Καστοριά

Γιώργος Τίγκας: “Το 44% των τακτικών εσόδων του Δήμου Καστοριάς θα βγουν από τις πλάτες του καστοριανού λαού”

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τίγκας εξηγεί γιατί δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Καστοριάς για το 2020:
«Είχαμε αναφερθεί πριν από 2 βδομάδες αναλυτικά, στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα, σε στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο που δείχνουν ξεκάθαρα το δυσμενές οικονομικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται οι Δήμοι όλης της χώρας να ανταποκριθούν στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Δείξαμε γιατί ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2020 είναι ταξικός, αντιλαϊκός και πλευρές του χρειάζεται να αντιπαλευτούν από τη μεριά του εργατικού λαϊκού κινήματος, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό που έρχεται τις επόμενες ημέρες. Δε χρειάζεται σήμερα να τα ξαναπούμε.
Θα αναφέρουμε μόνο ότι οι δήμοι όλης της χώρας για να λειτουργήσουν θα εισπράξουν 1,8 δισ.€ , την ώρα που οι δαπάνες της χώρας για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ξεπερνούν τα 4,3 δισ.
Το βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού είναι η ένταση της φοροληστείας. Από τα 10.521.146,83€ των τακτικών εσόδων, τα 4.562.208,21€ είναι από «Ανταποδοτικά Τέλη και Δικαιώματα», από «Λοιπά Τέλη, Δικαιώματα και Παροχή Υπηρεσιών» και «Φόρους και Εισφορές». Δηλαδή το 44% των τακτικών εσόδων βγαίνουν στις πλάτες του καστοριανού λαού. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται οι αυξήσεις 40% στα δημοτικά τέλη που ψηφίσατε 2 μήνες πριν, ενώ στόχος του είναι και η αυξημένη απόδοση χρεών παρελθόντων ετών.
Η δημοτική Αρχή προκαλεί με την πεποίθησή της ότι θα εξυγιανθούν τα οικονομικά του δήμου, ότι θα μειωθούν τα χρέη του. Κρύβει την σκληρή πραγματικότητα, ότι κι αν αυτό επιτευχθεί θα στηριχθεί στις πλάτες των δημοτών.
Κατά συνέπεια η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως έκανε και με το τεχνικό πρόγραμμα.
Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την στρατηγική σύμπλευση όλων των άλλων δυνάμεων, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
– Για να γίνουν έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης.
– Για να μην επιτρέψουμε την φοροαφαίμαξη μας από την πολιτική της δημοτικής αρχής, διεκδικώντας την μείωση και κατάργηση των ανταποδοτικών τελών σε κατοικία και νερό, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό χωρίς ανταποδοτικότητα.
– Να απαιτήσουμε την κατάργηση των φόρων κατοικίας (ΤΑΠ), να φρενάρουμε το φοροκυνηγητό που θα εξαπολύσουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή για να εισπράξουν χρέη και πρόστιμα παρελθόντων ετών.
– Για να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, να απαιτήσουμε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να εμποδίσουμε νέες απολύσεις».
Τέλος, καλούμε τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν «την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων πόρων και των οφειλόμενων για την Τοπική Διοίκηση, να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά την Τοπική Διοίκηση πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Την εξασφάλιση δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών με επαρκή και άμεση στελέχωση της λειτουργίας τους με μόνιμους εργαζόμενους όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Να απαιτήσουν τη γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Τη λειτουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (Υγεία – Πρόνοια, Παιδεία), που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, σταματώντας τη μεταφορά τους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει υποβάθμιση και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού».

 

 

Back to top button