Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

“Η κυβέρνηση θέλει να δώσει μόνιμες λύσεις”: Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το Κέντρο Αποκατάστασης Άργους Ορεστικού

Τι είπε στην Ολυμπία Τελιγιορίδου

Να σταματήσει το αίσχος των συμβασιούχων, να μονιμοποιηθούν όλοι, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αναφερόμενος στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης που υπάρχει στο Άργος Ορεστικό κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας ταυτόχρονα σε δύο σχετικές Ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το στελέχωσε με συμβασιούχους. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να δώσει μόνιμες λύσεις.

Απάντηση του υφυπουργού στη Ερώτηση του ΚΚΕ, αλλά και στην Ολυμπία Τελιγιορίδου:

Δεσμεύσεις έχουμε λάβει αρκετές φορές, αλλά τελικά τίποτα δεν έχει αλλάξει, τόνισε ο Γιάννης Δελής στη δευτερολογία του επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει φυσίατρος στο Κέντρο διότι έληξε η σύμβασή του και πως η 24ωρη λειτουργία του είναι αδύνατη με το υπάρχον προσωπικό. Σημείωσε ότι στις κρατικές δομές υπάρχουν 200 κλίνες αποκατάστασης για όλη τη χώρα όταν απαιτούνται τουλάχιστον 2.000 και ο ιδιωτικός τομέας έχει πλέον πάνω από 1.000 κλίνες με στόχο το κέρδος.

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του «Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης», με έδρα στο Άργος Ορεστικού Καστοριάς κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ:

«Στο Δήμο Άργους Ορεστικού λειτουργεί το “Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης” -που μαζί με αυτό του Αμυνταίου είναι τα μοναδικά δημόσια κέντρα αποκατάστασης στη Β. Ελλάδα- και είναι ενταγμένο στο Γενικό Νο­σοκομείο Καστοριάς.

Από το 2001 άρχισε να λειτουργεί σε νέες υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις 4.500 τ.μ. με πλήρη εξοπλισμό, ενώ το 2004 αποπερατώθηκε η νέα πτέρυγα 18 κλινών, επαρκώς εξοπλισμένη, η οποία προορίζεται να λειτουργήσει ως Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας.

Σκοπός του ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού είναι η παροχή υπηρεσιών Υγείας στον πάσχοντα πληθυσμό της περιοχής και όχι μόνο, με την αξιοποίηση στο έπακρο των κτιριακών υποδομών και του σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (φυσικοθεραπευτήριο, εργαστήρια λογοθεραπείας, πισίνα κλπ.) με εσωτερική ή εξωτερική νοσηλεία. Η πρώιμη διάγνωση, η αξιολόγηση και θεραπεία αποκατάστασης, η ψυχολογική, κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη, η ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, η προεπαγγελματική και η επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρίες, η λειτουργική αποκατάσταση, η υποστήριξη για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, η συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο για το συντονισμό της δράσης τους.

Το “Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης” λειτουργεί στοιχειωδώς γιατί υπάρχουν μόνο 15 μόνιμοι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, εργοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτές, γυμναστής, τραυματιοφορέας, καθαριστές, διοικητικός), ενώ τέλος Φεβρουαρίου λήγει η σύμβαση των 15 συμβασιούχων με δωδεκάμηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικός λειτουργός, διοικητικός). Επίσης δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τέλος του 2019 πηγαινοερχόταν δύο φορές την εβδομάδα ένας φυσίατρος από το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, του οποίου όμως η σύμβαση έληξε.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ασθενείς να βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς γιατρό (υπήρξε σοβαρό περιστατικό αιμορραγίας σε ασθενή που οι νοσηλευτές δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν). Επίσης θα είναι αδύνατη η λειτουργία του κέντρου σε 24ωρη βάση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. Η όποια λειτουργία υπάρχει μέχρι σήμερα οφείλεται στις προσπάθειες των εργαζομένων του κέντρου με οποιαδήποτε σχέση, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτόν.

Το ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού είναι παράδειγμα της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, κατάσταση που οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άμεση και πλήρη στελέχωση του “Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης” Άργους Ορεστικού με το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αξιοποιηθούν όλες του οι υποδομές και να καλύπτει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των ασθενών δωρεάν και με υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας».

Με πληροφορίες από 902.gr

 

Back to top button