ΕκδηλώσειςΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

fouit.gr: Τι είναι το “Πίσω από πόρτες κλειστές”; Συνέντευξη της Αθηνάς Κιορπελίδου

Αποκλειστική συνέντευξη της Αθηνάς Κιορπελίδου το ΦΟΥΙΤ για το το project «Πίσω από πόρτες κλειστές» και την αλλαγή επιθυμεί να φέρεις στην κοινωνία της Καστοριάς

 -Μίλησε μας για το πρόγραμμα START – Create Cultural Change. Τι είναι; Ποια η δική σου σύνδεση με αυτό;

 Το START – Create Cultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών μέσω της προώθησης, της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 42 πολιτιστικές πρωτοβουλίες από συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι κινητοποίησαν περισσότερους από 14.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας την 5ετή πορεία του προγράμματος START το 2020,θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα συνολικά 150 επαγγελματίες, σχηματίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο πολιτιστικών διαχειριστών.

 Την άνοιξη του 2019  κατέθεσα αίτηση εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον μου να συμμετέχω στο πρόγραμμα START-Create Cultural Change για τη χρονιά 2019-2020. Επιλέχθηκα για την πρώτη φάση του προγράμματος και το Σεπτέμβρη, μαζί με άλλους 29 πολιτιστικούς διαχειριστές από όλη την Ελλάδα, εκπαιδεύτηκα για δύο μήνες στο πολιτιστικό κέντρο Die Beginen – Rostocker Frauenkulturverein e.V., στην πόλη Rostock, της Γερμανίας. Στο τέλος της πρώτης φάσης 15 από μας συνεχίζουμε με την υλοποίηση των  κοινωνικοπολιτικών μας  πρωτοβουλιών στον τόπο μας. Η δική μου πρόταση/πρωτοβουλία αφορά στις κακοποιημένες γυναίκες της Καστοριάς.

https://www.startgreece.net/fellows/athina-kiorpelidou

 -Τι σε κίνησε να ασχοληθείς με  το συγκεκριμένο θέμα;

 Τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία, μέσα από τη συνεχή συνεργασία πολιτιστικού συλλόγου Σπασμένο Ρόδι με το Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς, να ευαισθητοποιηθώ για το θέμα της έμφυλης βίας και της γυναικείας κακοποίησης.

Σταδιακά έφτασα σε μία οδυνηρή συνειδητοποίηση. Ότι μία στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη –από την ηλικία των δεκαπέντε και πάνω–έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική κακοποίηση.

Συνειδητοποίησα πως μία στις τρεις γυναίκες που συναντώ καθημερινά, θα κακοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα το μέγεθος του προβλήματος και την τεράστια κοινωνική του διάσταση. Η στιγμή που αυτές οι γυναίκες έπαψαν να είναι αριθμοί και γίνανε οι γιαγιάδες μας, οι μάνες μας, οι αδερφές μας, οι φίλες μας, οι κόρες μας και οι εγγονές μας. Έγιναν οι γυναίκες που αγαπάμε. Ήξερα ότι κάτι πρέπει να κάνω για αυτό. Και το START έκανε αυτή μου την επιθυμία πραγματικότητα.

Από την αρχή αυτής της προσπάθειας έχω την τιμή να έχω στο πλευρό μου, το Δήμο Καστοριάς και το Δήμαρχο Γιάννη Κορεντσίδη, την αντιδημαρχία πολιτισμού και τον αντιδήμαρχο Χρήστο Μουρατίδη, το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον πρόεδρο του Γιώργο Λάππα, τον πολιτιστικό σύλλογο Σπασμένο Ρόδι και τους φίλους και συνεργάτες μου όλων αυτών των χρόνων, το συνεταιρισμό ΑΕΝΑΟΝ και τον πρόεδρό του Νικόλα Μερτζανίδη.

Θα ήθελα να αναφερθώ  ξεχωριστά στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς και των ειδικών του, στην κοινωνιολόγο Δήμητρα Σταύρακα, στην κοινωνική λειτουργό Μαρία Παπαλαμπροπούλου, στον ψυχολόγο Βασίλη Κιοσσέ και στην νομική σύμβουλο Μαρία Στεργίου και στην πολύτιμη επιστημονική στήριξη και συμπαράσταση που προσφέρουν στην πρωτοβουλία Πίσω από πόρτες κλειστές.

-Τι επιδιώκει το project «Πίσω από πόρτες κλειστές»; .Τι αλλαγή επιθυμείς εσύ να φέρεις στην κοινωνία της Καστοριάς μέσα από αυτό;

 Το Πίσω από πόρτες κλειστές είναι μια πρωτοβουλία που  στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις πράξεις που συνιστούν κακοποίηση. Φέρνει για συζήτηση, στη δημόσια σφαίρα της πόλης, όλα όσα έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «ιδιωτικές υποθέσεις». Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να πλησιάσουν για υποστήριξη το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς. Επιπλέον, να ανοίξει το διάλογο για τις πιο δυσδιάκριτες μορφές κακοποίησης, όπως η εξακολουθητική παρακολούθηση (stalking), η ψυχολογική, λεκτική ή οικονομική κακοποίηση.

Αυτό που  προσωπικά επιθυμώ να συμβεί μέσα από το project είναι μία μετατόπιση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε γυναικεία κακοποίηση. Συχνά πιστεύουμε ότι είναι κάτι που δεν μας αφορά, αφήνουμε την επίλυσή του στην ιδιωτική σφαίρα,  βλέπουμε όσα συμβαίνουν στις γυναίκες ως μεμονωμένα περιστατικά και δυσκολευόμαστε να δούμε την κοινωνική διάσταση του προβλήματος. Αυτή η αντιμετώπιση έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό, το αίσθημα ντροπής και ενοχής  στις γυναίκες που δέχονται βία. Φέρνοντας για  συζήτηση στη δημόσια σφαίρα ένα θέμα που αποτελεί ταμπού δημιουργείται ο χώρος για μία περισσότερο συμπεριληπτική κοινωνία. Η γυναικεία κακοποίηση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες.  Είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας. Όλους εμάς θέλουμε να ζούμε σε ένα κόσμο με λιγότερη βία.

Facebook:

https://www.facebook.com/pisoapoporteskleistes/?modal=admin_todo_tour

 Instagram:

https://www.instagram.com/piso_apo_portes_kleistes/?hl=el

 -Τι θα συμβεί λοιπόν το επόμενο διάστημα στην Καστοριά;

 Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι πολίτες της Καστοριάς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε 2 βιωματικά εργαστήρια, να ενημερωθούν από τους ειδικούς του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών και να απαντήσουν σε ένα ανώνυμο on line ερωτηματολόγιο.

Τα βιωματικά εργαστήρια ένα για τους φοιτητές της θεατρικής ομάδας του  Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και ένα ανοιχτό για το κοινό – θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1η Μαρτίου στο studiο Αέναον, στην περιοχή Ξενία. Οι ειδικοί του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών θα είναι κοντά μας – για ενημέρωση και συζήτηση με τους συμμετέχοντες – και στα δύο εργαστήρια. Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή  του κοινού υπάρχουν στην σελίδα του Facebook της πρωτοβουλίας.

Το ερωτηματολόγιο έχει δοθεί ήδη στη δημοσιότητα και έχει συγκεντρώσει πολλές απαντήσεις, πραγματικά έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.  Οι άνθρωποι της πόλης ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση μας και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους  το απάντησαν. Το υλικό που συγκεντρώθηκε θα αποτελέσει μέρος της τελικής εκδήλωσης της πρωτοβουλίας.

Οι δράσεις της πρωτοβουλίας θα κορυφωθούν στα τέλη του Μάρτη, σε μια εικαστική εγκατάσταση με ζωντανές performances στο Αρχοντικό Μπασάρα, στο Ντολστό. Εκεί το κοινό θα μπορέσει να συνομιλήσει σε εκδηλώσεις ανοιχτών ερωτήσεων με τους συμμετέχοντες και τους ειδικούς του Κέντρου.

-Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σου σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα;

 Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που με τους οποίους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν αλλά υπάρχουν και νέοι φίλοι και συνεργάτες. Πριν πω οτιδήποτε άλλο θέλω να τους ευχαριστήσω για την ευαισθησία με την οποία χειρίζονται ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα, για το κουράγιο τους και για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου. Και πριν συγκινηθώ, περνάω στην απάντηση της ερώτησης.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της τελικής εκδήλωσης στο Αρχοντικό Μπασάρα, έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Μιχαήλ ο οποίος είναι γνωστός στην πόλη της Καστοριάς, μεταξύ άλλων, και μέσα από τις προηγούμενες συνεργασίες μας με το Σπασμένο Ρόδι στην παράσταση Ο Άγιος Ζαμπλακάς – Το γάλα του Θανάτου και την περιπατητική παράσταση ΣΤΟ ΦΩΣ.

Την εικαστική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Μάρκος Ντέμκας, με τον οποίο συνεργαστήκαμε στενά τα τελευταία χρόνια στην εικαστική εγκατάσταση με  performance, Δίχως βάρος και στην  εικαστική παρουσίαση των ποιημάτων της Μαρίας Σέκιου, ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΒΛΕΜΜΑ.

Υπεύθυνη επικοινωνίας της πρωτοβουλίας είναι η  Λία Κεσοπούλου και την παραγωγή των βίντεο έχει αναλάβει ο Τόμη Αναγνώστου.

Η φωτογράφηση  θα γίνει από τον Χρήστο Κυριαζίδη και η γραφιστική επιμέλεια είναι του Γρηγόρη Τσολάκη.

Στη δημιουργική ομάδα συμμετέχουν οι:

Λίλη Αμανατίδου

Βαγγέλης Αναστασίου και

Μαρία Σέκιου

ενώ ζωντανά στο αρχοντικό θα δούμε τους:

Βέτα Μπλαχάβα

Νικόλα  Μερτζανίδη

Μάρκο Ντέμκα

Ασημίνα Πολυχρονίου

Άρτεμη Φραδέλου και

Κική Xρυσομαλλίδου 

Το βιντεάκι της πρώτης μας συνάντησης:

-Η κατακλείδα του πρότζεκτ θα είναι μία εικαστική εγκατάσταση με ζωντανές performances. Μια καλλιτεχνική γλώσσα όχι και τόσο οικεία ειδικά στα μέρη μας. Ποια πλεονεκτήματα δίνει αυτός ο τρόπος, ώστε να τον διαλέξετε έναντι περισσότερο οικείων στο ευρύ κοινό; Πιστεύεις πως ο κόσμος της Καστοριάς θα ανταποκριθεί;

Ο λόγος που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη μορφή για την τελική εκδήλωση της πρωτοβουλίας είναι επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε σε αυτήν τις φωνές των γυναικών που ζήτησαν βοήθεια από το κέντρο, αλλά και τις φωνές των ανθρώπων της Καστοριάς. Επιπλέον, μας δίνει την ελευθερία να εκφραστούμε χωρίς περιορισμούς, τόσο μέσα από τις παραστατικές, όσο και τις εικαστικές τέχνες. Επίσης, κόσμος θα μπορεί  να μετακινείται στο χώρο ελεύθερα, έχοντας έτσι  την ευκαιρία να ορίσει ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του. Μία εμπειρία που υπόσχεται να είναι μοναδική για τον καθένα και που αφήνει μεγάλα περιθώρια για προσωπική αναζήτηση και ερμηνεία.

Πιστεύω ότι ο κόσμος της Καστοριάς θα ανταποκριθεί, ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Ακούμε συχνά από τους ανθρώπους που συναντάμε να μας λένε πόσο σημαντικό πιστεύουν ότι είναι να παράγεται τέχνη η οποία ακουμπάει σε ένα κοινωνικό θέμα. Έχουμε διαπιστώσει τη μεγάλη προθυμία πολλών συμπολιτών μας θα συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν και είναι συγκινητική η κινητοποίησή τους κάθε φορά που χρειαζόμαστε τις γνώσεις τους, κάθε φορά που αναζητάμε αντικείμενα για να πλαισιώσουμε την τελική εκδήλωση και κάθε φορά ζητάμε να μας βοηθήσουν εθελοντικά. Πιστεύω ότι ο κόσμος της Καστοριάς θα ανταποκριθεί και για έναν ακόμη λόγο. Η Καστοριά βρίσκεται σε μία γωνιά της Ελλάδας και ξέρει τι σημαίνει να νιώθεις απομονωμένος. Η γεωγραφική της θέση όμως δεν σταμάτησε ποτέ τους ανθρώπους της να ταξιδεύουν σε όλη τη γη. Η άνθρωποι της Καστοριάς ξέρουν τι σημαίνει να ξεπερνάς τα εμπόδια και να ανοίγεσαι στον κόσμο. Αυτή είναι η ευχή μας  για όλες τις γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση.

-Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Το “Πίσω από πόρτες κλειστές | Ανοίγοντας το διάλογο για την έμφυλη βία” σχεδιάστηκε από την υπότροφο Αθηνά Κιορπελίδου και υλοποιείται στο πλαίσιο του START – Create Cultural Change 2019/20, σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καστοριάς, το Τμήμα  Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Καστοριάς και τους συλλόγους Σπασμένο Ρόδι και Αέναον.

Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

www.startgreece.net

www.facebook.com/startgreece/

 

 

 

 

Back to top button