Καστοριά

Μαθαίνοντας τα παιδιά να αντιμετωπίζουν – να αντιστέκονται στη βία όποιας μορφής (της Ειρήνης Χρηστάκη)

Η βία είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην σύγχρονη κοινωνία μας, όπου οι ρόλοι των ανθρώπων διαδέχονται ο ένας τον άλλο με μεγάλη ευκολία. Τα ακούσματα καθημερινά , τα περιστατικά όλο ένα και πληθαίνουν δημιουργώντας σύγχυση σκέψεων και συναισθημάτων όχι μόνο σε όσους ασκείται αυτή αλλά και σε όλους εμάς βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση των θυμάτων . Τα στοιχεία της έκρηξης και των μορφών της βίας στις μέρες μας σοκάρουν μη αφήνοντας μας τα περιθώρια της πλήρης κατανόησης τους . Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η βία δεν είναι μικρό πράγμα, δεν είναι µόνο φυσική -σωματική, δεν είναι µόνο ψυχολογική, δεν είναι µόνο λεκτική, δεν είναι µόνο καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, έλεγχος, κοινωνική απομόνωσης και οικονομικής εκμετάλλευσης , δεν είναι µόνο μέσα στην οικογένεια και στις σχέσεις, δεν είναι µόνο προς οποιονδήποτε φοβόμαστε γιατί είναι ή γιατί δείχνει “διαφορετικός”, δεν είναι µόνο προς καθετί που µας φοβίζει ή που νομίζουμε ότι µας απειλεί, δεν είναι μόνο στη τηλεόραση . H βία εκφράζεται µε πολλούς τρόπους,
Οι µοροφές που μπορεί να λάβει η Βία πολλές : παιδική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή, οικονομική, πολιτική, κυνηγετική, σεξουαλική, θρησκευτική, ψυχολογική, οπτικοακουστική, καλλιτεχνική, ξενόφοβη, ενδοσχολική, κοινωνική, ρατσιστική και τέλος η αναίτια βία.
Πιο εύκολα αναγνωρίσιμη γίνετε µε τους πιο “φωναχτούς” και τους πιο διαφημισμένους τρόπους : ξύλο, τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί, σκοτωμοί, βιασμοί, σεξουαλική κι οικονομική εκμετάλλευση, κι οτιδήποτε έχει φανερά μετρήσιμα καταστροφικά αποτελέσματα ή προσβάλει τα “χρηστά ήθη” Αλλά έχει και μακροπρόθεσμα καταστροφικά αποτελέσματα και όταν εκφράζεται µε µοροφές όχι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες και δυστυχώς ευρύτατα διαδεδομένες, όπως για παράδειγμα η λεκτική, η συναισθηματική και η ψυχολογική βία.
Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να καταλαβαίνουν την έννοια της βίας και να την αντιμετωπίζουν μέσα από, συζητήσεις και παραδείγματα, να προσπαθήσει να μεταδώσει όλες τις καλές αξίες στο παιδί του, να μάθει να μοιράζεται, να προσφέρει, να είναι ευγενικό κλπ έτσι ώστε όταν έρθει η στιγμή (γιατί όσο και αν δεν το θέλουμε εκείνη έρχεται) να έρθει αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα, που είναι:
αυτή της αδικίας, της ασέβειας, , του ψέματος και πολλές φορές της βίας , θα πρέπει να μπορεί να την διακρίνει .
Τώρα το πως μαθαίνουμε στα παιδιά μας να την αντιμετωπίζουν υπάρχουν πολλοί τρόποι:
Θα πρέπει να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του και έτσι σιγά-σιγά να γίνεται αυτόνομο και με αυτοπεποίθηση – να γίνει ανεξάρτητο , να ορίζει τα δικαιώματά του, θα πρέπει τα παιδιά να επιτηρούνται διακριτικά, θα θέτετε όρια και κανόνες , ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες , δημιουργήστε πρότυπα αξιών που θα έχουν ισχυρή επιρροή, βασιζόμενοι στον σεβασμό και στην ειλικρίνεια, μάθετε τα να αγαπούν το σώμα και τον εαυτό τους και να μην επιτρέπουν σε κανέναν την προσβολή του εαυτού τους .
Αλλά πάνω από όλα εμπιστευτείτε τα για να σας εμπιστευτούν , αφήστε τα να εκφράζουν ελεύθερα τις σκέψεις και τους φόβους τους, τα παιδιά κατανοούν περισσότερα εκφράζοντας τα συναισθήματα τους ακούστε τα και μοιραστείτε μαζί τους την κατανόηση τους. Διδάξτε τους πως να ανταποκριθούν στον περίγυρο τους με ηρεμία ακόμα και όταν οι άλλοι τους προσβάλλουν ή τους απειλούν. Κάντε τα να καταλάβουν πως η λύση σε περίπτωση που γίνουν δέκτες βίας δεν είναι η βία αλλά ο διάλογος ..
Δυστυχώς στις τρέλες εποχές που ζούμε δεν υπάρχουν όρια όμως έχοντας τις βασικές αρχές στο μυαλό τους τα παιδιά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με σύμμαχο πάντα όσους τα αγαπούν , γιατί ας μη ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν και ασκούν βία σε όποια δη ποτέ μορφή συνήθως ήταν δέκτες βίας και εκείνοι (χωρίς αυτό να δικαιολογεί συμπεριφορές βίας ) .

Να θυμάστε πως η βία απομακρύνει τους ανθρώπους, τους κάνει να αισθάνονται φόβο
και ανασφάλεια. Είναι το συνώνυμο της ανελευθερίας της ψυχής, είναι αποτέλεσμα κοινωνικής ακρότητα, είναι το όπλο των καταδικασμένων στην αδυναμία, πως ο,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί είναι ήδη καταδικασμένο και πως όσο η βία αυξάνεται τόσο οι αρετές της ανθρώπινης φύσης εξαλείφονται…

Back to top button