Φεύγοντας από το Πύθιο, ακόμη κι αν απομακρύνεται κανείς από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, το τοπίο στην περιοχή του Έβρου παραμένει σχεδόν απόκοσμο
Αποστολή: Μιχάλης Αραμπατζόγλου
Κάμερα: Κώστας Κατραντζής
Έξω από τις πόλεις, κάποιο τρένο που κατευθύνεται είτε προς Ορμένιο είτε προς Αλεξανδρούπολη σπάει την ησυχία, ενώ στους παρόχθιους δρόμους οι περιπολίες συνεχίζονται.
Το ήρεμο σκηνικό μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να αλλάξει.
Στον παραπόταμο του Έβρου Ερυθροπόταμο, λίγο έξω από το Διδυμότειχο, οι συνοριοφύλακες που συναντούμε, οι φρουροί της Ευρώπης, βάζουν στην κουβέντα τον ανθρώπινο παράγοντα.
«Είμαστε πρωί, μεσημέρι, βράδυ και επιχειρούμε στην όχθη του ποταμού Έβρου, αλλά αυτό δεν μας δημιουργεί κούραση, δεν μας προκαλεί πρόβλημα. Άλλωστε είμαστε ταγμένοι να φυλάμε σύνορα και μας δίνει κουράγιο και η συμπαράσταση του κόσμου, ο οποίος είναι δίπλα μας», λέει στο euronews ο γραμματέας της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων νομού Έβρου Δημήτρης Δερβεντλής, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ είχε βάρδια στο Τυχερό.
Μιλήσαμε επίσης με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Γιάννη Τοτονίδη, ο οποίος, αν και υπηρετεί στην Καστοριά, βρέθηκε στον Έβρο από την πρώτη ημέρα των επεισοδίων, μαζί με ομάδα πενήντα ατόμων.
Ο ίδιος είπε στο euronews και στον Μιχάλη Αραμπατζόγλου ότι «κι εμείς οικογενειάρχες είμαστε και μπορούμε να καταλάβουμε τι περνούν οι οικογένειες προσφύγων που θέλουν να έρθουν στη χώρα. Όμως δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται με όλους αυτούς τους άλλους ανθρώπους που μας επιτίθενται στα καλά καθούμενα και χωρίς λόγο και αιτία, πολύ απλά επειδή κάνουμε τη δουλειά μας».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 6:00 πμ μέχρι τις 6:00 μμ της Κυριακής (8/3) στην περιοχή του Έβρου απετράπησαν 745 παράνομες είσοδοι στο ελληνικό έδαφος, ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα. Συνολικά από τις 29 Φεβρουαρίου μέχρι το απόγευμα της 8ης Μαρτίου έχουν συλληφθεί 293 άνθρωποι και εμποδίστηκαν πάνω από 41.000 παράνομες είσοδοι.
Ανηφορίζοντας κατά μήκος των συνόρων κι ανάμεσα στα χωριά Πετράδες και Πύθιο, ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Καζαντζής μας λέει πως παλιότερα κι αυτός και όλοι πρόσφεραν καταφύγιο σε όσους κυνηγημένοι περνούσαν τη μεθόριο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Όμως πλέον οι συνθήκες άλλαξαν, ενώ και οι ροές είναι λιγότερες.
«Περνούν συνήθως, σταματούν, ζητούν βοήθεια, τους προσφέρουμε βοήθεια, νερό ή οτιδήποτε, και ρωτούν από πού να πάνε για Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά τώρα έχει μειωθεί αρκετά», μας λέει ο Εβρίτης κτηνοτρόφος.
Οι κάτοικοι στα χωριά του Έβρου απο το 2015 έχουν βοηθήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από εδώ. Τώρα, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών εγκρίνει την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων απέναντι σε μια μαζική και καλά οργανωμένη επιχείρηση παραβίασης.