ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Σημαντική ημερίδα για τα μονοπάτια και μία πεζοπορία

Ημερίδα με θέμα: “Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλαιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών – μοχλός τοπικής ανάπτυξης”ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Σάββατο 7/3/2020
Πρωινό,
10:00 πρωί ανάβαση, πεζοπορία με την επιστροφή συνολικά δύο και μισή ωρών στην
Ψαλίδα, από όπου θα έχουμε θέα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Συνάντηση στην αρχή της Ψαλίδας στο περιφερειακό της Καλλιθέας.

Απόγευμα 16:30

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς

Έναρξη εργασιών ημερίδας
Χαιρετισμοί
Ξεκινούν οι ομιλίες κατόπιν. με πρώτη του αρχαιολόγου Γιάννη Σίσσιου με θέμα
1. “Αρχαίες πορείες που είναι σχετικά άγνωστες”. Γιάννης Σίσσιου (Αρχαιολόγος)
2. “Menalon trail η δημιουργία ενός Ελληνικού προτύπου διαχείρισης και ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών”. Γιάννης Λαγός (υπεύθυνος του 1ου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Αρκαδία – Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.)
3.. “Andros Routes – η μεταμόρφωση της Άνδρου σε ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό για πεζοπορία” . Όλγα Καραγιάννη (υπεύθυνη του 2ου πιστοποιημένου μονοπατιού της Άνδρου)
4. Μια πολύ σύντομη παρουσίαση της διαδρομής του δικού μας μονοπατιού που θέλουμε να προχωρήσει στην διαδικασία της πιστοποίησης “Kastoria Trail”. Νικόλας Μερτζανίδης
Ερωτήσεις, απορίες, απαντήσεις, συζήτηση
Διάλειμμα 15-20΄ κουβεντούλα θα υπάρχει μπουφές για καφέ και κάτι για να τσιμπήσουμε
Επανερχόμαστε
5.“Βασικές αρχές πεζοπορίας με παιδιά” / Δεν παίρνουμε εμείς τα παιδιά στη Φύση αλλά τα παιδιά παίρνουν εμάς. Γιώργος Χαλάτσης (πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι μονοπατιών Χίου”)
6. ” Narrative Trails/ Αφηγηματικές Διαδρομές – το Πανεπιστήμιο, ένας εν δυνάμει συνεργάτης εντός & εκτός πεδίου” Μαρία Βροντίση (επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Dr.Sc., ETH Zürich, Master in Design Studies, Harvard University , Διπλωμα Αρχιτεκτονα Μηχανικου, Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο
7. ” Γεωπάρκο Βίκου – Αώου: Μονοπάτια και πεζοπορικός τουρισμός “. Χαριτάκης Παπαϊωάννου, Βιολόγος ΑΠΘ (υπεύθυνος του γεωπάρκου), μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιολογία Διατήρησης (M.Sc. in Conservation biology, Manchester Metropolitan University, UK) και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα σχετικά με ένα οπληφόρο θηλαστικό της Ελλάδας, το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra). Επίσης, είναι Ιχθυολόγος ΤΕ (ΤΕΙ Μεσολογγίου).

Η Κοιν.Σ.Επ. ” Το Αέναον – neverest ” (Δίκτυο Μονοπατιών), ο συνεταιρισμός μας έχει ως βασικούς στόχους το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αγροδιατροφή, όπου εκεί μέσα χωρά ολόκληρη η ζωή.
Έχει κοινωνικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 25) τα κέρδη διανέμονται κατά ποσοστό 5% για τον σχηματισμό τακτικού αποθεματικού, 35% διανέμονται στους εργαζόμενους της επιχείρησης και το υπόλοιπο διατίθεται για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας.
Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μονοπατιών που ξεκινά από το Περιβάλλον, περνά από τον Πολιτισμό και καταλήγει στην αγροδιατροφή.
Να προχωρήσουμε στην διαδικασία πιστοποίησης των μονοπατιών μας, μιας κι αυτή ανοίγει πόρτα και διέξοδο για τις τοπικές κοινωνίες να συνδεθούν με την Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία πεζοπόρων από όπου δίδεται και η πιστοποίηση, η όποια ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια μέλη σε 54 ομοσπονδίες από 34 χώρες.
Βαρύς και με κύρος φορέας που ζητά να συμπληρωθούν 41 κριτήρια, ως προϋποθέσεις, για να ενταχθεί ένα μονοπάτι στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μονοπατιών Κορυφαίας Ποιότητας (Leading Quality Trails) και να το προβάλλει. Ανοίγει με αυτόν τον τρόπο νέα σελίδα στον λεγόμενο εναλλακτικό τουρισμό.
Σ αυτό το πλαίσιο λοιπόν κι ο αγώνας 9 και 25 χιλιομέτρων στα βουνά δίπλα από την πόλη της Καστοριάς (Ψαλίδα, Όχι, αγ Τριάδα) με την ονομασία « Kastoria View Trail Running », που γίνεται πάνω σε τμήμα αυτού του μονοπατιού προς πιστοποίηση.

 

 

Back to top button