Επανήλθε η ένταση στις Καστανιές Έβρου μετά το χθεσινό ήσυχο 24ωρο, καθώς νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε επίθεση με χημικά καπνογόνα στο φυλάκιο της περιοχής, με πυκνό καπνό να έχει σκεπάσει τον ορίζοντα κατά μήκος του φράχτη.
Χθες, Πέμπτη, ήταν μια ήρεμη ημέρα στις Καστανιές, με την περιοχή να επισκέπτεται ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας προσφύγων και μεταναστών στην άλλη πλευρά των συνόρων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να αρχίσει να δρα διαφορετικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και για την Τουρκία «να συνεχίσει να δρα θαρραλέα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, να δέχεται ανθρώπους και να τους συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια».
Στο χωριό των Καστανεών, η ζωή χθες το απόγευμα κυλούσε με φυσιολογικούς ρυθμούς παρά την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων από διάφορες χώρες να κυκλοφορούν στο χωριό και να έχουν «στήσει» τα δικά τους άτυπα «press centers», όπως στην περίοδο της Ειδομένης.
Στις Καστανιές, στο ΚΑΠΗ της περιοχής, σε μικρή απόσταση από το τελωνείο, αλλά και το παραδίπλα καφενείο, αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ συρρέουν καθημερινά όχι μόνο για να πιούνε καφέ και να φάνε, αλλά κυρίως να φορτίσουν υπολογιστές και κινητά και να στείλουν το υλικό τους στα κεντρικά γραφεία των μέσων που εκπροσωπούν.
Κλιμάκια της ΝΔ και του ΚΚΕ στον Έβρο
Σήμερα αναμένεται στις Καστανιές αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γιώργο Στεργίου, τον γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Έβρου ‘Ακη Παρασκευόπουλο, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και μέλη της ΝΟΔΕ Έβρου. Η αντιπροσωπεία της ΝΔ θα επισκεφθεί και την παρέβρια ζώνη του δήμου Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών.
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα βρεθούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του Έβρου, «στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και κατοίκων της περιοχής που τις τελευταίες μέρες συνδράμουν στην αποτροπή της παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας».
Σήμερα, εξάλλου, θα περιοδεύσει στον Έβρο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Δελή, και θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Σουφλίου.
Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των social media στην άλλη πλευρά – Τι λέει ένας Σύριος από το Ίντλιμπ για την εκεχειρία
Την ίδια ώρα, στην απέναντι πλευρά των συνόρων, συνεχίζεται ο ανελέητος «πόλεμος» μέσω των social media που επιμένουν στο ψέμα των ανοιχτών συνόρων και οδηγούν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητούν διόδους παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Στις κλειστές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο whatsapp οι «πληροφορίες» παρακινούν όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα να μετακινηθούν προς τα σύνορα.
Στο μεταξύ, η είδηση ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε εκεχειρία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή δεν φαίνεται να «πείθει» κάποιους από τους Σύριους που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά και περιμένουν, όπως λένε, να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν και να πάνε στη Γερμανία.
Ο 22χρονος Αμπντέλ Χάντι από το Ίντλιμπ, τον οποίο το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε την περασμένη Κυριακή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον συνοριακό σταθμό των Ιψάλων, λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που σοβεί ο πόλεμος στη χώρα του, τη Συρία, είναι πολλές οι φορές εκείνες που άκουσαν υποσχέσεις πως θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά λίγο μετά έπεφταν στο κενό.
«Κουράστηκα να ακούω ότι θα σταματήσει ο πόλεμος και πως θα έχουμε και πάλι μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να ζήσω όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Να συνεχίσω τις σπουδές μου και να βρω μια δουλειά. Να μην σκέφτομαι πως το πρωί που βγαίνω από το σπίτι ίσως είναι και η τελευταία φορά που θα δω τους δικούς μου. Τα αδέλφια μου τα κατάφεραν και κέρδισαν μια αξιοπρεπή ζωή στη Γερμανία», απαντά στην ερώτηση αν σκέφτεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει με νόμιμο τρόπο το ταξίδι του και στην Τουρκία, όπως λέει, είναι τελείως μόνος του.
«Τη συζητήσαμε αυτή την προοπτική με κάποιους συμπατριώτες μου που γνώρισα, εδώ, στα σύνορα, αλλά οι περισσότεροι είναι της ίδιας άποψης. Δεν υπάρχει ελπίδα πια στη Συρία για έναν νέο άνθρωπο», τονίζει.