Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, η δεύτερη σύσκεψη των φορέων, με σκοπό τη διοργάνωση του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Γούνας στην Καστοριά
Της Χρύσας Κοσμίδου
Παρόντες στη συνάντηση της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2020 ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης, η Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Ευφροσύνη Ντιό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπος Καραταγλίδης, ο Νομικός Σύμβουλος της Ε.Ο.Γ. Ιωάννης Καραβιδάς και η Ειδική Συνεργάτης του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” Χριστίνα Ευαγγέλου.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας νέων. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της Π.Δ.Μ, δηλαδή ο κλάδος της γουνοποιίας, αυτή τη στιγμή πλήττεται. Σκοπός της νέας Περιφερειακής Αρχής, είναι να στηρίξει με κάθε μέσο τον κλάδο. Σε αυτή τη λογική σχεδιάζουμε τον 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γούνας», δήλωσε η κα Ντιό.
Σκοπός του Συνεδρίου είμαι μέσα από τις θεματικές ενότητές του να εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της Ελληνικής γουνοποιίας στο παγκόσμιο στερέωμα, με απώτερο στόχο τον καθορισμό της βιωσιμότητας του κλάδου και τον επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού, μεταποιητικού και εμπορικού χαρακτήρα του.
«Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς δρομολογείται το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γούνας στην Καστοριά. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο, καθώς θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Μέσω συζητήσεων και παρουσιάσεων θα αναλύσουμε τις προοπτικές του κλάδου και τις εξελίξεις του. Η Ε.Ο.Γ. θα ήθελε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ξεκίνησε την διοργάνωση του Συνεδρίου. Μάλιστα προ μερικών ημερών μαζί με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασσαπίδη πραγματοποιήσαμε συναντήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου η πρότασή μας για το Συνέδριο έγινε αποδεκτή από τους Ευρωβουλευτές και μας δήλωσαν τη στήριξή τους. Παράλληλα δίπλα μας σε αυτό το εγχείρημα έχουμε τα επιμελητήρια Καστοριάς και Κοζάνης», ήταν τα λόγια του κ. Κοσμίδη.
Η Καστοριά και κατ’ επέκταση η Δυτική Μακεδονία, θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη της Γούνας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως και τις 13 Μαΐου 2020 και θα παρευρεθούν σε αυτό ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό. Σύντομα θα ανακοινωθεί και το τελικό πρόγραμμα του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Γούνας.