Διαρκής Ιερά Σύνοδος για κοροναϊό: Οι ασθένειες δεν μεταδίδονται με τη Θεία Κοινωνία

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού, της εκκλησιαστικής κοινότητος, αλλά και όσων στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι Αυτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), για το οποίο έγκαιρα απεστάλη ήδη Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό και πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού:

α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.
β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα.
γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα.
δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων.
ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους.
στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση.

Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μητροπολίτης Συμεών για κοροναϊό: «Αν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, δε θα αφήσω το ποίμνιο χωρίς Θεία Κοινωνία»

 

1 σχόλιο

 1. 3) Η ” προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία ”
  ” Τα μέλη της εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία , δηλαδή η σχέση , είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας , ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία , τις επιφυλάξεις , τους φόβους ” .

  Μακάρι και ο corona virus να αγνοούσε την καχυποψία , τις επιφυλάξεις και τους φόβους ! Τα αγνοεί όμως ; Γνωρίζει , χαμπαριάζει η γρίπη από καχυποψίες και φόβους , και γενικά από κάθε πνευματική έννοια και υπόσταση ;

  Μήπως η γρίπη είναι ένα τελείως υλικό πράγμα και καταλαβαίνει μόνο από υλικά πράγματα : αντισηπτικά , εμβόλια , φάρμακα ;
  Οι ψυχικές ( πνευματικές ) αρρώστιες αντιμετωπίζονται με πνευματικούς όρους και προστρέχουμε σε ψυχιάτρους και πνευματικούς πατέρες ( εξομολογητές ) , για να λυτρωθούμε .
  Η γρίπη είναι καθαρά σωματική ( υλική ) αρρώστια , και νομίζω , είναι λάθος να την αντιμετωπίζει κανείς με πνευματικούς όρους .

  Εάν όσοι μετέχουν στη Θεία Ευχαριστία αρρωστήσουν από τη γρίπη , τι θα κάνουν ; δεν θα προστρέξουν στη βοήθεια της επιστήμης και των συγκεκριμένων υλικών της προσταγμάτων ; Θα γιατρευτούν με την προσευχή και τη μετάληψη ;

  Και κάτι τελευταίο , το και σπουδαιότερο : ” Ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή ( να μεταλαμβάνουν ) , να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλειες ” όσων μετέχουν στο δημόσιο διάλογο , νομίζω , είναι δεδομένος , με την εξής όμως καίρια παρατήρηση :
  Οι μεταλαμβάνοντες ζουν σ’ έναν τελείως κλειστό δικό τους κόσμο , και δεν έχουν καμία επαφή
  με τους υπόλοιπους ανθρώπους , οι οποίοι δυστυχώς μολύνονται από τη γρίπη , η οποία δεν …… καταλαβαίνει από Θεό , από τους συνανθρώπους τους .

  Καλός ο Ιωάννης ” φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη ” , καλός όμως και ο Παύλος ” η αγάπη ου ζητεί τα εαυτής ”
  Καλά προτρέπετε τις ευπαθείς ομάδες να μη βγαίνουν από το σπίτι τους — άρα να μη πάνε στην εκκλησία , όμως οι ομάδες αυτές συναναστρέφονται με ομάδες οι οποίες δεν είναι ευπαθείς και μεταλαμβάνουν .—