Καστοριά

Η πόλη που αδιαφορεί για το έμβλημά της (φωτογραφίες)

http://mpetskas.com/wp-content/uploads/2020/03/koumpelidiki_0403_cover_2.jpg

Στην ακρόπολη του βυζαντινού κάστρου της Καστοριάς υψώνεται ένα από τα πιο γνωστά και πιο σπουδαία μνημεία της Μακεδονίας, ο ιερός ναός της Παναγίας Καστριώτισσας ή Κουμπελίδικης.

Σε αυτό το έμβλημα και πραγματικό κόσμημα της πόλης, ο θρίαμβος του αυτοκινήτου, η κουλτούρα της καταστροφής επικρατούν της λογικής. Παρά το ότι πέρυσι τοποθετήθηκαν πινακίδες που απαγορεύουν τόσο τη στάθμευση των αυτοκινήτων, όσο και τη βόλτα με τα σκυλιά στην είσοδο της πλατείας Κουμπελίδικης, η πλατεία συνεχίζει να έχει τη χρήση διαρκούς υπαίθριου Parking, γιατί μερικοί κατάφεραν να καταστρέψουν τις πινακίδες για να μην χαλάσουν την βολή τους.

Σήμερα το στολίδι της Καστοριάς, που καταφέρνει να κλέψει τα βλέμματα από κάθε γωνία, συνεχίζει να είναι απροστάτευτο από αυτούς που αδιαφορούν για την Ιστορία και την σπουδαιότητά της. Σε έναν οργανωμένο Δήμο τα αυτοκίνητα θα σηκώνονταν την επόμενη στιγμή από την αστυνομία και τα πρόστιμα θα καταβάλλονταν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μήπως η δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει στην εξάλειψη αυτού του αίσχους, χωρίς τον φόβο του “πολιτικού κόστους”, τοποθετώντας ενδεχομένως μπάρες, που θα αφαιρούνται μόνο για την διέλευση οχημάτων εκτάκτων αναγκών;

Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Τουριστική πολιτική, αλλά και τον ίδιο τον αυτοσεβασμό μας, ως κοινωνία. Είναι τόσο δύσκολο να δώσουμε στο πραγματικό έμβλημα και κόσμημα της πόλης την ανάλογη αξία; Καθόλου…

…θέληση να υπάρχει!

Πριν ένα χρόνο τοποθετήθηκαν πινακίδες για την απαγόρευση της εισόδου αυτοκινήτων

http://mpetskas.com/wp-content/uploads/2020/03/pinakida_kubel.jpg

Ούτε έναν χρόνο μετά οι πινακίδες ξηλώθηκαν από αγνώστους

http://mpetskas.com/wp-content/uploads/2020/03/pnkd_kumb-2.jpg
http://mpetskas.com/wp-content/uploads/2020/03/pnkd_kumb-3.jpg

Η εικόνα που παρουσίαζε ο χώρος το περασμένο σαββατοκύριακο σε ξενάγηση τουριστών

http://mpetskas.com/wp-content/uploads/2020/03/pnkd_kumb-5.jpg

 mpetskas.com

 

 

 

Back to top button