Κόσμος

Υπερήλικες και με βεβαρημένη υγεία τα θύματα του κορονοϊού στην Ιταλία

Διαρκώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού Covid-19 στην Ιταλία και μαζί δυστυχώς και τα θύματα, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι τέσσερις θάνατοι. Έτσι οι νεκροί στη γειτονική χώρα έφτασαν τους 7 και τα κρούσματα τα 230.

Τελευταίο θύμα του κορονοϊού ένας 84χρονος από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο έκτος θάνατος από τον κοροναϊό: επρόκειτο για μια γυναίκα με ογκολογικά προβλήματα από την πόλη Κρέμα της Λομβαρδίας.

Στο μεταξύ, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ζητούν να παίξουν τα επόμενα ματς στον ιταλικό Βορρά κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, ηλικιωμένοι ήταν τα θύματα του ιού στη χώρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω ενώ ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα όρισε ως ειδικό σύμβουλο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Ριτσιάρντι.

Στο μεταξύ ο ΠΟΥ απέδωσε ευθύνη για την εξάπλωση του ιού στη χώρα στη λάθος διαχείριση των πτήσεων που προέρχονταν από την Κίνα.

Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19. Ακόμη ένα μέτρο που ελήφθη ήταν η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας.

O Βάλτερ Ριτσιάρντι πάντως απέδωσε ευθύνες στις ιταλικές αρχές για το γεγονός ότι «δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα». Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα και έτσι δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.

Καθώς θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κορονοϊού, «η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα».

Πάντως, παρά την εξάπλωση της επιδημίας, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να μη χρησιμοποιεί τον όρο «πανδημία». Όπως διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπός του, το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγέσους έχει δηλώσει ότι «παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο… Η κατάστασή μας είναι ότι παραμένουμε σε ένα στάδιο όπου είναι πιθανός ο περιορισμός του με το παράθυρο ευκαιρίας να αρχίζει να κλείνει».

efsyn.gr

Back to top button