Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Cookies με dulce de leche

Cookies με dulce de leche  από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

20 μπισκότα

  1. 100 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο 82% λιπαρά
  2. 45 γρ. ζάχαρη καστανή
  3. 210 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
  4. 1 μεγάλο αυγό (των 70 γρ.)
  5. 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  6. 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  7. 1/2 κ.γλ. αλάτι
  8. 1 βανιλίνη
  9. 70 γρ. λευκή κουβερτούρα Nestle Desert
  10. 90 γρ. κουβερτούρα Nestle Desert γάλακτος ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

1 ώρα και 15′

  1. Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  2. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να σταθεί και να ξεπαγώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Τον χειμώνα συνήθως χρειάζεται περισσότερη ώρα (γύρω στα 40 λεπτά).

  3. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

  4. Μόλις το βούτυρο αρχίζει να “λιώνει”, το τεμαχίζουμε, βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως και να αφρατέψουν σχετικά.

  5. Σταματάμε την ροή του μίξερ και προσθέτουμε την βανίλια και κατόπιν το αυγό. Χτυπάμε μέχρι να τα απορροφήσει.

  6. Ρίχνουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομογενές.

  7. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και να ξεκουραστεί.

  8. Παράλληλα, τεμαχίζουμε τις κουβερτούρες. Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε το νερό με τον καφέ. Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι να διαλυθεί.

  9. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τον καφέ αναμιγνύοντας μέχρι να τον απορροφήσει.

  10. Σταματάμε την ανάδευση και προσθέτουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι- μπέικιν πάουντερ- αλάτι) και μετά τις τεμαχισμένες κουβερτούρες.

  11. Αναδιπλώνουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει μια πιο στερεή μορφή.

  12. Επειδή το αλεύρι δεν είναι αρκετό για την τελική της μορφή, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά έως ότου παγώσει.

  13. Μόλις περάσουν 30 λεπτά, βγάζουμε από την κατάψυξη και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.

  14. Πλάθουμε μπάλες στο μέγεθος καρυδιού ή ίσως και μεγαλύτερες ανάλογο με τις προτιμήσεις μας και φροντίζοντας να χωρέσουν.

  15. Ακουμπάμε πάνω στο ταψί και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας την επιφάνεια τους, έτσι ώστε να γίνουν λεία έναντι καμπυλωτά.

  16. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετούμε 5 κατά μήκος και 4 επί πλάτος με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κενό 2- 3 εκατοστά ανάμεσα τους. Ειδάλλως θα κολλήσουν.

  17. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) και αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά.

  18. Μπορούμε να σερβίρουμε και ζεστά, αλλά θα είναι πολύ μαλακά. Γι’ αυτό, τα αφήνουμε να σταθούν και να σκληρύνουν φυσικά.

    cookpad.com

 

 

 

 

 

Back to top button