαβαν χώρα  αυτούς τους 12 μήνες, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια τού Συλλόγου.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο  Σύλλογος Επαγγελματιών-Ερασιτεχνών Μελισσοκόμων Ν. Καστοριάς είναι μη κερδοσκοπικός και αριθμεί αυτή τη στιγμή 100 μέλη. Στην Καστοριά είναι εγγεγραμμένοι στην αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καστοριάς 310 Μελισσοκόμοι. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Καραταγλίδης, τόνισε πως θα πρέπει να ενταχθούν στον Σύλλογο Μελισσοκόμων όλοι όσοι ασχολούνται με τη μελισσοκομία «Θα είμαστε αρωγός, θα είμαστε δίπλα σε όλους τους συναδέλφους, σε ό,τι έχει να κάνει με την πληροφόρηση, την ενημέρωση, την καθοδήγηση και γενικότερα σε οτιδήποτε τους αφορά»

Το Δ.Σ. παράλληλα προσπαθεί ενεργά να αποκτήσει ο Σύλλογος μια βάση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του και παράλληλα για την ενημέρωση των πολιτών  «Στοχεύουμε να  φιλοξενηθούμε στην Πολυκάρπη Καστοριάς και συγκεκριμένα στο κτίριο του  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Από τη μεριά μας έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε  αυτό το αγροτικό κτίριο. Θέλουμε σε αυτόν τον χώρο για να πραγματοποιούμε ενημερωτικές ημερίδες. Το αρμόδιο Υπουργείο μας ενημέρωσε πως δεν μπορεί να μας παραχωρηθεί για μόνιμη χρήση του Συλλόγου», ενημέρωσε ο κ. Καραταγλίδης.

Μουσείο Μέλισσας και Μελισσοκομικό Πάρκο στην Καστοριά

Ένας από τους πιο σημαντικούς και βραχυπρόθεσμους στόχους του Συλλόγου, είναι η δημιουργία ενός Μουσείο Μέλισσας και ενός Πάρκου Μελισσοκομίας στην Καστοριά. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και σπουδαίο εγχείρημα από τη μεριά του Συλλόγου «Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο πουθενά στην Ελλάδα. Εάν επιτύχουμε τον στόχο μας, θα είναι κάτι σπουδαίο για την Καστοριά και το οποίο θα το εντάξουμε στο τουριστικό πακέτο της περιοχής μας»,  δήλωσε ο κ. Καραταγλίδης.

Να σημειωθεί πως τόσο στο Μουσείο, όσο και στο Πάρκο δεν θα υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί, καθώς δεν είναι εφικτό «Ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασσαπίδης, αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια. Η εργασία πάνω σε αυτό το εγχείρημα θα είναι σοβαρή, με τις κατάλληλες μελέτες», ήταν τα λόγια του Προέδρου.

Η Καστοριά πρέπει να αποκτήσει το δικό της Brand Name

«Εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος, αλλά και όλο το Δ.Σ. θα δώσουμε μάχη, για τη γεωγραφική ένδειξη, να υπάρχει δηλαδή το  Brand Name “Μέλι Καστοριάς”» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραταγλίδης. Εάν επιτευχθεί και αυτός ο στόχος, θα είναι κάτι το ιδιαίτερα θετικό για τους  Καστοριανούς μελισσοκόμους και  το μοναδικό προϊόν τους «Με τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς, είναι υπό ένταξη ορισμένα προγράμματα, έτσι ώστε να δώσουμε στο μέλι μας εκείνα τα χαρακτηριστικά, τα οποία και θα ορίζουν την ταυτότητά του».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τέταρτη δύναμη σε αριθμό κυψελών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο αριθμός των κυψελών  της χώρας αγγίζει το 1.250.000 «Δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε ξένο μέλι και να εξάγουμε το ελληνικό!» σχολίασε ο Πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας πως «Δεν δέχομαι ένας Καστοριανός να πουλάει το μέλι του στο μισό της πραγματικής του αξίας. Συνεπώς είναι στις προτεραιότητές μας να καθιερώσουμε τη γεωγραφική ένδειξη».

 Η γιορτή των Μελισσοκόμων την Κυριακή

«Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας την Εφημερίδα “Ορίζοντες” γιατί ήσασταν δίπλα στον Σύλλογό μας από τα πρώτα του βήματα και δεν μπορώ να το ξεχάσω αυτό», κατέληξε ο κ. Καραταγλίδης και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να παρευρεθούν στην ετήσια γιορτή για την Κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στις 11:00 π.μ. στην  αίθουσα του Επιμελητηρίου Καστοριάς. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο έμπειρος Μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας, όπου και θα πραγματοποιήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία.

orizontespress.gr

 

Back to top button