Καστοριά

Ο κοροναϊός και η καταστροφική γεωμετρική πρόοδος (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Στο θέμα του κοροναϊού που καίει, δηλώνω αναρμόδιος. Η γνώση μου είναι έμμεση. Ρωτώ τους γιατρούς, βιολόγους ειδικούς. Νομίζω ότι τα θέματα του κοροναϊού δεν είναι από τα θέματα που προσφέρονται για σχολιασμό ελαφρά τη καρδία. Ούτε και χοντροκομμένες ατάκες προς χάριν αστεϊσμού που δεν λαμβάνουν υπόψη την αγωνία του απλού ανθρώπου και ειδικά αυτού που είναι στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Το σημερινό λοιπόν άρθρο ελπίζω να βοηθήσει στην κατανόηση ενός απλού μεν αλλά ξεχασμένου θέματος. Είναι αυτό που λέμε στα μαθηματικά γεωμετρική πρόοδος.
Ας υποθέσουμε ότι ένα μολυσμένο άτομο έρχεται σε επαφή με 10 άτομα. Κάθε άτομο από αυτά θα έλθει σε επαφή με άλλα 10 κατά μέσο όρο. Άρα έχουμε αμέσως 100. Από αυτά τα 100 πάλι με μέσο όρο 10 επαφές θα γίνουν 1.000. Συνεχίζοντας 10.000, 100.000, 1.000.000 και πάει λέγοντας. Δηλαδή πανδημία γιατί αυτό το σύνολο από ένα σημείο και πέρα γίνεται ανεξέλεγκτο. Για να μην δημιουργηθεί πρέπει αυτή η αλυσίδα να σπάει, να σταματά σε κάθε άτομο .Να μην έρχεται σε επαφή με τα άλλα δέκα. Γι’ αυτό και οι απαγορεύεις, γι’ αυτό και τα μέτρα σε όλο τον κόσμο.
Τα καρναβάλια είναι θύμα αυτής της μαθηματικής σκέψης. Γιατί οι άνθρωποι κινούνται και αυξάνουν τις επαφές με συνανθρώπους. Αν δε κατορθώσουν να απομονώσουν τον νούμερο μηδέν τον πρώτο κρούσμα γλυτώνουν όλο αυτό το κακό που ακολουθεί και έχει ανεξέλεγκτες επιπλοκές.
Αισθάνομαι προσωπικά την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον συμπολίτη μας που πήγε αυτοβούλως στο Νοσοκομείο γιατί είχε υποψίες. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ο καθένας μας πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες των αρχών-γιατρών να μην γίνει ένας κρίκος στην αλυσίδα των πιθανών μολυσμένων. Γιατί εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο μόνοι μας, αφού από ένα σημείο και πέρα αυτό εξαρτάται και από τον διπλανό, τον άλλο/άλλη. Γιατί εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν ζούμε σε σπηλιές. Ευτυχώς!
Επομένως η κοινωνία μας έχει αυτήν την στιγμή την υποχρέωση να ευαισθητοποιήσει τους πάντες ώστε να λειτουργήσουν υπεύθυνα οι πάντες. Νοσοκομεία, γιατροί, αρχές για αποτροπή δημιουργίας κοροναϊό-γεωμετρικής προόδου.

 

 

 

 

Back to top button