Παραδοσιακό σαραϊλί για την Κυριακή της Αποκριάς

Με αυγά και μαγειρεμένη κότα θα… απουκρέψουν στο Κωσταράζι την Κυριακή της Αποκριάς.

Ωστόσο, μία ημέρα πριν, οι νοικοκυρές στις κουζίνες του Κωσταραζίου είθισται να φτιάξουν και το παραδοσιακό νηστίσιμο σιροπιαστό γλυκό, το”Σαραϊλί” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Έτσι, αυτά τα τρία θα αποτελέσουν το τελευταίο δείπνο, πριν την είσοδο στην νηστεία της Σαρακοστής.
Όσοι από εσάς θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση και προλαβαίνετε σας χαρίζουμε την συνταγή:
Υλικά:
500γρ φύλλο κρούστας
Για τη γέμιση:
1/2 κούπα βιτάμ
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα φρυγανιά
1/2 κούπα
κανέλα και προαιρετικά τριμμένο γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
2½ κούπες ζάχαρη
2½ κούπες νερό
Εκτέλεση: 10 λεπτά βράσιμο από την ώρα που θα πάρει βράση
Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνω μισό λεμόνι χωρίς να το στίψω. Το γλυκό να είναι χλιαρό και το σιρόπι να το αχνίσουμε.
Τα φύλλα τα κόβουμε στη μέση και ραντίζουμε με το κουτάλι το λάδι και το βιτάμ. Τέλος ρίχνουμε τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε και ψήνουμε στους 175°C σε έως ότου να ροδίσει.
Καλές Απόκριες!