Ελλάδα

Ο Έβρος της εθνικής μας ομοψυχίας – Γράφει ο Κίμων Μηταλίδης

Είναι στιγμές της ιστορίας που είτε λόγω οξυδέρκειας, είτε ακόμα και λόγω τύχης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες και τα αρνητικά δεδομένα για μία χώρα.

Παραδοσιακά η Ελλάδα έχει σαν κανόνα το αμυντικό δόγμα και αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Γιατί, άλλο το δεν έχω επεκτατικές βλέψεις και δεν επιβουλεύομαι εδάφη που δεν μου ανήκουν και άλλο, το να δημιουργώ τις αποτρεπτικές προϋποθέσεις των δικών μου κεκτημένων.

Κάθε κράτους δικαίου οφείλει να έχει νόμους, κανόνες, να δημιουργεί τις συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες του και αναμφίβολα να προφυλάσσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Αυτό που γίνεται τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο, και όχι μόνο, είναι κάτι πρωτόγνωρο.  Σε μία νύχτα τα σύνορα πλημμύρισαν από δεκάδες χιλιάδες κόσμο, ακριβώς μετά τις απειλές που εξαπέλυσε προς την Ευρώπη ο Ερντογάν.

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε τον Τούρκο μονάρχη σε αυτήν την κίνηση;

Η Τουρκία έχει μια σειρά από νέα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα τα οποία όμως διαφέρουν κατά πολύ από τον ανταρτοπόλεμο που είχε με τους Κούρδους. Η Συρία με τον τακτικό της στρατό και αναμφίβολα με τη βοήθεια της Ρωσίας πραγματοποιεί καίρια πλήγματα στο στρατό του Ερντογάν κάνοντας καθημερινά τους Τούρκους να επιστρέφουν δεκάδες φέρετρα με στρατιώτες πίσω στην πατρίδα τους. Το ίδιο σκηνικό και στο δεύτερο πολεμικό μέτωπο των Τούρκων, αυτό της Λιβυής, όπου κι εκεί τα θύματα των Τούρκων στρατιωτών αυξάνονται καθημερινά.

Τα παραπάνω δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο σκηνικό για τον Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος βλέποντας πως οι μέχρι πρότινος λεκτικές απειλές προς την Ευρώπη πέφτουν στο κενό, περνά στο δικό του plan b. Ξεκινά τη συντονισμένη μεταφορά μιας ποικιλόμορφης μάζας ανθρώπων στα Ελληνικά σύνορα με σκοπό να δημιουργήσει καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Αυτό που ίσως δεν περίμενε η τουρκική πλευρά είναι τα αντανακλαστικά οργανωμένου κράτους που επιδεικνύει η Ελλάδα. Άμεσα, παίρνει τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση του κλεισίματος των συνόρων και τη μεταφορά ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή. Αυτή ήταν και η δεύτερη κίνηση ισχυρών αντανακλαστικών και έδειξε πως η Ελλάδα έχει σχέδιο. Στην πρώτη γραμμή είναι η Αστυνομία και οι δυνάμεις των ΜΑΤ γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα άοπλο πλήθος.

Όλες αυτές τις μέρες η Ε.Ε. και οι εκεί «σύμμαχοι» μας ήταν απόντες με τη στήριξη τους περιορίστηκε σε κάποια τιτιβίσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό όμως, ήταν ένα ακόμα συν για την Ελλάδα καθώς έδειξε πως μόνη της διασφάλισε την εδαφική της ακεραιότητα δείχνοντας το ανάστημά της, ενώ παράλληλα ακύρωσε με αυτόν τον τρόπο τον εκβιασμό του Ερντογάν.

Δυστυχώς το παιχνίδι των Ευρωπαίων ήταν πάντα αυτά και ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντιμετώπιση μας αν δεν ήμασταν και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει μέσα στα όργανα και στους θεσμούς που συμμετέχει, να αναδείξει την ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταστήσει σαφές πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και παράλληλα να τους κάνει συμμέτοχους στο πρόβλημα.

Τα παραπάνω βέβαια, είναι η μία πλευρά του ζητήματος υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτή των ανθρώπων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα, έρμαιο στα σχέδια και στη βούληση του σουλτάνου.

Άνθρωποι στην αντίπερα πλευρά των συνόρων να εφορμούν κατά χιλιάδες, άνθρωποι όμως και από την εδώ πλευρά. Έλληνες φορολογούμενοι, οικογενειάρχες και επαγγελματίες του Έβρου που κλήθηκαν να φυλούν Θερμοπύλες. Άνθρωποι που έχουν ταχθεί να είναι μια ζωή στην πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στα τερτίπια του Τούρκου.

Όχι, η ανθρώπινη ζωή, τιμή και αξιοπρέπεια ούτε μπαίνει στο ζύγι, ούτε όμως και τσουβαλιάζεται. Δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι ίδια η οικογένεια των Σύριων που ξεριζώθηκε από τον τόπο της, λόγω του πολέμου, με το Σομαλό μισθοφόρο, όργανο του επεκτατισμού του Ερντογάν.

Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν πως μόνο κατατρεγμένοι δεν είναι αυτοί που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα. Αλήθεια, πως γίνεται να συρρέουν κατά χιλιάδες άντρες μόνοι, νεότερων ηλικιών και διαφορετικών εθνοτήτων (σίγουρα όχι Σύριοι), υποτίθεται κατατρεγμένοι και αντί μέσα στο μικρό σακίδιο τους να έχουν ένα κομμάτι ψωμί και τα απολύτως απαραίτητα, αυτοί να κουβαλούν χημικά, δακρυγόνα και βόμβες μολότοφ; Πως γίνεται να ζητάς τη βοήθεια από κάποιον και να του επιτίθεσαι με αυτόν τον τρόπο;

Ναι λοιπόν, υπάρχουν σύνορα μεταξύ των κρατών και η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Ναι, υπάρχουν σύνορα όπως έχουμε στις αυλές των σπιτιών μας και στα χωράφια μας όπου και απαγορεύουμε να εισέλθει ο οποιοσδήποτε χωρίς τη θέληση μας.

Αυτές τις ώρες έχουμε την ελάχιστη υποχρέωση να δείξουμε εθνική ομοψυχία, να απομονώσουμε ή καλύτερα να αγνοήσουμε, τις λίγες ευτυχώς φωνές του άναρθρου και κατευθυνόμενου «ανθρωπισμού». Οι Έλληνες έχουμε περάσει τις εξετάσεις του ανθρωπισμού, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Εθνική ομοψυχία είναι αυτό που χρειάζεται και ευτυχώς ο Έβρος έχει μετατραπεί στο σημείο αναφοράς αυτής.

Τέλος, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε στον Έλληνα Αστυνομικό και Στρατιώτη είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ, για τις μάχες που καθημερινά δίνει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, όχι μόνο αυτές τις μέρες, ώστε όλοι εμείς να μπορούμε απρόσκοπτα να συνεχίζουμε τις ζωές μας. Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες είναι και αυτοί άνθρωποι, γονείς σύζυγοι, παιδιά, αδέρφια κάποιων.

Ας είναι ο Έβρος το σημείο αναφοράς της εθνικής μας ομοψυχίας.

Back to top button