Κόσμος

Έφυγε από τη ζωή ο Ουλάι

Έφυγε από τη ζωή ο Ουλάι, πρώην σύντροφος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 76 χρόνων. Ο καλλιτέχνης- που άφησε την τελευταία του πνοή στη Λουμπλιάνα- έγινε γνωστότερος μέσα από τη συνεργασία του με την προαναφερθείσα, με την οποία γνωρίστηκαν το 1976 στο Άμστερνταμ.
Οι δυο τους αποτέλεσαν ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια της παγκόσμιας τέχνης. «Για να καταλάβεις τον Ουλάι, χρειάζεσαι πολύ χρόνο, ίσως όλη μας τη ζωή», είχε πει χαρακτηριστικά στο παρελθόν η Αμπράμοβιτς.
Το δημοφιλές ζευγάρι χώρισε το 1998 με μία ιδιαίτερη… περφόρμανς, όπου ο καθένας τους περπάτησε από αντίθετη αφετηρία 2,500 χιλιόμετρα στο Σινικό Τείχος, συναντήθηκαν στη μέση, αγκαλιάστηκαν και χώρισαν. Πάντως, το 2015, ο Ουλάι μήνυσε την Αμπράμοβιτς με τον ισχυρισμό ότι η ίδια είχε παραβιάσει συμβόλαιο για έργα που είχαν δημιουργήσει μαζί. Τελικώς, η Αμπράμοβιτς κλήθηκε να δώσει στον Ουλάι το ποσό των 250.000 ευρώ.
Ο Ουλάι αποτέλεσε ταλαντούχο φωτογράφο με πάθος για τη δουλειά του. Το έργο του εστίασε στην πραγματικότητα των περιθωριοποιημένων που ζούσαν ενάντια στον εθνικισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=OS0Tg0IjCp4

https://www.youtube.com/watch?v=QcaaVZrUC44

 

 

Back to top button